Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Keményforrasztáshoz legkellemesebb az ezüst tartalmú forraszanyag, mert azzal szinte mindent lehet forrasztani, de az ára miatt én csak az esztergakésekhez a lapkát és a fűrészlapot szoktam forrasztani vele, mert az ára húzós.

Komprádornál vettem valamikor a keményforraszt, ez rézhez, rézcsövekhez tökéletesen megfelel (mint utólag kiderült, acélhoz már nem jó), vettem egy negyed kilót. (10.000 Ft most egy kiló) Megvettem hozzá a pasztát is, de szerintem sima bóraxszal is tökéletesen működik.

Ha sokat kell forrasztanod, érdemes megpróbálnod ezt, mert nagyon kiadós. Ha gondolod, tudok belőle mintát küldeni neked.
Az olvadáspontja magasabb, mint az ezüsttartalmúnak, 710-830 fok között van úgy emlékszem. De megnézheted a Komprádornál pontosabban.

http://www.komprador.hu/kereses/pag_egyszerukereses.aspx?SZURES=kem%C3%A9ny%20forrasz" TARGET=_fnew>Keményforrasz anyag

ra8nsmk6w

Én nem forrasztok olyan sokat, de legjobban a sárga bevonatos ezüst pálca vált be. Egy P. fözőhőz egy darab elég. Sajnos ez a legdrágább, de nagyon jó és könnyű vele dolgozni.

VighLajos

Szevasztok!
Köszönöm a sok infót a keményforrasztás témájában. A főző páracsövén akarok módosítani, illetve készítenék 1-2 eprüvettát (folyamatos szeszmérő) is.
Szóval, nem iparszerű termeléshez szükséges mennyiség kell.
A leírásokból kiderült, hogy:
- a magasabb ezüsttartalom csökkenti az olvadáspontot, a réz növeli.
- Folyatószernek speciális paszta, vagy bórax is jó lehet...
- A foszfortartalom rideggé teszi a forrasztást, de ennek itt nincs jelentősége.
Ennyi tudással felvértezve holnap megnézem a helyi fűtés-vízvezeték szakboltot.

zozo

Most egy picurka szállítószalagot kéne összehoznom, mindössze kb.120mm! hosszú asztala lesz, kb. 50-80 mm szélességben. A görgők adottak, 8mm átmérőben, ezeken fut majd. Gondolkodom, hogy milyen szalagot kéne rá tenni, ami a 8mm-es görgőre szépen ráhajlik. Autó/motor belsőből nem jó, egyik oldal domború, a másik meg homorú.  
Gondolkodtam végtelenített csiszoló szalagon, de nem szimpi. Zsugorcső frankó lenne, de nincs 80-as körüli átmérőben.  
Van valami ötletetek?  
Kikötés, nem lehet légáteresztő az anyaga.

zozo

Lajos, ha nem tudsz szerezni, adok neked grátisz annyi ipari ezüstöt, meg hozzá folyatót amennyire szükséged van, de a maradékot kérem vissza :)  

Amúgy kemény forrasztóónnal-zsírral is simán meg lehetne forrasztani. Amivel a víz-fűtés szerelők is forrasztják a csöveket.

PSoft

"Zsugorcső frankó lenne, de nincs 80-as körüli átmérőben."

Szerintem...van!
Hívjál holnap reggel,nyolc-kilenc között.
(megnézem mi a készlet):)
 [#wave]

zozo

[#eljen][#worship]

Bótba' mondták, olyan nincs. OK, reggel [#phone]
Köszi előre is.

zozo

Köszi, második lehetőségnek kitűnő.

Csuhás

Esetleg lapos szíj nem jó? A powerbeltnél megkérdezheted. A neten 300 a legrövidebb ami talán hosszú neked. Persze lehet máshol más méretet is kapni.

zozo

Nézegettem lapos meg hosszbordás szíjakat, de amit találtam, azok vastagabbak és nem tudom kis átmérőre ráhajtani. Ha meg feszíteni kell, nagyon fogja a motort.  
Kis osztású fogazott szíjon is gondolkodtam, mert azt lehet bármilyen szélességben rendelni, de elég húzós az ára ilyen szélességben. Ezt hagynám utoljára, mint lehetőséget.  
Mivel a terhelés szinte semmi, ezért bízom a zsugorcsőben, hogy működhet.

000000000

Nem tudom. Csak kérdezem. A zsugorcső nem melegedhet menet közben?
A zsugorcső nem rugalmas. Képes egyenetlen nyúlásra is.  

Lehet kapni, például gumipelenkát, gumilepedőt. (Nem gumisat) Abból, méretre készíteni esetleg?  

szf

Chiorino-nàl van olyan vékony szalag anyag ami rugalmas azaz nem kell bele feszítő és bàrmilyen hosszban végtelenítik.kb 3mm àtfordul akàr a sima gömbölyitett lemezélen is.ami neked kell az fillérekbe kerül de profi a cucc.ha nem sikerül megegyezned velük akkor írj én kilométerben hoztam töluk.segítek.

zozo

Melegedni nem tud, kilyuggalom és vákuumos elszívást is teszek alá és amúgyis szoba hőmérsékleten dolgozik.
A nyúlása kicsit aggaszt, állíthatóra csinálom a tengelytávot, pár fokos szögállítási lehetőséggel a szabadon futó tengelynek.

Ez egy prototípus lesz, pozicionálás és továbbítás lesz a dolga, ha beválik, a végleges verziót mindenképpen fogazott szíjjal oldanám meg.

PSoft

"Mivel a terhelés szinte semmi, ezért bízom a zsugorcsőben, hogy működhet."

Akkor,nézzünk egy gyakorlati számítást a semmi terhelés-re.:)

1db. húszezres súlya 1,018gramm.
Ha kötegenként akarod szállítószalagozni,mert...miért is ne!:)
Egy kötegben van ugye...100db húszezres,aminek a súlya 101,8gramm.
(az kb. annyi mint tíz deka parizer):)

A tervezett szállítószalag hosszod...kb. 120mm.
Egy db. húszezres hosszmérete 154mm.
Ebből következik,hogy max. egy köteg húszezres súlya fogja folyamatos üzemben  terhelni a szállítószalagodat,ami ugye annyi,mint kb. tíz deka parizer.

Én úgy gondolom,hogy...jó lesz oda a zsugorcső!:)))
 [#wave]