Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Igaz kicsit lassabban dolgoztam de abs jó lett  A pad ek környezetében vettem fel egy pontot nullának és onnan mértem  Aztán átmenetem a másik térrészre és ott megismételtem a dolgot Igaz így lassabban készültem el, de a két pad rész távolsága nem volt fontos számomra  

B.Zoltán

HELYREIGAZÍTÁS!

,hogy a bórax alkalmas a jó ezüst forrasztásra, a valóságban nem igaz.

Az elmúlt napokban a kemény forrasztásról volt szó.
Most kísérletezgettem ezüst forrasztással.
Három flux-ot: az LP-5 (Komprádor), bórax, és valami bórax szerű Angliai por, amit ezüst forrasztáshoz adtak, próbáltam ki.

Az ezüst forrasztás kényes a jó fluxra, ahogy azt Antal Gábor nagyon helyesen írta.
Én azt gondoltam, hogy az a por amit Angliából küldtek az bórax, de nem, ez egy jó ezüst flux.

A tévedésem egyik alapja ez, a másik meg, hogy az EBAY-on
most is kínálják a bóraxot ezüst forrasztáshoz.

A bórax sárgarézhez alkalmas, ezüsthöz nem az igazi.

Kísérletezésem során a bórax nem olvadt meg csak magasabb hőfokon, és akkorára már oxidálódik az anyag (80-as szöggel szórakoztam) és így nem védi meg a forrasztandó felületet.
A másik két anyag kb 600 fok környékén megolvad és szépen befedi a forrasztandó felület és utána az ezüst szépen folyik rajta.

(Az LP-5-ön rajta van, hogy "550-800 Celsius fokon végzett keményforrasztáshoz". Ahol ezt nem tüntetik fel, nagy valószínűség szerint alkalmatlan ezüst forrasztásra, mert nem tudni, hogy hány fokon használható.)

Elnézést kérek a rossz információért, amit közöltem, Gábor veled meg abszolút nem akartam vitába szállni, csak véletlenül jött ki úgy, mintha ellent mondtam volna neked. Nézd el nekem.

ANTAL GÁBOR

Közben mi is ( Vigh Lajos és én is léptünk előrébb ) Én 74 óta szeretném ismerni a jó flux összetételét ( próbálkoztam már röntgenes elemzéssel stb ). Akkor ez azért volt érdekes mert nagyon nehezen és drágán lehetett jó fluxhoz jutni. ( AGX , Fontargen )  Szerencsére a környezet és egészségvédelem a segítségemre sietett a biztonsági adatlapok formájában . Szóval a flux összetevői : kálium fluoroborát +káliumfluorid + káliumteraborát + bórsav .  A káliumfluoroborát az nem nagyon szerepel a vegyszerkönyvekben de Kinából lehet rendelni ( min mennyiség 1tonna! [#wink] ) .   Azt hiszem maradok a beszerzett fluxomnál pár évig még kitart .  

ANTAL GÁBOR

A bóraxot  ( Na-teraborát ) könnyen ki lehet zárni, mert a Na az igen kis mennyiségben sárgára festi a lángot. A flux lángfestése az ibolyás jellemzően a káliumra  

000000000

Szia van itt egy bontatlan svajci 1 kilos bontatla  doboz ha erdekel benneteket... Én sose tudtam szépen forrasztani rozsdametest...

000000000

Lehet hogy azért mert bontatlan-bontatlan :)

ANTAL GÁBOR

A savállót én nem erőltetném ( valószínűleg spéci pálca és flux kell hozzá ) de amit forrasztani akarnál azt AWI val pótanyag nélkül szépen meg tudod csinálni . Lágyforrasztani lehet . Itt tanultam  hogy foszforsavval kell kezelni .( Talán Pál írta) Azzal szépen fut a forrasztóón a savállón  A bontatlan dobozod címkéjét leolvashatnád ...

Csuhás

Ha ezüstforraszhoz való jó minőségű  folyasztószered van és hajlandó vagy kiporciózva postázni akkor vennék belőle mondjuk 100g-ot.

ANTAL GÁBOR

Pont erre gondoltam amikor a címkét kérdeztem ...

000000000

Saválló lemezeket forrasztottam össze az én ezüstömmel, régebben. Szépen ment.
Az, az ezüst amit hirdetek is, a Jófogáson.  

000000000

Én is vennék vagy 10 dekát ha lenne porciózás.  

Csuhás

A tiéd biztosan jó azaz magas ezüst tartalmú de nekem drága. Innen onnan van ( még itt a fórumról is ajándékba kapott ) egy két arasznyi huzalom azzal szeretnék jobb eredményt elérni mint bórax-al.

ANTAL GÁBOR

Mielőtt kiigazítanátok 26455, 456 ( lehet hogy diszlexiás kezdek lenni? ) két helyen is tera nak írtam a tetrát ( 4 et )

000000000

Szia! Tudni kellene mi van az alprogramban.

Arany János

Szia Attila!
Az alprogram változó alkatrészeket tartalmazna. Tehát nem állandó!
Az igazi megoldás az lenne, ha a LazyCam-mel generált kódot csak be kellene illeszteni egy "sablonba", és a kollégának csak a legszükségesebb adatokat kellene beírni. (G91 x..., M98 O..., L...)
Esetleg, hogyan lehetne rávenni Lazyt a megfelelő generálási módra?