Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Csaby

Úgy van ahogy írod:
- 1 db. 4 és fél csatornás vezérlő. 4 motorcsatlakozó és 1 db. step , dir kimenet.
- 1 db. LPT-IO kártya
- 3 db. PS 6410 motorvezérlő.

s7manbs8

Ha a 4 és félcsatornás vezérlőre teszed a LEDES kijelzőt ott is ugyanúgy látszik a step dir állapot, nem véletlen valami nyitott kollektoros kimenete van akár az LPT-s nek vagy  másiknak és kell neki 5V felhúzó ellenálás, ez is csak egy tipp. Valami ott az interfase nem ugyanaz ilyen oka lehet pl.

s7manbs8

No meg az ENABLE volna is ha kell a vezérlőnek.

Csaby

A 4 és fél csatornásra eddig nem tettem a led sort. Ott csak a feszültséget mértem, igazándiból csak a polaritás miatt.  
A PS 6410 motorvezérlő tartalmazza az előtét ellenállást is, tehát a gépkönyv szerint csak 5 volt kell neki és fut. Mondjuk az is előírja a nagykönyv, hogy a step jel legalább 1 mikrosec legyen és négyszög. Lehet, hogy az LPT kártya valami mást ad? Tehát szóp nélkül esélyem sincs ezt kizárni?

s7manbs8

Az LPT kártya olyan hosszút ad ki, amit pl. aMachban beállítol, kérdés hogy mivel hajtanád. Másik, ki tudod azt is próbálni, hogy az LPT kártyával ha bedugod, csak a STEP jelet kösd le ha tudod és manuálisan adjál neki 5V jelet a bemenetére minden többi vonalat hagyd ott, ha így nem lápked, akkor valami gond van még ott.

s7manbs8

Ha az LPT kártyán valami lassacska OPTO van pl. az is lenyelheti a jelet mondjuk akkor hosszabb impulzust kell beállítani, de ez kézi STEP jel birizgálás próbánál nem érdekes akkor lépkedni kellene neki.

Csaby

Elektron! Köszönöm a segítséget! Most kint voltam a műhelyben és feltűnt, hogy a kikapcsolt számítógépnél tartóáram van a motoron. Mint kiderült nálam az Enable tulajdonképpen Disable. Vagyis, ha 5 Volt az enable bemeneten, akkor a vezérlő letilt. Viszont így, hogy átbeszéltük, kiderült a turpisság és lett nagy öröm, boldogság. :)

s7manbs8

Na örülök ha valahogy sikerült. :)

Csaby

Hidd én is nagyon örülök, mert emiatt már legalább 5x szétszedtem a gépem vezérlését. A becsapás az volt, hogy én mindig először az Enable meglétét ellenőriztem, holott akkor jártam volna a legjobban, ha be sem kötöm.

000000000

Hali!

Kedvet kaptam vasas-tól, gondoltam összedobom én is azt a konfigot(zöld vez.+Sir kártya)...

...valami valóban nem kerek...

A Svejk-féle bekötés nem megy! De ami még nagyobb baj a vasas-féle sem!

Kipróbáltam minden verziót, low vagy high, különböző step dir szélességek, szépen tartja a motort, de nem indul el!

Ha próbálom mozgatni, a vezérlőn megjelenik az 5V... de nem megy...

Mi a franc?

Ugyan erről a számítógépről, MSD+Sir kártya megy!

Ja, van több zöld vezérlőm, semelyik nem ok.

Ötlet?[#falbav]

000000000

Mivel megjelenik az 5 volt a vezérlőn, ellenőrizni kellene hogy a számítőgép GND je eljut e a vezérlőbe. Ha nem, akkor miért nem?  
Hol szakad meg?
Ahogy írtam lentebb is, én minden GND -t közös pontra kötök. A vezérlő GND jeit is. Sose volt vele bajom. Pedig a sokadik CNC építésnél tartok.  

000000000

A GND megvan... ezt a 'zöld kártyát' próbáltad már?

s7manbs8

Akkor nálad valami más baj lehet, manuálisan se lépked, ha 5V-ot adsz a Step- és Step+ közé, az enablet meg szabadon kell hagyni úgy van engedve ha minden igaz, tehát egyedül csak a step- step+-t nézd meg 5V-tal vagy 3 ceruzaelemmel vagy amid van, hogy lépked e úgy, ha nem akkor jöhet a többi móka. :)

000000000

Sajnos nekem nem jutott belőle.  
Ha valaki eljuttat 1 -et szívesen kipróbálom.  

000000000

A DIR+ és DIR- közt 5V illetve 0 mérhető (az iránytól függően.

A CLK+ és CLK- között csak 0,4V-ot tudok mérni léptetés közben.

Ha manuálisan nyomok neki 5V-ot lépked...

A párhuzamos kábelt lehúztam a leválasztó kártyáról közvetlenül itt is csak 0,4V-ot mérek a STEP-nél... ez kevés?

Ha rádugom a másik gépemre az megy vele!