Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

Devecz Miklós

VighLajos

Tavaly a barátoméknál disznóvágáson ilyen hajtású volt a húsdaráló.

m8zmkic73

Sziasztok.
Ha egy műanyag műszerdobozra feliratot gravírozok, ( ABS) milyen festékkel szabad kitölteni, hogy a fölös letörlésénél a műanyag
ne sérüljön?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

niu7vyvp0

Sziasztok

Előbb kipróbáltam az elektronikát hogy működik-e, bekapcsolás után kb 1 percre volt egy zárlat hang, de semmi füst nem jött, semmi égésnyom nem volt, így bátorkodtam visszakapcsolni. Programba adtam neki egy kis elmozdulást, szépen el is kezdtek menni viszont egy idő után egy kellemetlen sípoló hangféle jött belőlük és megálltak, olyan mintha megszorultak volna. Kérdés hogy sikerült kinyírnom mindent, v mach3 ba vmit még jobban kéne beállítanom?

ANTAL GÁBOR

Jó lesz az még ! Tanácsok : névlegesnél ne adjál a vezérlőre nagyobb tápot ! A táp polaritását ellenőrizd ! Állítsd be a jumperrel a motor névleges áramát ( vagy annál kisebbet ) Tartóáramnak elég lesz az 50-60% . Ha optócsatolós a bemenet akkor 5 V kell neki .Ha nagyobb jellel vezérelsz akkor tegyél be előtétellenállást ( Pl 12 V   ra 1K ohmot ) . Lassan léptesd a motort !  A sípolás arra utal hogy már  túl nagy a step freki . És a legfontosabb : szerezd be a gyári adatlapot és olvass el mindent !!

niu7vyvp0

Szia

A tápom 48V-ot tud, a DIV268N elv 48V-os,  http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=40" TARGET=_fnew>alábbi léptecsem van, adatlap szerint 4.2A kell neki de akkor lejjebb veszem, tartóáramot hol kell állítani? Ezt az optocsatolós bemenet ezt a motorvezérlőre kell érteni? Ez a rész sajnos még picit kínai :( Lényegében akkor az előtét ellenállással lehetne a step frekit csökkenteni?
Túl naív voltam, azt gondoltam, hogy összerakom az elektronikát és jó lesz egyszerre :) Hát nem :(

ANTAL GÁBOR

Megnéztem a vezérlőd adatlapját . A tartóáramot nem lehet jumperral állítani mert azt gyárilag beállították 50% ra . Ha szabályozható a táp akkor vegyed vissza mert nem szoktunk egy 48 V os drivert 48 V al megtáplálni .   A step jeleket te küldöd a driver-ra. Ha Mach ot használsz akkor az fogja generálni a ( step )  jeleket .     Szokásos dolog egy  leválasztó kártya használata ( is ). Akkor kell az áramot külső ellenállással korlátozni ha nem 5 V os a meghajtás . Természetesen a fentiek szerint  az előtétellenállás  nem befolyásolja  a léptetés frekvenciáját

niu7vyvp0

Hát ezt benéztem a táppal kapcsolatban, azt hittem hogy pont belefér, a tápon a kimeneteknél van egy pici potméter, azzal vajon tudom állítani kimenő feszt vmennyire?
Mach3at használok igen, kézi könyvét még alaposan átkell hogy bújjam csak már nagyon kíváncsi voltam azért indítottam be. Az interface kártyának usbről 5V-ot adok, ilyen leválasztó kártyát  azt hittem nem kell, ha van mach3 interface board-om.

ANTAL GÁBOR

Rákerestem megint : a te mach3 interface board od az egy leválasztó kártya  ( break out board ) Csak a kínaiak túlbiztosítva fogalmaznak  és kihangsúlyozzák a mach 3 at  . A párhuzamos portra csatlakozik és  optocsatolókkal leválasztja azt . Ha 5 V al táplálod meg akkor minden  OK  . Persze optóval meghajtani a driver optóját az kissé túlzás  

A tápnál lévő potival a tápfeszt valószínű le tudod venni 40 V ra

niu7vyvp0

Tápos rész az jó hír. Őszinte leszek még nem igen értek ehhez a kártyás részhez. Úgy próbáltam bekötni amit neten találtam meg itt javasoltak a fórumtársak.  
Holnap majd még futok pár kört de előtte még a mach3 at tanulmányozom.
köszönöm

niu7vyvp0

Hát ma kipróbáltam újra mach3ba beállítottam amit kell a leírás szerint, viszont az y tengely meghajtója nagyon melegedett kivettem és picit büdös is volt. Egyik ellenállásnak sárgás színe van gyanítom hogy sikerült tegnap a nagyobb táp fesszel megsütnöm :(
Menthető vajon még a meghajtó?

niu7vyvp0

hoppá egy karakter akép linkből kimaradt

niu7vyvp0

http://kepfeltoltes.hu/view/151227/WP_20151227_12_06_56_Pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/151227/WP_20151227_12_06_56_Pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

most meg a kép :D

niu7vyvp0

A tápfeszt vissza vettem a minimumra 39V, ez szép stabil is, de mikor megmozdítom az egyik léptecset felugrik 50V-ig is. Ez normális? Csak mert akkor így tényleg kinyírja a vezérlőimet :(