Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Arany János

Mindkettőtöknek köszönöm a tippeket!!!
Amire ma jutottam szétbontás nélkül:
Az állórész ugye a mágnes.
A forgó rész a tekercselt.
Van benne két kefe.
Akksiról (12V) szépen, lassan, gyengécskén de csendesen forog.
Tehát megtartom!
Hogy mi célból azt még nem tudom, de nincs szivem kidobni!!! [#falbav]  [#falbav]  [#falbav]
Lehet az ilyenekhez valami jobbacska vezérlőt találni, ami miatt érdemes rábarkácsolni egy jeladó félét? Mert gondolom arra szükség van, ha valahogyan szeretném szabályozni!

Vetesi75

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 augusztus 27, 17:36Mindkettőtöknek köszönöm a tippeket!!!
Van benne két kefe.
Tehát megtartom!
Hogy mi célból azt még nem tudom, de nincs szivem kidobni!!! [#falbav]  [#falbav]  [#falbav]
Lehet az ilyenekhez valami jobbacska vezérlőt találni, ami miatt érdemes rábarkácsolni egy jeladó félét? Mert gondolom arra szükség van, ha valahogyan szeretném szabályozni!
Sima tirisztoros fázishasítós szabályozó jó hozzá. (Azért léteznek ezek a motorok, mert olcsó a fordulatszám "szabályozó" elektronika eléjük.)

svejk

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 augusztus 27, 17:36Mindkettőtöknek köszönöm a tippeket!!!
Van benne két kefe.
Tehát megtartom!

Van ilyesmi vezérlőm kettő is.
140 V 12 A kimenőt tudnak.
Fogadnak Tacho jelet, de igénytelen esetben akár érzékelő nélkül IxR szabályzóként is használhatóak.
Ha gondolod majd Fehérvárra elviszem.

Arany János

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 27, 18:48Sima tirisztoros fázishasítós szabályozó jó hozzá. (Azért léteznek ezek a motorok, mert olcsó a fordulatszám "szabályozó" elektronika eléjük.)

Ez ugye csökkenő fordulatszámnál csökkenő nyomatékot is jelent?

Arany János

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 augusztus 27, 20:06Van ilyesmi vezérlőm kettő is.
140 V 12 A kimenőt tudnak.
Fogadnak Tacho jelet, de igénytelen esetben akár érzékelő nélkül IxR szabályzóként is használhatóak.
Ha gondolod majd Fehérvárra elviszem.

Szuper!!!
Esetleg láthatnék képet róla, mielőtt a találkozón valaki megveszi? [#taps]  [#taps]  [#taps] 

svejk

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 augusztus 28, 04:47Szuper!!!
Esetleg láthatnék képet róla, mielőtt a találkozón valaki megveszi? [#taps]  [#taps]  [#taps] 

Estére...

Vetesi75

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 augusztus 28, 04:44Ez ugye csökkenő fordulatszámnál csökkenő nyomatékot is jelent?
Elvileg nem, mert az armatúra árammal egyenesen arányos a nyomaték, az pedig a terhelés függvénye. (Azzal a megkötéssel, hogy a névleges feszültségen és névleges tengelyterhelésen folyó áram, mint határérték kezelendő alacsonyabb feszültség és fordulatszám esetén is. A kiaknázható tengelyteljesítmény csökken.)

svejk

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 augusztus 28, 04:47Szuper!!!

Arany János

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 28, 15:28Elvileg nem, mert az armatúra árammal egyenesen arányos a nyomaték, az pedig a terhelés függvénye. (Azzal a megkötéssel, hogy a névleges feszültségen és névleges tengelyterhelésen folyó áram, mint határérték kezelendő alacsonyabb feszültség és fordulatszám esetén is. A kiaknázható tengelyteljesítmény csökken.)
Ha jól értem:jobban járok ha barkácsolnék egy áttételles megoldást.
Szíj, fogaskerék, stb.

Arany János

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 augusztus 28, 17:39

Ezzel pedig a dc. motort szervóként próbálnám használni.
Ha találnék rajta olyan helyet, ahova rábarkácsolható egy tacho.

szabad paraszt

Hideg barnításról szeretnék kérdezni. Ki milyen terméket (oldatot) használ, mi vált be?
Olvasom, hogy az alapos zsírtalanítás elengedhetetlen a sikerhez, erre milyen könnyen elérhető házi módszert javasoltok? Alkohol, mosóbenzin, aceton?

kgl

Idézetet írta: szabad paraszt Dátum 2025 szeptember 01, 23:06Hideg barnításról szeretnék kérdezni. Ki milyen terméket (oldatot) használ, mi vált be?
Olvasom, hogy az alapos zsírtalanítás elengedhetetlen a sikerhez, erre milyen könnyen elérhető házi módszert javasoltok? Alkohol, mosóbenzin, aceton?

Én epoxi ragasztásokhoz kellett nagyon sokat zsírtalanítanom, koszt lemosni, nedvességet eltávolítani. A benzin kivételével bármelyik jó. A benzinben mindig van valamennyi olaj, ami a felületen szétterül. A patikai sebbenzin viszont alkalmas zísrtalanításra, abban nem jellemző az olaj, de tisztításra már nem annyira mert túl gyorsan párolog és drága. Az aceton nagyon jó zsíroldó, de piszok gyorsan párolog ezért ez sem tisztít olyan jól.

Az izopropill alkohol amit szerettem használni jól tisztít, magához rántja a felületen lévő párát is így azzal együtt párolog el, tehát tökéletesen száraz is lesz a felület. A másik amit szerettem használni az a toluol, ez makacs szennyeződések ellen is jó, de piszok büdös és mérgező.

Szinte mindegyikhez kell védőkesztyű, álltalában az orvosi gumikesztyűt használtuk, kivétel a toluol, mert az feloldotta, így ahhoz vastag ipari gumikesztyű kellett. Szénbetétes légzőálaszt kell a használatukhoz. Talán egyedül az izopropil alkoholhoz nem kell, de ha sokáig lélegzed be attól kótyagos leszel. Én ezt javaslom használni.
Az aceton a legerősebb zsíroldó és a toluol, mindkettő repedezősre kiszárítja a bőröd ha nem használsz védőkesztyűt. Még szénszálas légzőálarc esetén is jól szellőző helyen használd őket nagyobb mennyiségben, mert mindegyik erősen robbanásveszélyes.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

vadember

Idézetet írta: szabad paraszt Dátum 2025 szeptember 01, 23:06Hideg barnításról szeretnék kérdezni. Ki milyen terméket (oldatot) használ, mi vált be?

NaOH  (-Nátrium Hidroxid, szappanfőző szóda-) 2%-os oldatába mártsd be 20-25 másodpercre. Azután sima vagy desztillált vízzel öblítsd le!
Megmarja az alut, sokáig nem szabad benne hagyni. Egy matt, jól tapadó felületet hagy maga után.

Jozs

Sziasztok !

Régebben biztos Ti is ismertétek ill. használtátok azt a bizonyos EpoRapid kétkomponensű ragasztót, ami szinte mindenre jó volt, ( így aztán ) kivonták a fogalomból, mondván roppant veszélyes.
Nemrég a neten bogarászva láttam a Soudal termékei között "Epoxy Rapid" kétkomponensű ragasztót. Volt már esetleg valakinek élménye ezzel, ugyanaz lehet mint a régi ? ( Kérdezem naivan  :) )

Rabb Ferenc

Idézetet írta: Jozs Dátum 2025 szeptember 02, 08:00Régebben biztos Ti is ismertétek ill. használtátok azt a bizonyos EpoRapid kétkomponensű ragasztót...

Az epoxi ragasztók általában nem tartalmaznak veszélyes anyagokat egészségkárosító mennyiségben. Persze megenni vagy magadra kenni nem kell  ;)
"B" komponensük (a büdös) tartalmaz bizonyos mennyiségű illó anyagot, tehát azzal sem kell inhalálni.
A kis, tubusos kiszrelésűeket nyugodtan használhatod akár a lakásban is, persze egy jól szellőzött helyiség előnyösebb és célszerű a védőkesztyű használata.

A bőrre került "A" komponens oldószerrel (pl lakkbenzin + szappanos kézmosás) eltávolítható. A "B" komponenst NEM SZABAD OLDÓSZERREL ELTÁVOLÍTANI mert beszívódik a bőrbe és komoly irritációt okozhat. Meleg szappanos vízzel többször alaposan le kell mosni.

Az átkeményedett epoxi  - kémiailag - veszélytelen, csak mechanikusan távolítható el vagy munkálható meg.