Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

ifarkas

svejk

me3ua0a6

Valószínüleg a kompresszor motort nézegette és nem a (télen fűtésre is használható) dob-hosszabbítót.

svejk

Lehet másnak is ismeretlen a bifiláris szó??

Gyakorlatilag egy olyan tekercselési eljárás melynél fele menetszám egyik, fele másik irányba van tekercselve, így indukciómentes lesz.
(pl. huzalellenállásokat szoktak így tekercselni hogy ne legyen parazita induktivitásuk)
(a magyárázat nem Hostyának szólt)

A felcsévélt hosszabbító is ilyen, ezért nem lehet fojtó tekercsnek használni.
Hogy mégis külön van megadva a hosszabbítóra a maximális áram fel és letekert estre, az mindössze abból adódik hogy a szabad légvezetékre ökölszabályként a 10A/mm2 a megengedett, a tekercsekre pedig a nem kielégítő hőleadás következtében ennél jóval kevesebb.  
Lásd transzformátorok, ott pl. csak 2,5-3A/mm2, a jóval kevesebb menetszámot használó toroidoknál akár 4A/mm2-is lehet.

me3ua0a6

Egy kép többet ér 100 szónál:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Bifil.jpg" border=0>
Viszont a dobhosszabbító nem ilyen. Az sima tekercs.

2vkx6unz

Szerintem pont ilyen csak a hurkot a fogyasztó alakítja ki ;) Esetedben a kompresszor ;)

hostya

Hmm...
Ha a kép alján egy konnektor lenne, amire egy fogyasztó van kötve, akkor viszont bifiláris.
Nem?

svejk

No-no! Gondolkozz..gondolkozz..Mondta Micimackó, miközben verte a fejét. :)

me3ua0a6

Sanyi: ezt nem értem.
Hostya: igaz, ha az alján van a fogyasztó, akkor is bifiláris, viszont akkor nem egy tekercs, hanem kettő. Közös magon.
Svejk: gondolkozzon aki ráér, én a netet használom.  
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bifil%C3%A1ris_tekercs" TARGET=_fnew>Wikipedia.

Viszont:
Dobhosszabbító: Középen van a konnektor, így belül "fejeződik be" és kivül "kezdődik". Csak ezt vettem figyelembe, nem a párban levő vezetékeket, így jogos, hogy bifiláris, viszont: az induktív fogyasztó miatt van cos(fi), ami veszteséget okoz, és ez melegíti a dobot, ill létrehozza a fojtogató hatást. Vagy tévednék? [#lama]

me3ua0a6

És így jut el a világ a pneumatikus nyomáskapcsolótól a tekercselési irányokig :D

svejk

Attól tartok tévedsz..
Amit linkeltél rajzot és wikit az mind jó, úgy képzeld el hogy a konnektor ott helyezkedik el ahol a rajzodon visszafordul a vezeték és kékből piros nyíl lesz (a védővezető nem játszik mert üzemi áram nem folyik rajta)
Hogy fizikailag a dugaljzat a dob közepén vagy attól két méterre van itt most nem érdekes, mindössze a tekercs menetszáma.
Gondold el ha fojtóként szerepelne a hosszabbítód akkor a régi lemez dobok hogy zenélnének :)

me3ua0a6

A láma jel felett vázoltam, hogy tévedtem.  
De akkor miért melegszik feltekerve?

svejk

lásd: #9644 vége felé.

me3ua0a6

Ha te mondod [#lama]
Ma is tanultam valamit :)