Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szerintem próbálkozni mindennel lehet.
Vízszintes helyzetben fúrva, 2,5m hosszon, egyszerűen lehajlik a fúró a habban és nem marad középen.
Sok hely meg nincsen a kóválygásra, hamar eléred az acéllemezt, ha csak 6cm vastag a hab.
Vezetheted a furat kezdeténél, ahogy akarod.

Ha a hosszú furatot függőleges helyzetben készítenéd, akkor legalább csak a hab sűrűség változásai (Azért sem írom, hogy inhomogenitása.) vezetné félre a fúrót.
Az meg talán nem sok van benne, a precíz gyártás miatt.
De az még mindég a próbálkozás kategória.

A tökéletes megoldást a feltárás nélküli, földkábel és csőfektetésből ismerős, irányított fúrással érnéd el.
Erre alkalmas készülék elkészítése kicsiben, szép műszaki feladat volna. [#vigyor0]

svejk

Az a legkevesebb, pálcával kitolod, sűrített levegővel kilövöd. :)
De lehet hogy csak egy 2,5 m-es körkiszúrásod lesz és a középső hab is a helyén marad. :)

No de ha először a keresztfuratot csinálod akkor megszakad a bél és kijön. Feltéve ha tényleg találkozik a két furat.

Egyébként meg nem tudom elképzelni milyen hely lehet az ahol eleve szendvicspanel van, de mégis esztétikailag kifogásolható a kábelcsatornázás valamelyik oldalon.
A hőszigetelő képességet is ronthatja  a belső furkálás.

De jó téma az tény és való, az ilyenekre szokta Sneci mondani, hogy a tett halála az okoskodás :)
Vbodi meg már meg is csinálta volna. [#nevetes1]

mex

Tegyük fel, hogy elkészült a minden szempontból kifogástalan, egymásra MERŐLEGES 16mm furat. A vezeték behúzása nem fog akadályba ütközni ilyen 90°-os szinte 0 sugarú járatban?

Motoros

Ha a munkadarabot meg a fúrót is forgatod akkor ha izotróp az anyag akkor nem megy el a fóró. :-))

Danibá és Csuhás ötlete ötvözve esetleg:
Függőlegesen egy legalább 20-as betonvasat beleverni, esetleg lassan ütve-forgatni.
Forgács nem számít, mert vagy kihullik majd a por vagy bezömül oldalra.

TROMF22

Nem túl vastag az a 60-as a szendvicspanel.  
Én kifúrnám a lemezfedés között max. beférő átmérőjű korona- /magfúróval a védőcső helyét. A határoló lemezek adnák a vezetést lap irányban.
Ebbe a nagy átmérőjű hengeres üregbe 120-fokban kiálló tüskés távtartókkal koncentrikusan elhelyezném a védőcsövet.
Aztán egyhosszú csövecskével bevezetve - a legtávolabbi pontból indítva - visszatölteném a megmaradt űrt felkeményedő habbal.
Ha már ötletelünk..... :)

vadember

Ha csőből csinálod a fúrót úgy jársz a legjobban. A végét koronafúrónak kell bevagdosni és minden második fogat egy kicsit befelé hajlítod. Így a belsejéből könnyedén kicsúszik a habrúd.
 Az élére felfogatsz egy kilyukasztott  laposvasat megvezetőnek. A kifúrandó panel mellé odafogsz egy másikat és ezen csúszik a másik megvezető. Így az egész hosszon meg van vezetve a fúrócső.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Vegyes/Pir_panel/I4p9ynqd.jpg" border=0>

PSoft

Bár már csak ott tartanánk, hogy...

Hogyan bújik ki a kábel a "90°-os szinte 0 sugarú járatban".
A http://www.designlakas.hu/sites/default/files/styles/fullsize_watermarked/public/hirek/ronkhaz_gerendahaz_2.jpg?itok=bGSfR5VT" TARGET=_fnew>Skandináv rönkházas tapasztalataimból ítélve...
Az okozná a legkevesebb problémát.

Persze ott, könnyű dolgom volt.:)
Ott minden rönk, előzetes villamos tervek alapján már a rönk gyártásakor fúrva...
Az összerakás után, a fal tetején állva, csak a rönkök közötti "posztó"? ágyat kellett átböködni, a milliméterre passzoló, egymáson levő furatokban.
Lent a szerelvényeknél, a rönkön gyárilag előkészített, lapolt felületek, csak a szerelvénydobozok furatát kellett nekem készíteni a rönkbe, és a keresztfuratot.
Ott, minden a helyén volt.:)
A húsz centi:) vastag, középen fúrt rönkökből, nem okozott problémát kiállni a keresztfuratokon.
Pedig ott, elég "kemény szerkezetű", tűzálló kábelokkal folyt a szerelés.

djfgekywd

Egyébként az OTSZ mit szól az ötlethez?

PSoft

Urak!

A #29215-ben, már írtam...

"Az a lényeg, hogy meg kellene találni a pontos fúrásra/lyuk készítésre a megfelelő, és a legegyszerűbben kivitelezhető technikát.
Más szempontok, most nem játszanak, csak a furat kialakítás."

Tehát, semmilyen OTSZ...KTSZ:) nem játszik a témában, csak a fúrás/furat készítés!

Én megértem, hogy páran aggódtok, hogy mekkora áldozat ez a fúrás a szakmaiság, meg még mittudom én minek az oltárán.
Kaptam sok, segítőkész, gyakorlati tanácsot itt tőletek, de kaptam magánban is párat, szintén a segíteni akarás jegyében.

Köszönöm mindenkinek, aki segíteni akart/akar.
Folytathatjuk tovább, de ha úgy látjátok, itt, le is zárhatjuk a témát.:)
Nehogy valakinek álmatlan éjszakái legyenek, eme látszólag egyszerűnek tűnő kérdés  gyakorlati megvalósításának a kitárgyalása miatt.:))  

jani300

Átlőni ? :)
A kérdés hogy szétrobban-e , és mikor fogja meg a lövedéket .
Gyors , egyszerű , hatásos .
Jogi , egyéb kérdésekkel ugye arról volt szó hogy nem foglalkozunk ...

PSoft

Miattam, lőhetjük is!:)
Ha lőni kell, akkor, arra is meglesz az eszköz.
Hisz, úgy néz ki, szabadtéri "gyakorlat" lesz.:)

De, a fegyvernek, akkor is kell a pontos megvezetés!
Vagy...
Csípőből akarsz tüzelni!?:)
Azzal, megint ott leszünk, ahol a part szakad!:((
Tiszta vadnyugat!:)
[#nevetes1]

jani300

Ezzel ötlettel tudsz a legkönnyebben egyenes , irányítható furatot készíteni akkor is ... :))

jani300

Öreg vagyok , nem a legjobb a szemem ...
Akkor már sörétes  :) (közelre)

PSoft

Ebben, kétség kívül igazad van!:)

PSoft

"Öreg vagyok,..."

Van nekem...vadász ismerősöm.
A családnak szoktam mondani...
Ha úgy látjátok...nyugodtan szóljatok a Sanyinak!:))
[#nevetes1]