Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem tudom mit csinálsz, de a step- dir- mind a kettőt a gnd-re kell kötni mert azok a motorvezérlőn nincsenek közösítve valószínűleg. Egyébként meg ilyen hajmeresztő esetekben az ifjú Jedi mesterpalántákat kell megkérdezni, mert ők tudják, hogy nem a bolygó tűnt el, hanem valaki az adatbázisból deletézte.

000000000

Megy mint állat,,,fogasléc 1modullal 1-1ben 12 fogszámmal 1600mikroszteppel...32m/percet(a mach sebesség nem enged többet)...120/120 zártszelvény 240cm hoszban...2 moci viszi 2 oldalt,,,
DE MOTORTÁP MINUSZ NÉLKÜL NEM!!!csak tartja a mocit mozdulatlanul...ÉS ITT MÁR ÉN NEM ÉRTEM,HOGY NEKED HOGY MENT E csatlakoztatás nélkül...4 szer is ki be kötöttem...[#falbav][#fejvakaras]

Én tudom hogy vágod a témát ,mert már voltam nálad személyesen,,és dumáltunk sokat..megismertelek...de ezt nem értem akkorsem

s7manbs8

no és a motorvezérlő 48V gnd-t meg tápot a motorvezérlőbe azért be kell kötni.

000000000

Ja és a rajzhoz azért tettem a pu..i hátteret hogy tuti megnézzétek..semmi más szándékom nem volt vele...

svejk

Mach setup-ban a step-nél az aktív low pipa.
Motor tuningban a step jel szélessége.

E kettő még befolyásoló tényező lehet estenként, de hogy a Te bekötésed  ezekre milyen hatással van?!
Már én is elvesztettem a fonalat.

svejk

Amit én rajzoltam, ott nem kell az aktív low-nál pipa.

Szalai György

„ha leveszem a motortáp GND-jét a vezről akkor nem megy”
„A motortáp MINYUSZA kell a müködéshez”

Ebből a két mondat töredékedből nekem az ugrott be, hogy akkor esetleg a számítógéped LPD kimenetének GND pólusa nincsen ott a nyomtatóport kártyád SUB-D25 bemenetének GND felületén, vagy nem megfelelő minőségben van ott. Hogy ez a potenciál nem jön ki a számítógéped csatlakozóján, vagy nem jut át a kábelen. Vagy (ne adj isten) eltűnik a nyomtatóport kártya SUB-D25 csatlakozója és az optocsatoló között valahol. (Tudom, hogy ez elég valószínűtlen, de a hibád mégiscsak fennáll.)
Ezt esetleg tudnád ellenőrizni egy indikátorral, a számítógép plusz öt voltos potenciáljához képest.
Csak az indikátor ne egy majdnem végtelen bemenő ellenállású digitális voltmérő legyen, hanem inkább egy nagy fényerejű piros LED és egy vele soros 220 ohmos ellenállás. Fontos, hogy az indikátort csak a GND felületekhez érintsd, nehogy valamire olyan potenciált kényszeríts amit nem kéne.

svejk

No ide figyelj Vasas!
Elmész Te a sunyiba :)
Nagy nehezen kiderítettem hogy ki vagy [#law]
Most már gyorsan változtass nevet mert még egyszer nem dőlök be neked :)

Ha meg jót akarsz, akkor tessék azt csinálni máskor lépésről-lépesre amit itt a jó szándékú fórumtársak mondanak és próbálnak segíteni.

Irgum-burgom! És persze a bocsánatkérésem is visszavonva :)))

s7manbs8

A vasas a hókefélke, te meg hét törpe ?

Csaby

Nekem is van egy problémám és én az vagyok akinek látszom! :)

Adott 3 db. ipari léptetőmotor meghajtó, optóval a bemenetén( rajz szerint mindentől izolálva).
Van egy 4 és fél csatornás vezérlőm, 4 teljes értékű végfok és az ötödik tengelyre csak a step, dir és enable van kivezetve. Tökéletesen együtt működnek, de ugye ez csak egy csatornát visz.
Van viszont egy kínai gyártmányú (tehát nem hamis :) ) LPT IO kártyám. Már minden lehetőséget végigpróbáltam, de meg sem mozdítja a végfokokat. A kimenetre kötött LED-ek szerint jó a bekötés, szépen visszajelez minden állapotot. A kábelek ugyanazok.
Ötlet?

s7manbs8

Az ipari optós valamik nem véletlen nagyobb feszültségű jeleket várnak ? Pl. 12, 24V mert akkor nem hajtja meg rendesen 5V pl. akár az optóit, ez csak egy ötlet, de még érdemes lenne megmérni mi jön ki az LPTs IO kártyán valahogy vagy sima műszerrel, vagy oszcilloszkóppal, stb.

Csaby

Mindkét kimenet 5 Voltot ad le műszer szerint. Az egyikről megy, a másikról nem. Rejtély, ami több napja nem oldódik meg.  
Szkópom sajnos nincs, jelalakot nem tudok vizsgálni.

s7manbs8

"Mindkét kimenet 5 Voltot ad le műszer szerint"

Ezt kicsit bővebben elmesélnéd ? Mi az a mindkét kimenet és milyen 5 Voltot melyik lábán, egyáltalán mik vannak bekötve ?

s7manbs8

Most akkor mid is van és mi megy mivel ?

- 3 db. ipari léptetőmotor meghajtó
- 4 és fél csatornás vezérlőm
- 4 teljes értékű végfok
- step, dir és enable van kivezetve 5.tengelyre - kínai gyártmányú LPT IO kártyám

Csaby

a. konfiguráció: Adott egy 4 és fél csatornás vezérlő. 4 motorcsatlakozó és egy STEP, DIR, ENABLE kiment. Ötödik tengelyként ide kötve a PS 6410 típusú motorvezérlőt minden tökéletes. Közös pozitív és kapcsolt negatívok. Mérve 5 volt.
b. konfiguráció: Egy db. 5 tengelyes LPT_IO kártya. A vezérlőt meg sem mozdítja. A vezérlő helyére LED-ek és 1Kohm ellenállások szépen visszajelzik a step, a dir és az enable állapotait. Tehát a Mach beállításai is jók. Szintén közös pozitív és kapcsolt negatívok. Mérve 5 Volt.