Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Farkas Ádám

Köszönöm, nekem megfelel a gép, a lényeget Péter elmondta, terveztem szíjfeszítést, de olyan minimális a szíjrezonancia, hogy egyenlőre ettől eltekintettem.

000000000

Nem kötöszködni akartam! Csak a tapasztalatom.....  

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=270238519901" TARGET=_fnew>Hát ez a  mi általunk használt "drótos" marófej és munka asztal merőleges beállításának a hivatalos ezköze ? :)

... Nem egy nagy dolog ezt megcsinálni...csak két óra kell hozzá... :) (amit már igen olcsón lehet venni - kínait:)

http://i2.ebayimg.com/01/i/000/e8/2a/9f0d_1.JPG" border=0> http://i13.ebayimg.com/02/i/000/e8/cd/9d74_1.JPG" border=0>

robroy007

erre sokkal egyszerűbbet tudok 1 órával de akár óra nélkül is !![#buck][#nyes]

robroy007

sőt ettől pontosabbat is tudok

000000000

Szia!
Kiváncsian várom a megoldásodat.

bmejdz9nu

robroy007

a legegyszerűkk megoldás a következő:

befogsz a maróba egy rudat mindegy milyen görbe kajla, görcs van rajta egy a fontos stabilan álljon a főorsóban

aztán a mérőóra álványt ketté veszed (előnyben akinek olyan van a mi nem csuklós hanem 2 rúdból áll) és felteszed a befogott rúdra úgy hogy a lehető legnagyobb legyen az óra álltal leírt kör

aztán minden ugyan úgy történik mint a képen lévő gyári célszerszámmal

nekem kb 25 centis körön max 2 század hibát sikerült mérni ami lehet az asztalban vagy amit rá tettem lemezben  

visszaszámolva ezt maró szerszámra már csak ezredes nagyságrendű a hiba  

a gyári csak annyiból másabb, hogy 2 óra van rajta és egyből befogható az orsóba

de szerintem mindenki körbe tudja árni egyszer a gépét, hogy 90°-onként leolvassa az értékeket

üdv Robi

bmejdz9nu

Ok. Ez így... Én is így csinálom... de miért tesznek rá két mérőórát... [#fejvakaras]

4um5b65d

Mert maradtt még nekik az Ugandai exportra szánt sima mezei mérőórákból egy vesszőkosárra való, aztán gondolták, így dupla mennyiséget tudnak eladni a Magyaroknak :))))))

robroy007

mert akkor nem kell teljesen körbe forgatni csak 90°-ot az orsót és adja a méretet

persze a két óra is mérhet másként szóval a tuti biztos szerintem akkor is teljes fordulatból áll aztán már mutatja is a hibát

a gyors megoldás pedig: befogod a legnagyobb marót amit csak lehet aztán lehelet finoman veszel egy érintő fogást nem olyat mint pista bácsi az esztergán, hogy oda is van az anyag fele

éppen csak annyit, hogy a maró megkarcolja az anyagot ha szerencséd van és van hiba akkor holdat fog rajzolni a maró amiből már tudod merre kell dönteni az orsót

vagy egy ütőkést beteszel ami nagyobbat tud vinni, mint a legnagyobb szármaró és ott is ugyan ezt megcsinálod csak akkor nem 10mm átmérőn hanem esetleg 50mm-en látod a hibát

nekem 8-as volt a gépbe és írtam a néeteknek egyből szerelmes levelet annó

bmejdz9nu

Szerintem azért csinálták két órával... mert így gyorsabb a művelet... talán... azaz nem kell körbe forgatni és nem akad el közben a T-nutokan...  
Persze ez csak akkor lehet jó ha naponta többször állítják át a gépet... és nagygépnél... és nem kell 3. kéz... a műszer forgatásához...
Ennél a megoldásnál teljesen pontos derékszögnek kell lennie a befogató szárnak a mérőóra tartónak...(hibalehetőség :)

Amít írtál... mind így csinálom... szerintem mások is...  
Egyébként egy nagyobb(acska) maróval marni és arra finom állítani a legtutibb - szerintem.
persze előtte egy kar, egy drót:) a patronba...

sasi

Nekem úgy tűnik, a főorsó szögbeállításához való eszköz. Az órák közötti távolság 100 mm, az egyszerübb számolás miatt. Egy sík mérőlapra helyezve nullázhatók az órák, majd a gép asztalára helyezett, szögbe állított, vagy sík tárgy felületét tapintva beállítható a kívánt főorsó szög. Ez utóbbi esetben az előre döntés szöge az órákról leolvasható (szinuszvonalzós mérési elv).

bmejdz9nu

[#smile] Bizony... bizony... ez több mindenre is használható akkor...

4um5b65d

Látjátok kollégák, szinte mindenkinél van egy pici igazság az órákkal kapcsolatosan. Ha csak az asztal pontosságát kell leellenőrizni akkor az 1 órás körbeforgatott módszer a legjobb. De a két órás módszer az nem erre való. Sasi nagyon jól mondta, egy etalon felületen nullázzák az órákat ez biztos. Ekkor leér mindkét alapfelület és az órák mérőcsúcsa. Mikor ez be van állítva akkor két módon lehet folytatni a használatot. Az egyik amikor már egy meglevő kúpos alkatrészfelületre kell ráállni pontosan. Ekkor már nem ültetjük le a készülék két alapfelületét csak az órák mérőcsúcsait és addig pofozgatjuk a főorsót míg azonosat nem mutat mindkét óra. A másik felhasználáshoz viszont egy fokba köszörült és leppelt mérőhasáb készlet kell. Rakok fel képet róla, ha valakit érdekel. Ekkor az etalon kúpra állunk rá az előbb említett módszerrel és ha minden oké akkor lehet kezdeni a marást. Persze ezt csak akkor érdemes csinálni ha piszkosul pontos kúposságra van szükség. Ja és mindkét esetben a két órás készülék oldalfelületét ki kell órázni hossz irányban és a készülék patronba fogot csapját. Kicsit macerás ez az egész, de hát ez van.