Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

vvvsmkgjx

Régebben olvastam itt valahol egy házilag készített marógépnél használható munkadarab bemérő készülékről. Valamilyen led-es cucc volt, de nem találom sehol. Esetleg van itt valaki, akinek van róla valami infója, hogy készíthetek egy ilyet?

PSoft

Vannak itt Fórumtársak,akik...

Komoly,profi gépeket építenek,a legapróbb részletekre is kiterjedő,kényes precizitással,és fontossággal.
Aztán,...vannak kis költségvetésű,fióksíneken guruló bútorlapokból összerakott gépek is,szép számmal.
Nincs is ezzel semmi baj,jól elvagyunk itt egymással,egymás mellett,gépek,és emberek,ezen a szép "sárga" felületen,ami https://cnctar.hobbycnc.hu/" TARGET=_fnew>INNEN,már csak egy kattintásnyira van.:)

Van,aki elolvassa a mondat első szavát,van aki már... átugrik rajta.
Én,...elolvasom,mert számomra,még az első szónak(is),VAN jelentése.
Valahol,titkon(még)úgy érzem,hogy nem vagyok egyedül.:)

000000000

Sziasztok,  
mi a megoldás, ha egy lineáris golyós vezeték megakad egy helyen?
Mit kell kicserélni?

keri

Ha nincs rozsda vagy sérülés a felületen, akkor szennyeződés.

Valójában egy csapágy belsejének patika tisztaságúnak kell lennie.
Simán mosd ki, zsírozd újra, az szokott segíteni, persze kerüld a por/szennyeződés  bekerülését.
Én miután kimosom, kiszárítom, kezet mosok és tiszta rongy felett, szűz zsírt fecskendezek bele. Ha van külső zsírzógomb, akkor még egyszerűbb, szárazon összerakom és utána zsírozom.

keri

Esetleg a golyót nézd meg mert gyengébb minőségnél az is ki tud kagylósodni.

vjanos

Próbálj rá egy másik kocsit, ha lehetséges.
Ha az jól megy, akkor az előzőben van a gond. Ha az új is akad, akkor a sinben.

000000000

szedjem ki a golyókat?

keri

Miért kéne kiszedni? Kiesik az magától is :D
Ne de komolyabban. Nem kell kiszedni. Pl. HiWin esetében kényelmesen benemarad, ki lehet mosni úgy is, meg átgörgetni kézzel a golyósort.
Nekem visrosszakáskor szokott kipattanni, ha nem figyelek, ezért is jó rongy/tálca felett dolgozni.

Ha nincs benne golyótartó, akkor zsírral szoktam visrosszagasztani. Pl, golyósanyába, mert már olyat is mostam ki.

000000000

Nem irigylem magamat úgy látom, hogy ki kell szednem a vezetéket, keményen akad,
(a gépet úgy rakták össze, hogy elővettek egy vezetéket, és erre szerelték fel a többi alkatrészt, vagyis mindet le kell szedni  :( )

ra8nsmk6w

Ha egy vagy több ponton akadozva jár akkor nagy valószinűséggel a golyó forditó műanyag elemeiben van sérülés amit a bekerült forgács vagy szennyező anyag okozhat. Mindenképpen szét kellene szedni a korrekt javitáshoz. Ámbár nem lehetetlen ezt a hibát beszerelt állapotban elvégezni. De az egy más jól fizetett mesterség[#nevetes1]

keri

Hú, nem irigyellek akkor.

Esetleg megpróbálhatod azt, hogy csak a porvédőket szeded le, és ahogy Gyula mondja, nőgyógyászati módszerekkel kimosni, megjáratni, hátha kihozza a szmötyit, de a megoldási lehetőségek ugye gépfüggőek, mert egy nagy CNC-t nem szívesen járatnék úgy hogy a fecskendővel hasalok a sínen :D

000000000

kitermeltem... most gyöjtöm össze a golyókat a padlón... többféle van  :)

000000000

lehet az, hogy páratlan számú golyó van benne?

vjanos

Kb akkora esélye van, mint hogy páros számú legyen :D

000000000

lehet az, hogy a golyó 0,079", vagy 2,01 mm?