Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Hidegen... bele a 6 szögletet...[#wow1]
Hát igen... ehhez nem értek...

4um5b65d

Esztergán is lehet ilyet csinálni. Van egy egyszerű készülék amiben az edzett hatszög véső szerszám van és ezt forgás közben belenyomják az előre elészített furatba. Apránként nyomja bele a hatszöget gyakorlatilag úgy ,mint egy ütvefúró pisztolyfúrógép.

000000000

OK, értem!! Akkor a furat, és a szegélyeket meg belepréselik.
Hss ből lehetne ilyen prést csinálni?

Motoros

Hidegen, hisz a sajtolás előtt természetesen előfúrják  a laptávnak megfelelő átmérővel, így csak a sarkokat viszi a szerszám.

svejk

A gagyi csavaroknál látszik is sokszor a sorja és maradék forgács.
De szerintem a 10.8 meg komolyabbak nem hidegen készülnek, azoknál mintha kovácsolással lenne a csavarfej kialakítva.

Motoros

Ez a módszer sem rossz, ezt nem ismertem.

000000000

Aha! Így már el is tudom képzelni! Köszi (Laslie-nek is)![#worship]

Motoros

Nem csak a gagyiknál jó ez a módszer hanem ott is ahol valami egyedi nem szabványos speckó csavarra van szükség.

35kpazcgr

U.n. hidegfolyatással. A csavar szára, a feje és benne a hatszög egy műveletben készül.
Présgépen az szerszámban akkora nyomást hoznak létre az alakítandó anyagon, hogy abban a feszültség eléri a folyáshatárt, az anyag hidegen "folyóssá" válik, és kitölti a szerszámüreget, aminek az alakja a kész csavar alakjával egyezik meg.

35kpazcgr

Nem fúrják elő.
Lásd, ami előbb írtam.....

Motoros

jó, nem egyről beszélünk akkor, Én az egyediekre írtam az előfúrást, a hidegfolyatásosnál persze nem kell előfúrni.

35kpazcgr

Motoros

Valahogy gondolom így készülhetnek ezek a nagy szilárdságú csavarhúzó fejek is mindenféle fazonnal.

4um5b65d

Csak hogy ne legyen vita, a tömegtermelésben háromféle módszert alkalmaznak.
Az egyik amikor egy lépésből sajtolva elkészül a csavar fej. Ez inkább a hatlapfejüeknél szokás.
Aztán például a BK csavaroknál (inbus) már két módszer is van. Az egyik amikor először kúposra készítik a csavarfej külsejét és utána belenyomják a hatszöget. Ettől a kúpos külső "kitökösödik" és felveszi a hengeres formát. Ez voltaképp két külön művelet ha jól tudom csak egy szerszámon belül valójában 2 szerszám van és mire kijön a gépből ez úgy látszik mint ha egy művelet lenne. Az ilyennél nem lehet látni sorját a furat alján.
Van a harmadik ott kicsivel másabb kúpra gyártják a külsőt és amikor beleteszik a furatot akkor felveszi a hengeres külsőt. És csak ezek után külön műveletként teszik bele a hatszöget. És az így készült csavaroknál lehet látni a sorját a furat alján.

4um5b65d

A 10.9-es csavarokat meg csak utólag a csavar teljes elkészülte után hőkezelik, akkor kapja meg a megfelelő szakítószilárdságot.