Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Vidéken is minden elérhető, a fügefalevéltől az encoder csatlakozóig. Házhoz viszi a posta meg a futi.
A jobb fajta 15 Pin D-Sub-ot még a Heidenhain is használja.
Néha az M23 csatiból is meg lehet csípni ötezerért egy félvödörnyit bontásból.
De az M12-ből is akad nagyon ritkán 12 pin-es.
Szerintem inkább egy bontott ipari, mint egy filléres a helyi boltból.

svejk

A D-sub csatlakozó kiforrott, olcsó, rendkívül megbízható és nem utolsó sorban könnyen szerelhető. Én ahova tehetem ezt használom.
Csak igen durva mechanikai behatásokra kezd el hibázni.

Viszont sajnos ide is kezd begyűrüzni a gagyi, a háromsoros 15 pólusúakból (VGA) egyszer sikerült venni olyat melynek a tüskéi könnyen kicsúsztak a műanyagból. 50 db landolt a kukában. (fekete volt a műanyag része)

designr

Kösz a választ mindenkinek..ez még a jobbik eset..azt hitem vezetékkel van gond..

Lpeti11

Köszönöm a választ mindenkinek.

PSoft

Nem biztos,hogy én vagyok a béna,de...lehet?

Elsősorban,a villanyász kollégákat kérdezném...

Adott,egy 3f 400V-os 0,15KW-os aszinkron motor,csillag kapcsolással.
És,adott hozzá egy KI/BE gombos mágneskapcsolós motorvédelem nélküli vezérlés,a mágneskapcsoló 230V-os behúzótekerccsel működik.
Annyi kis "bonyolítás" ,hogy van a vezérlésben egy xxx-elengedés késleltetésű időkapcsoló,aminek a típusa,most jelentéktelen.(bármilyen lehet)
Az időtag feladata,hogy a motor BE gombbal történő indítása után,a beállított idő leteltével megállítsa a szerkentyűt.
Természetesen a KI gomb megnyomásával,ciklus közben is megállítható a motor.
Van még a "vezérlődobozába" beépítve egy fázissorrend,és feszültségfigyelő relé.

http://www.elkoep.hu/termekek/relek/feszueltsegfigyelo-rele/3-fazisu/feluegyeleti-rele-hrn-55-hrn-55n-2295/" TARGET=_fnew>A fázisfigyelő típusa : HRN-55 ELKO gyártmány.

A fázisfigyelő relé teszi a dolgát,ahogy a gépkönyvében is le van írva.
Fázissorrend figyelés rendben,ha leveszem róla bármelyik fázist,a  beállított időre megszólal,tehát az is rendben.

Van azonban egy érdekes dolog,ami szerintem...nincs rendben.

Bekapcsolt motornál,ha bármelyik bejövő,táp oldali fázist elveszem a "vezérlőszekrényről"...
Az én fázisfigyelőm,tudomást se vesz a dologról,nem szólal meg,behúzva marad a mágneskapcsoló.
Megy tovább a motor két fázissal,mintha semmi se történt volna.
Ezt megcsinálhatom akármelyik fázis elvételével.
Akkor sem áll meg a motor,ha a mágneskapcsolót vezérlő fázist veszem el az elején.

Először arra gondoltam,hogy hibás a fázisfigyelő,de nem.
Ugyanebből a típusból,még másik kettőt is próbáltam,ugyanez a "jelenség" mindegyikkel.

Van rá logikus magyarázat...
A tápoldalon elvett fázisra a transzformátor elv alapján visszatáplál a motor nem gerjesztett tekercse.
Bent tartja a mágneskapcsoló behúzótekercsét,és becsapja a fázisfigyelőt is.
Hiába állítom a fázisfigyelő megszólalási idejét a lehetséges legkisebbre,nem vesz tudomást erről a "kellemetlen" szituációról.

Találkozott már valaki a most felvázolt helyzettel?
Ha egy komolyabb,nagyobb tudású fázisfigyelőre cserélem a mostanit,megoldódik a probléma?

mex

Nem vagyok villanyász szaki, de terhelve, illetve terheletlen állapotba is ugyanez a jelenség?

PSoft

Nem hiszem,hogy lenne jelentősége.(ha a motor terhelésére gondolsz)

Egyébként,az említett 0,15KW-os motor,egy vibrómotor.
Egy függesztett "csigaház"-ra szerelve.
A csigaház,koptatóanyaggal,és a sorjázandó stancolt vörösréz alkatrészekkel felöntve.

Elhanyagolható a koptatás,és az üres dob közötti teljesítmény igény.

ra8nsmk6w

És ha a csillagpontot lenullázod?

PSoft

Mennyivel lennék előrébb?

Nem járható az út...háromvezetékes a motor.

(amúgy...ezt meg se hallottam):)
[#ejnye1]

szf

Igen én találkoztam evvel a "jelenséggel".
150kW-os csavarkompresszor egyik fázisa elment (egy bojler zárlata miatt).A gép üzemelt tovább persze üresjárásban.Egy másik 37kW-os kompresszor megált fázishiány jelzésre.Különbség csak annyi volt, hogy a kicsi kompiban a fázisfigyelőnek külön 220V-os müködtető betápja volt előtte egy 380/220-as trafóról.De a másikban ugyen ez a kapcsolás volt mint neked.
De láttam már hogy egy öregszaki igy csinálta meg a fütéskeringető szivattyú fáziskimaradás elleni védelmet.

ra8nsmk6w

A csillagpont virtuális "0" Ha nincs csillagpont  akkor tapasztalat sincs[#rinya]
Sok igy bekötött motorral találkoztam.
Én is süket vagyok!

jani300

Így csinálunk 1 fázisból hármat szerintem :)
Nagyon régen feltalálták a fázisfigyelést 3db relével , az is csak motor nélkül működik :)
Megnyugtató hogy a modern elektronikus sem ér semmit . Jól beállított hőkioldó esetleg ?

VViktor

Sziasztok. Mi a neve pici annak az alaplapnak?
Nem a málnára gondolok. Azt hiszem valami xt? vagy mi?

jani300

Elolvastad az adatlapját ? Szerintem az 55n el lehet működne , ha elég érzékeny .

Gyati