Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

svejk

Hát a tűzoltáshoz aligha előnyös az Oxigén tartalom.  [#vigyor2]

r2u4n063m

Hello Urak!  

Tanácsot szeretnék kérni forrasztó eszköz vásárlásában.  

Felhasználási terület alapvetően egyszerű hobbista, nincs célterület, azaz ami közbejöhet otthoni körülmények között (bármi). Eddig kábeleket kellett a helyére visszaforrasztanom, nyáklapon apróbb alkatrészeket cserélni (pl ellenállás csere komolyabb kézi fúrógépben).
Eddig egy cseh pisztoly forrasztóval dolgozgattam szükség esetén, aminek megvannak a fizikai előnyei - gyors felmelegedés, de a hátrányai is - túl nagy és nehéz bizonyos műveletekhez, valamint a háza elkezdett szétolvadni - túlmelegedés valószínűleg helytelen használatból eredően -, és lötyög a bele.  
Alapvetően nem napi használatban lenne, időszakosan kellene bevetnem, de akkor elvárt a rendelkezésre állás.Továbbá ha kedvet kapok hozzá, elmélyednék mélyebben az elektronika világában.  
Hosszú távon gondolkozom, ezért amit szeretnék az adott eszköztől kapni:  
Hosszú élettartam, széleskörű használhatóság, könnyű kezelhetőség könnyen beszerezhető csere és pót alkatrészek.  
Számít az ár is, 15-30e Ft-nál többet nem szánnék a dologra, ha nem indokolt, mert nem termelni kell.

Akár az építés is szóba jöhet, de tartok tőle, hogy akkor az történne, mint egy általam ismeretlen emberrel: Nincs kerítés, de kellene. Ahhoz kell ásó, betonekverő, hegesztőtrafó. Majd ha megépítette a betonekverőt, és a trafót, nekiáll a kerítésnek. Na ott azóta sincs semmiféle határoló.  

Eddigi kutatásaim alapján legtöbbször a W-s gyártó termékeit emlegetik, mint javasolt megoldás. Amiben segítséget kérek:  
Milyen teljesítményű, típusú forrasztó állomást keressek?

Dakota25

Nem kell utánanézni, csak végiggondolni. :-)
Az oxigén és a CO2 forráspontja és kritikus hőmérséklete közt akad némi különbség.
Környezeti hőmérsékleteken kizárt, hogy a folyadékfázisban O2 folyadékként jelen legyen. a gázfázisban lehetne, de hamar eltűnne, rögtön a használat legelején.
Marad a folyékony CO2-ben oldott O2. Hirtelen meg nem mondom milyen az oldhatósági szorzatuk, de az biztos, hogy rém kevés (néhány ppm) O2 van benne. Sokkal kevesebb, mint amennyi bekeveredik a levegőből az ívhez való odafújás során.

Sz.József

A #25724-ben szereplő szerkezetet (enkóderként kaptam...??) megnéztem szkópon.
Középső láb testre a két szélső láb (A-B kimenet gyanánt) felrakva 5V-ra...
Ez lett az eredmény

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/150502/GDS01.gif" border=0>

A két csatorna egyszerre vált magas szintre.
A "sárga" csatorna meg kb. 2ms-al előbb vált alacsony szintre.
Az alacsony szint hullám formája is "kicsit furcsa"...(?)
Nem igazán hasonlít a kép egy "hivatalos" enkóder hullám formára...
Mi a mánduc lehet a burkolat alatt...(???)
Van valakinek valami ötlete?

ra8nsmk6w

Amit szétszedtem az úgy néz ki mint egy peremkerekes kód kapcsoló. Nagyon primitiv. Ha nem a szkóp saját zaját látni akkor a kontaktusok pergése jól látható a képen.Próbáld valami egyszerű jelformálás után mérni.Ezek az eszközök kézi tekergetésre készültek. Arra sem sokáig[#vigyor4]

Sz.József

Igaz, a jelformálással még nem reménytelen...
Mindjárt kipróbálom.
De a "hivatalos" 90 Fokos csatorna eltolás még mindig hibádzik... (?)

Kézi tekergetésnél én sem gondoltam többre... :)

000000000

Enkódernek hívják, de nem az, mint amire te számítassz.

Ez igazándiból egy jobbra balra kód sorozatot ad x felbontással.
Hangerő szabályzásra szokták elsősorban használni, mert nem recseg, mint a poti.

jani300

http://www.messer.hu/Infotar/Ipari_Gazok_Katalogusa/6_ipari_gazok_tulajdonsagai_beszerzesi_es_felhaszn/szendioxod.pdf
Ezt bogarásztam :)
Van többféle Co2 gáz .
De lehet ha fogy belőle tisztul , az  is lehet hogy az anyag volt nagyon rozsdás amit taknyoltam .

Sz.József

Szétszedtem...
Valóban nem az amire godoltam...
Így megy a fiók hátuljába..., egy kis idő múlva meg a kukába...  :)
Íme:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/150502/enkoder%20007kk.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/150502/enkoder%20011kk.jpg" border=0>

svejk

No és a másik irányba forgatva mit mutat a szkóp?

svejk

Pedig ez pont az, aminek látszott eddig is. [#vigyor2]

Sz.József

A másik irányba ugyan úgy kb. 2ms különbség van a szintváltás között.(a másik bedig egyidőben...)

svejk

Tehát 1x üzemmódban tökéletes arra amire kitalálták.

Sz.József

Egész pontosan egyszerre váltanak alacsonyra és a kék hamarább megy magasra...

svejk

Egyébként mire akartad használni?  
Biztos kisakkozható hozzá egy egyszerű illesztő.