Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

2nbj3n5m

Én egy 2000x1100mm-es CNC kívágógépen dolgozom.
A gépet a Csengelyei Tóth Tibor készitette.
Két db 16x5mm tengely húzza az Y hídat.
A géppel nem merek mximális sebességgel dolgozni
mert ellép!Képes a golyósorsó 5-10mm-ert kilengeni.A tengelyeken semmilyen feszítés nincs.Szó
val 25-30mm-nél ilyen hosszon alább
soha se!!
Janko(Száraz János)

4um5b65d

Mekkora fordulatnál jön létre a lengésed?

2nbj3n5m

Sajnos erre nem tudok válaszolni mert egy
Dos-os vezérlés és százalékba kell beadni a
sebességet.De azért jó sok OTP neoncsüves, dobozos
betüt kivágtam már a géppel.
Janko

4um5b65d

Én még a 25-30 -as tengelyt is keveslem. Ha egy 50-es átmérőjű 1 méter hosszú tengelyt esztergálok 700-as fordulaton az úgy berezonál, hogy nem látom, hogy hol az anyag széle.... Szerintem 2000 mm hosszra már nem golyósorsó kellene vagyha igen akkor jóval vastagabb...ami meg egy vagyon lehet...Szóval Tatai fórumtárs szerintem a szíjat válaszd amit RC javasolt....

3k74cecek

Ezt a gépet léptető vagy szervó motorral tervezed hajtani ?

e3h0cv4ph

Köszönöm mindenkinek az infót. 16-os menetes szár kilőve. Ugyhogy msas -nak üzenem, hogy köszönöm de egyenlőre nem kell.

e3h0cv4ph

Nagyméretű faipari marógépeken (2 m X 3 m munkaterület) golyósorsóval láttam megoldva a mozgatást, pedig aztán gyorsjáratba mentek ám mint a szélvész (8...10 m/perc -el).
Úgyhogy szerintem a 25x25 -ös golyósorsónak van realitása.

3k74cecek

25*25-ös golyósnak igen. De ha utána számolsz, akkor ezt "csak" 400/perc-el kell forgatni a 10 m/perc sebességhez. Tatai pedig 1000-el akarta forgatni a menetes szárat, ami már járhatatlan, részint a kihajlás, részint a surlódás miatt.
A golyósorsót az anya elég mereven megfogja, míg a menetes orsónál mindíg van sugárirányú játék, ami miatt berezonál az orsó az anyában még jóval kisebb fordulaton is. Nekem most kell majd kicsit átalakítani a gépemet, pont ilyen problémák miatt.

rcnn85cxp

Én lézergépen láttam golyósorsós megoldást, de ott nem az orsót forgatták, hanem a motor tengelye lyukas volt, abban volt a golyós anya. Az orsó a felénél alá volt támasztva egy pneumatikus henger segítségével, és amikor a motor közeledett az orsó feléhez, akkor az alátámasztás megszűnt, majd amikor elhaladt, ismét alátámasztotta az orsót. Egyébként az a gép 60m/perc-el közlekedett G0-nál. Ijesztő volt amikor elindult felém.

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Egyelőre teljesen kezdőként szeretnék belevágni egy kis cnc gépbe, amivel nyákot akarok maratni.
Sajnos egyáltalán nem értek a mechanikához, így jól jönne segítség.
Érdeklődnék, hogy valami egyszerű, viszonylag olcsón megépíthető mechanika tervek letölthetők-e valahonnan? Esetleg valaki megegyezéses alapon megosztaná-e velem?

Köszi és üdv.

s5f8tmfv3

e6bkdgi5f

Köszi a tippet!
Az a CNC router névre hallgató plan elég részletesnek tűnik viszont elég bonyolult.

Nekem valami olyasmi kellene, mint a Hegyi zoltán féle Mechanika14, viszont az ő elérhetősége hibás a honlapon, így meg sem tudtam kérdezni, hogy segítene-e...
De az a megoldás elég egyszerűnek és masszívnak tűnik...

000000000

Milyen nem egyedileg készített csavart tudtok ajánlani a mélyhornyú golyóscsapágyak ilyesmi rögzítéséhez?

http://www.hobbycnc.hu/CNC/Mech12/Zvezetek,prvedok.jpg" border=0>

000000000

Sullyesztett feju, imbusz nyilassal. Szepen tengelyvonalba huzza es tartja is egyben a kupos resz. Igaz kicsit jobban kilog a csapagy sikja fole, de nem fog zavarni.

000000000

Köszi, ennek utánajárok.