Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Sz.József

000000000

Ezt nem értem minek valami esztelenségig bonyolítani ?  
Eleve tárgy felett..., akkor a kamera lefelé néz.
Tehát egy karra rögzíted és ezen fordítod a kamerát és a forgáspontban tudod egy egyszerű áttétellel mozgatni.
ENNYI !  

000000000

Ne beszéld rá egyszerű megoldásra. Engedd szárnyalni! Hátha egy macskát akar esztergálni, és fontos, hogy a kamera milyen pályán megy. Úgy hívták a tantárgyat az egyetemen, hogy "Mechanizmusok". Megtervezi a mozgásokat, megfelelő szabadságfokkal, áttételekkel...

000000000

Igen, mert a kar hosszával még az ívet is tudja változtatni és akár körbe is tudja járni.
Általában minél egyszerűbb valami annál jobb.
De lehet hogy mazochista és szeret szívni  [#hehe]

RogerCo

Igen, igaz, egy pár részletet elhalgattam :)

Szóval, a tágy fixen áll, a tárgy körül vizszintes síkon és "függőleges" ívelt síkon mozogna a kamera, mintha egy gömböt írál le...
Az alsó kör mozgással nem is lenne problémám. a ráépülő ívessel, akadtam el gondolatban.

RogerCo

Ja, és a lényeges infó, a (gömb) középpontban SEMMI  csak a tárgy lehet..

000000000

Egyszerű a megoldás: létrehozod a kívánt méretű gömbfelület leíró függvényét, és ezen aztán egy mezei x, y, z CNC mechanikán úgy mozgatod a kamerádat, ahogyan akarod.

000000000

Ebben az esetben akkor 2 kar és kész.  
Egy kar ívesen ami körbe forog és ennek a végén egy másik íves kar ami az elevációt csinálja.
ellensúllyal kis fing motor is elég hozzá.

RogerCo

Igen, de csak két motort, és két vezérlőt, és PIC-et szeretnék használni :)
És a vezérlő is PIC lenne L298-al
LowCost
És az is lehet ha megépítem sem lesz életképes.
Egy 3D digitalizálót szeretnék kihozni belőle.

keri

Keretet kell csinálni, belül nincs semmi csak a tárgy.
Egy ívelt lineár bonyolult megoldás, a kerethez csak két kommersz csapágy kell, meg némi vas v. alu.

keri

Esetleg a kamera fix és a tárgyat is lehet forgatni...gondolom nem mágneses térben lebegteted, szóval a tárgyasztallal ez megoldható

000000000

http://www.youtube.com/watch?v=czzowVQiMGc" TARGET=_fnew>Akinek nem lenne képzelő ereje annak ITT egy videó
Ilyet csinálni csak két negyed körívvel.
ENNYI !
Megint csak a bonyolítás !  

Szalai György

„Egy 3D digitalizálót szeretnék kihozni belőle.”
Hoppá! Ez miatt elég merev és pontos kell, hogy legyen. Most kezd érdekes lenni a feladat.

RogerCo

:D De titokban szeretném csinálni :)
Mert ha nem jó, nem sülök fel előttetek :DD