Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szerintem.
Ha a motor képes pótolni az elveszett fázis feszültségét és fázishelyzetét, akkor a feszültség figyelő relének nincs „ingere” a lekapcsolásra.
De mi van, ha a motor a hiányzó fázist, a hálózatra visszatáplálva igyekszik pótolni?
A hálózat terhelése a motor (generátor) képességéhez viszonyítva igen nagy. Vagyis a motor egy működő, sok fogyasztóval terhelt hálózaton nem képes átverni a feszfigyelő relét, mert a visszatápláló fázisban túlterhelődik, és a feszültsége lecsökken.

Ha egy fázist elveszel a szekrénytől, az nem ugyan az, mintha valahol, több fogyasztóval arrébb szakadna meg a fázisvezető folytonossága. Mert így nem kell más, a szekrényen kívüli fogyasztóra táplálnia a motor/generátorodnak.
Talán lehet megoldás, ha mindenképp a szekrénynél kell megszüntetned a betáplálást, akkor a motorral minden fázisban párhuzamosan kell kötnöd egy terhelést, hogy a hiányzó fázisban leessen a feszültség.
Vagy a feszültség figyelést a motor fázisáramainak figyelésével kell megoldanod.

jani300

Esetleg egy hőkioldó , a motor áramának megfelelő értéken :))) Persze lassú , de a két meglévő fázis áramának muszáj emelkedni .

VViktor

Köszönöm ezt kerestem.

Arany János

Köszönöm!
Működik!!!
Mármint a restart.com másolása.
Összelehet ezt hozni az Esc utáni billentyű lenyomással?

vjanos

Na, örülök :)

A végét viszont nem értem, fejtsd ki jobban kérlek.

iiidyyiy3

Szerintem ez így ebben az esetben komolytalan megoldás. Nálunk a klímákon shrack cuccok vannak, és nincs velük ilyen baj. Pontos típust nem tudok. http://www.schrack.hu/shop/magneskapcsolok-motorvedelmi-keszuelekek/motorvedo-relek-lst-sorozat.html" TARGET=_fnew>shrack

PSoft

Igen,az utolsó mondatomban,én is erre próbáltam utalni.

Mármint,a HR-55 ös ELKO gyártmány komolytalanságára.

Komoly,nagy szennyvíztelepek többszázmilliós berendezéseit,pld.nálunk is az említett SHRACK család példányai védik.

Igaz,hogy minden más egyéb,pld. motorvédelemmel is kombinálva,ami itt ebben az esetben nincs is.

iiidyyiy3

Szalai György utolsó mondata lehet a kulcs: fáziáram figyelés, és nem feszültség. Mert amíg az áramok egyformák, és jó a fázisszögük, addig nincs nagy baj. A másik magyarázat, hogy ez a cucc nem kompatibilis forgó villamos gépekkel.

TROMF22

Érintésvédelem.
Mi a véleményetek az alábbi szituációról?
Van néhány retro szovjet/orosz elektromos kisgépem.
Köszörűk, kis körfűrész stb. mind 500 W alatti, masszív fém házzal.
Ezek ugye szigetelés és érintésvédelem szempontjából is egy más világ számára készültek.
Van egy 630 VA-es gyári dobozolt, hordozható leválasztó transzformátorom, eredeti kétpólusú dugalj kimenettel. Arra gondoltam, hogy erről táplálva a kisgépeket már kielégíteném az érintésvédelmi követelményeket. (természetesen saját érdekemben)

Az előírások szerint a leválasztó trafóhoz csatlakoztatott készüléket „földelni” nem szabad. Ez rendben, nincs szándékomban.

De a gépek fémházasok. Mi van akkor, ha gép a helyiségben lévő fém asztalra kerül, vagy hozzá ér egy fém polcvázhoz, amelyek mind szabályosan be vannak kötve az EPH gerincvezetőbe, amely a fogyasztásmérő alatt – szintén szabályosan – csatlakozik villamos hálózat PE  csomópontjához.

Akkor így a gépek mégis „leföldelődnek”? Van-e így értelme a leválasztó trafónak?
Vagy zárjam ki, hogy a gépek kapcsolatba kerüljenek EPH-ba kötött fém részekkel?
(egyelőre az a válasz nem ér, hogy dobjam ki az összes ruszki cuccot :)

TROMF22

Ha nem derült volna ki az irományból, a leválasztó trafó 220/220 Voltos, szintén szocreál, de magyar.

000000000

Na akkor mindjárt az elején:
Nem gépek, csak GÉP!
Egy gép és nem több egyszerre.
A leválasztó trafó szekundere föld független ezért egytólusú testzárlat esetén semmi gond, ha földelt dologra teszed.
Nem ráz, nem csapkodja a kismegszakítót.

A baj akkor van, ha több gép van a trafóra kötve és az is zárlatos lesz.

Tehát egy trafó egy gép.

000000000

Szocreál?
Próbálkozz valamiféle új hullámos, avantgárd irányzattal.
Ez kicsit sem realisztikus világlátás.
Legyél formabontó.
Azért is kösd össze a fázist a nullával.
Ne nehogymá ne! [#nevetes1]

000000000

Ha van földelés akkor minek tökölsz a leválasztó trafóval ?
A gépvázat földeléssel összekötöd akkor az már tökéletes védelmet nyújt.
Esetleg tegyél be egy érintésvédelmi relét a műhely betápra.
Mert ahogy ismerős szokta mondani olcsóbb egy FI relé mint egy koszorú.  
Mellesleg a szocreál osztott csévés leválasztótrafó szigetelés szempontjából is jobb.

TROMF22

Egy tarafón egy csatlakozás, egy gép, annak egy villásdugója. Egyszerre csak egy darab lenne használatban. Jó, hogy jelezted, de számomra ez természetes volt, mivel ez szintén előírás.
(Bár a több fogyasztó kiszolgálása sem lehetetlen egy trafóról, feltételekkel. Nem bonyolítom.)

TROMF22

FI relé van.  
Viszont az első és az utolsó mondatod összevetése ne vitt közelebb a megoldáshoz.