Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia János .

Mivel fix hajtásod van és nemtud meg csuszni ezért csak a két fogazott kereked átméröjével lehet a probléma .A két golyosorsod nem egyforma sebességgel forog .Ha tudod cseréld fel a két kereket a két tengelyvégén és akkor eggyértelmüen kiderül a turpisság .Valojában pont ezen okbol szokták a kétmotoros verziot elönyben részesiteni .

[#integet2]

besirkyjh

Látod ?

Pedig nembeszéltünk össze a Jozsival  

Szebenyi János

Szia Zoltán! Csak azt nem értem, ha a két tengelyvéget összejelölöm, és megyek vele 1000 mm-t, a végén csak 3-4 fok az eltérés. Mivel 5-ös menetemelkedéses az orsó az 1mm-es mozduláshoz 72 fokos elmozdulás kellene a tengelyvégen.

000000000

Szia! Ez egy lineáris hiba?, azaz 500 mm-nél fél mm az eltérés? És csak egy irányból balról jobbra, ahogy írod?

279nwbpsa

Még az jutott eszembe,hogy nem számoltátok-e el magatokat 1foggal a meghajtott tengely szíjkerekén?
Pl.ha egyel több lenne rajta...

Szebenyi János

279nwbpsa

Illetve egyel kevesebb,bocs.
Ekkor tenne meg nagyobb utat a szán.

Szebenyi János

279nwbpsa

Jó,csak agyalok..
Meg ez sem egy irányban hatna. :(

s7manbs8

Ha a két orsó a jelölés szerint 3-4 fokot tér el, a megtett út pedig egyiken x, a másikon pedig x+1mm, akkor a menetemelkedés nem egyezik annyival, de akkor kötött egy motoros mozgatás esetén azzal nem tudsz mit csinálni szerintem. Valamit mindenképpen kell bele iktatni, vagy ilyesmi, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak, azon lehet agyalni persze.

f35ezvjs

Megmérted már a golyós orsódat biztos egyforma?
Amit leírtál abból talán feltételezhető, hogy nem egyforma a két golyósorsó. Szerintem ez is lehet hogy ebben is hibázik valami.
Vedd le róla a hajtásokat tekerd el kézzel az egyiket 1000 mm re de számold a tekerést majd tekert el annyira amennyit számoltál az előző orsón tedd egyforma szögbe a másikkal és most mérjél rá lehetőleg egy pontos mérőeszközzel. Ha fenn áll az 1 mm akkor bebizonyosodott, hogy nem egyforma a golyos orsód / de ezt kétlem./  
ha egyforma akkor keresheted az áttételbe a hibát. De azért nézd meg a Mach beállítást is nem e elett állítva valami korekció. Nézd meg a golyós anyát is nincs e valamelyiknek hosszirányó kottyanása, mert ez a jelenség ebből is adódhat. tapasztalataidat írd le ezekről mert csak így lehet tovább agyalni a jelenség megfejtésére.

besirkyjh

Párdolog azért lehet esetleg ezek eggyütt .

Fogazott kerék ( egyforma gyártmány ? )
Az nemlehet hogy az eggyik mm-es a másik meg inch ? Csak kérdés  
Golyosorso holtjáték .
Golyosorso menetemelkedése  
Golyosorso linearitása
Golyosorso axiállisan elmozdul

Szükitsd a kört , probáld amit a Jozsi mond és mérj .
Érdekes .

000000000

Zoltán!
Ezt a fogazott kerék átmérőt már többször emlegeted. Ez mem fontos ez említett problémánál. Ugyanis ha végig gondolod, az áttétel szempontjából nem számít. Hiszen CSAK a fogszám arány dönt el mindent. Szíj hézagból vagy befeszülésből pedig csak nagyon kis fogszám alatt (de annak meg gyártási elméleti határa is van) származhat 72 fok körüli szöghiba, és az ráadásul egyből jelentkezne, nem kell 1000 mm-t elmozdulni.

És mivel János a #6045-ben igennel felelt (arányos lineáris az eltérés), a hiba valószínűleg a két orsó nem azonos menetemelkedéséből adódik szerintem.
Ezt pedig úgy tudod szemre is leellenőrizni, hogy a két orsót "egymásba fekteted", egy asztal lapra lehelyezve. Ha 1 m-nél is illeszkednek a menetprofilok, és nincs 1 mm-es hiba (az már szemmel bőven látható vagy emiatt nem is fog egymásba feküdni), akkor azonosnak mondható szemre is a két orsó menetemelkedése.

Szebenyi János

Szia! Átmértünk mindent, az orsók megtett útját lemértük, nincs benne eltérés.Összejelöltük mind a három tengelyvéget, az eltérés 2 foknál nem több.

besirkyjh

Szia Tibor  

Igazad van , a fogszám ki is maradt a gondolat menetböl csak a kerületre figyeltem .
[#fejvakaras]