Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Mindenre ne válaszd, mert elég húzós az ára!

000000000

Kérdés:
"házilag" hogyan lehet bordás szíjtárcsát csinálni?

000000000

http://www.bedair.org/Tmotor/Tmotor5.html" TARGET=_fnew>Találtam közben egy linket:-)

Osztófejem az persze nincs, de az esztergán lévő fogaskereket használom majd osztáshoz. A foghornyokat meg símán a szánhoz rögzített dremellel kimarom.

000000000

Ezt én fogazott szíjtárcsának ismerem. A "bordázott"-at hosszirányba szokták "bordázni".

000000000

KÖszönöm szépen a javítást:-)
Egy gyors kérdés: a bordázott mire való? Azon kívül, hogy gondolom, nagyon egyenesen vezeti a szíjat?

svejk

Inkább csak kísérletezés volt, de meglepően jól sikerült:
MXL-es szíjhoz 10mm-es Polycarbonát lapból..
A kiszámított megfelelő osztókörön a Mach varázslója segítségével kifúrtam a fogszámmal egyenlő furatokat, majd a foghegy átmárőjén körbemartam
A fúrás és a marás is nem ment teljes anyagvastagságban, így az egyik oldalt már lett is szíjtarelő oldalfal.  
Az említett MXL-es szíjhoz azt hiszem 1 vagy 1,1 mm-es fúró kellett és meglepően jól illeszkedett a fogprofilhoz.
Elképzelhető hogy más szijtipushoz is alakalmas valamelyik fúróátmérő.

svejk

Kis átmérőjű szíjtárcsához is alkalmas.

000000000

Nagyon köszi, hogy leírtad, ez megfordult az én fejemben is!

svejk

Persze aki ért a CAD progikhoz, - nagyobb fogú szíjtárcsához a fogak szélességénél kisebb átmérőjű maróhoz - generálhatja a teljes átmérőn a profil kontúrját.
Egyes műanyagok nagyon starpabírók, és mégsem kell forgató a művelethez.

000000000

Kérdés (tisztán elvi, csak érdekel):
az imbuszcsavarba hogyan teszik az imbusznyílást?

Devecz Miklós

Motoros

És ezt könnyű megtenni házilagosan is egy edzett küszörült hatszög szerszámmal, egy egyszerű karos présen.

Devecz Miklós

Bocsi. Lemaradtam valami előzményről?

000000000

4um5b65d

kb 20 fokon ! (Amennyi a műhely hőmérséklet)
A csavarokat egyébként minden műveletében hidegen csinálják. A hatlapfejüeket is és a menetmángorlást is.