Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Csináltam egy 3D skiccet az itt elhangzott felvetésekből, és tetszik :) Köszönöm.
A képeken nem igazán látszik, de a téglatest "a mintadarab" mozdulatlan, és a kamera szépen körbe járja.
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2013_11_27/3D_elkepzeles.jpg" border=0>

Szalai György

Akkor már nagyjából tudjuk a méretet, ami 250mm meg a stabil fókusz, kb. 500mm.
A tárgy forgatása, amit ˆ keri #12120-ban ajánl, azért is lehet jó ötlet, mert a forgatóra van kidolgozott Hobby megoldás, ami akár később más feladatra is alkalmazható.
A tárgyforgatás másik nagy hozadéka, hogy a kamerát mozgató karnak elég egy negyed ívet leírnia, soha nincsen súlypont átbillenés miatti kottyanás, egyszerűsödhet a forgópont csapágyazása és meghajtása.
Azt még nem értem, hogy a rajzodon miért kellett az egész szerkezetet egy vékony rúdon kiemelned a szerelvénylap fölé.
A fénynek nem kell együtt forognia a tárggyal?

RogerCo

Szia Gyuri,

A skiccemen, az a vékonyka rúd jelképezi, hogy a barna kör tárgyasztal az alsó nézet alakú talplemezzel egy "egy egységet" képez.
Ezen a ródon tud elforogni megfelelő szembefordított ferehatásvonalú csapágyazott agyrész, melyre a sárgával jelült alsó kar, és az arra rászerelt kék íves kar el tud fordulni.

A fényforrásnak és a tárgynap az én olvasatomban a program sikeres működése szempontjából fixnek kell lennie, csak a kamera mozoghat.

keri

RogerCo-nak könnyű műanyag vázas fényképezőgépe van. Nekem egy jóval súlyosabb öntvényházas változata van. Most felraktam a mérlegre egy viszonylag nagy objektívvel és ez 1372gramm nyakba akasztóval, és lencsevédővel együtt.

Csakazért sem számoltatom ki hogy pontosan mennyi a kihajlás, mert akkor ez a napos is elmenne a bizonygatással, de azért te is érzed, hogy a kedvenc rácsos tartód nélkül is el fogja bírni egy zártszelvény. 25*25mm-esnél vannak nagyobbak is és valójában egy doboz szerkezet masszívabb is mint bármelyik túlbonyolított rácsszerkezet. Ilyen méretekben és elhanyagolható súlyban nincs gyakorlati és gazdaságossági értelme másnak.

Csapágy kottyanás már valóban jelentősnek mondható, ha nem feszíti elő a szerkezetet, de mivel itt egyirányú a terhelés (nem fordul át a súlypont), a kottyanás nem okoz gondot, a pontos abszolút pozicionálásnak meg a scannelés jellegéből adódóan nincs jelentősége.

Amúgy elég ha megnézel egy kerékpár v. motorkerékpár kereket. Ott is szabvány csapágyakat használnak manapság, nem kóvályog vagy kottyan a kerék, sőt még küllő nélkül is a teljes súlyom kell ahhoz hogy egy MZ felnijét meg tudja hajlítani oldalirányba.

Ellensúly, amit én  már csak a forgató motorok terhelésének megszüntetésére is beraknék, RogerCo rajzán a kék félkör folytatásaként a csapágyazás tengelye után raknám be.

Áttételnek én is egy acél-műanyag csigát alkalmaznék, mert ez házilag (esztergával) is le lehet gyártani elég nagy áttételezésre és kottyanás mentesre.

keri

Amiket én láttam ilyen jellegű scannereket, ott mindig a tárgyasztal forgott, és a fényforrás/laser rács volt fix a kamerához viszonyítva.
Ez mechanikai szempontból is előnyösebb lenne számodra. Sokkal masszívabb lehetne az egész szerkezet, spéci forgató csapágyak nélkül is.

Persze nem ismerem azt a programot amit használni akarsz.

keri

Máskülönben a mechanikai előnyök olyan nagyok (szerintem) hogy érdemes lenne, az asztalt akkor is forgatni ha a fényforrásnak fixnek kell lennie a tárgyhoz képest, csak annyi, hogy a tárgyasztal szélétől egy karon kell felvinni a LED-eket, a kamera munkagömbén belül, így együtt fordul a tárggyal.

andrasbsl

http://youtu.be/xO2leQV0I8w" TARGET=_fnew>Porleválasztó ciklon DIY

kua93zk4w

Ötletnek jó, de egy olyan pórszívó áráért ami ezt működteti már kapsz kész porelszívót:http://www.argep.hu/trend/FORG/Forgacselszivo.html" TARGET=_fnew>ezek

000000000

Mit gondoltok?
Ez a PVC csövezett műanyag edény nem robbanásveszélyes?

xit3medzv

Amit linkeltél forgácselszívó, ha port akarsz elszívni vele kell elé egy ciklon leválasztó.

kua93zk4w

Valóban, de az oldalon lentebb az is van.

xit3medzv

Ezek faipari munkákhoz jók. Ott forgács és fűrészpor keletkezik. Por pl. üvegszálas anyagok, kő, beton stb. marásakor, köszörüléskor keletkezik. Azért kotyogtam bele, mert elég sok pénzt elköltöttem, mire megtanultam, hogy port elszívni ilyesmivel csak úgy lehet, ha porleválasztó fokozat van előtte, pl. ciklon. [#kacsint]

kua93zk4w