Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

7vpav5d32

Gyerekek! Jött egy valaki aki az első gépét építi tanácsot kérni. Szegény, ha ez a "szabály" megmarad benne, hogy "A szalag vastagsága pedig a kerék átmérőjének az ezrede lehet." az életben nem fog fűrészelni. Csinál egy 500-as gépet és elindul a "szabály" szerint 0,5mm-es lapot keresni. Ha netán talál akkor rájön, hogy az arra a munkára amire neki kell használhatatlan. Elég lett volna buta kitalált szabály helyett azt írni, hogy 0,7-0,8-as lappal mindent meg tud csinálni amit akar. (mellesleg én is túl vagyok már egy pár dolgon. Közte az is, hogy sok ekercs lapot elkoptattam 30 év alatt)

w987wzmm

5kfiyrw95

Mekkora kerületi sebességet javasolnátok ha a szalagfűrész gépemet szeretném átalakítani fém vágására. Frekvenciaváltóm az sajnos nincs de vannak áttételeim ,amivel be tudnám állítani a megfelelő sebességet. Kenés ill. hűtés mindenképp szükséges?

n2m4zws6

"Jött egy valaki aki az első gépét építi tanácsot kérni." És ha ezt jópár hozzászólással előbb írod le nem is alakul ki ez az "eszmecsere".
Nyilván nekem is rossz napom van így azt kérném Tőled, hogy inkább jó kolléga módjára egészítsük ki egymás mondandóját mint vetélkedjünk. Nekem is volt szerencsém jópár évig koptatni a koptatófát. [#wave][#nevetes1]

000000000

Nekem egy gyári Metabóm van "ugribugri".
Ahol éleztetni szoktam, ott veszem hozzá a "lapot" is. Egyszer, nem volt csak vastagabb. Mondta is a mester, hogy ő lebeszélne róla. Menjek vissza pár nap múlva, mert akkor lesz a gépemre való.
Ritkán jutok be a városba, ezért gondoltam, megpróbálom a vastagabb lapot. Néhány órát használtam, és elszakadt.  
Elsőre az volt a tippem, hogy én voltam béna. Fel a tartalék lap. Mikor úgy adódott, mentem éleztetni és vittem a "szakadt" lapot.
Mutatta a mester, hogy nincs értelme vacakolni vele, mert több helyen repedezett.
Végül is, ő szólt, hogy ez nem ilyen kis kerékre való. Én erőlködtem, hogy jó lesz az.

A tanulság.
Attól, hogy határozottan állítunk egy marhaságot, még nem lesz igaz is attól.

Sz.József

A szalag sebessége:
Kor anyag  ~20 m/perc
Fe  ~30 m/perc
Al, Sr, ~50m/perc
Körülbelüli értékek...
Nehogy "gumicsont" legyen belőle...  [#ejnye1]  [#smile]

5kfiyrw95

Ezek szerint a 30 m/perc-es átlag  sebesség lesz amit mérvadónak veszek. És mit javasolsz a kenés-hűtéssel kapcsolatban? Szerintem jelentősen megnövelné a lap élettartamát

000000000

000000000

Nem tudom, mennyire mérvadó.
Kb. harminc évvel ezelőtt láttam fém vágására alkalmas szalagfűrészt, meg reszelő gépet. NDK gyártmányok voltak.
Ezen nem alkalmaztak hűtést. Szerintem a függőlegesen futó lap miatt. Oda potyog a "fűrészpor", ahova nem kéne.
Valami membrános "légsűrítő" fújkálta meglehetősen mérsékelten a "fűrészport".
Nem etalon persze, amit most írtam. Én ilyet láttam. Ennyi az egész. Ja, és hogy gyári gép volt.

000000000

Az évek múlásával sok a változás és nagyobb a választék is . Sok helyen használnak fémipari szalagfűrészlapot - autógumi darabolás, raklapok darabolása , húsipar ( itt gyakran gyémánt bevonatút ha szárnyasokról van szó - a "zúza" miatt ), van aki bútorlap köteget vág egyben ... és persze csak a képzelet szab határt a felhasználhatóságnak . Persze néha olyan felhasználó is van aki fa fűrészelésre használja mivel a pontos gyári fogterpesztés miatt majd olyan a vágási felület mintha már gyalulva lenne a fa .A fog él finiselt így nem kell bejáratni a fűrészlapot , a fűrészlap teljesítményének  növelése végett elő és után vágó fog kialakítás és ez persze M42-es vagy M51-es anyagbó .... és még lehetne tovább sorolni a technológiai "finomításokat .

Sz.József

Mivel pár darabos, alkalmankénti vágás jellemző egy hobbi tevékenységre,
ezért én nem preferálom a locsi-pocsit.
2-3-4 vágásra ugye , minek pancsolni... (ez csak egyéni vélemény)
Egy kicsivel lassabb sebesség a megengedettnél és ecsettel kence-fice mindenféle csodaszerekkel...
Napi 8 órában ez már nem javasolt, ott már érdemes kiépíteni a hűtést...
Szerintem 10 emberből 12-féleképpen oldják meg...  [#smile]

zozo

Autógumit vágnak fém szalagfűrészen?  
A szomszéd kínlódott egyszer,
fémfűrészlapot többet tönkre tett, azt mondta nem viszi. (rugóhuzal, fémszövet stb) Hát flex-szel estem neki, de ennél ocsmányabb munkát még sose vállaltam :)

000000000

Igen , 8/12-est használnak .Természetesen ipari körülmények között . Persze létezik daráló is de az is speciális és nagyon drága gép . Talán így olcsóbb nekik [#vigyor2].

000000000

Én csak a felnivel csatlakozó acéldrótos részt szoktam átvágni a többit meg karos ollóval.Késsel a felniről a perem mellett körbevágva levettük  a gumit csak a drótos karimája maradt rajta azt meg flexel de ette a korongot rendesen na meg a bűz.

hostya

Áruljátok már el hogy milyen utólagos hasznosításra szokták az gumi abroncsot darabolni (házilag)?
Nekem egy tippem van csak:  
-Hogy beférjen a kazán ajtón..(!)
De gondolom más felhasználás is lehet még.