Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

8tb3g52n

Segítség!!!
Átalakítottunk a barátommal egy mini esztergát. Az X tengely mozgásának pontosságával van bajunk.
Az alaphelyzet:
Az X tengelyt egy 1.8 fokos stepper motor hajtja egy fogas szíjas 2,5 áttételű (16 fog a hajtó, 40 fog a hajtott) szíjhajtáson át. Az X tengely menetorsója egy 2,5mm-es menetemelkedésű golyósorsó. A motor fél lépésben van hajtva.
A számítások szerint 400 lépés eredményez 1mm elmozdulást.  

A gond az, hogy nem pontos az X, többet megy mint amit akár a MACH3, akár a EMC2 vel beállítunk.
A pontatlansága +1,12 mm 20mm-en
Az X tengely golyós orsó menetemelkedését ellenőriztük 2 különböző mérőórával. A Menetemelkedés biztosan 2,5mm, ugyanis a golyósorsót 10x körbeforgatva 25 mm- tesz meg a keresztszán.
Az áttételt is ellenőriztük, ott már valami gyanús, ugyanis ha a meghajtó fogas szíjtárcsát 25 x körbeforgattuk (pontosan jelreállitva) a meghajtott többet ment mint 10 fordulat, a sietése ~170 fok.
megszámoltuk a fogak számát, (többször is) azok biztosan 16 és 40 fogasak. tehát az áttétel elvileg 2,5, de a gyakorlatban nem annyi.
A motor biztosan 1,8 fokos, ha lépésvesztés lenne akkor késne, de ez siet.
400 lépesre 1,056mm-t tesz meg 1mm helyett, ami ugye átmérőben pont a dupláját jelenti.
A kérdés: lehet-e hibás egy fogas szíj áttétel, hogyan lehetséges, hogy siet, tehát többet megy a hajtott kerék mint azt az áttételi viszony aránya alapján vártuk  

000000000

Helyileg hol a gép? Bp. és környékén etalon step/dir bemérő jelekkel segíthetek Neked a Robsy move üzemmód kapcsán.

Motoros

Osztom...azaz szorzom egy egynél nagyobb számmal (hogy több legyen) amit mondasz. egyedi dolgoknál az 500 ft/óra sem jön ki. Viszont a munka öröme az enyém, és ez nem kis dolog...ezért érdemes bármit elvállalni.:))))

D.Laci

40/17-es áttétellel próbáltátok már?
376.47058823529411764705882352941 step/mm.

8tb3g52n

Sajna túl nagy a távolság...  
De igazad van, meg kell néznem egy szkóppal a step jelet, esetleg egy hiteles számlálóval meg is kéne számlálni.  
Viszont nem tartom túl valószínűnek, hogy a MACH is és az EMC2  is egyformán téved és több step impulzust nyom ki. Ha ezt egy zavar okozza, akkor az sem lehet egyenletes. Az X meg egyenletesen téved.  

Dakota25

Lehet ám!
Valójában az átmérők aránya adja az áttételt, a fogak "csak" a kényszerkapcsolatot biztosítják a két kerék közt. A fogasszíjak toleránsak a nem igazán pontos kerekekkel bizonyos határig.
A kisebb átmérőjű kerekek "szinte mindent megesznek", ami a fogméret közelében van.
Vagy rossz minőségű, mérethibás a kerék, vagy nem is a kívánt méretű, csak "elmegy" helyette.
A szoftverben nem tudjátok kompenzálni az áttétel hibáját?

000000000

"Valójában az átmérők aránya adja az áttételt"
Ebben Te halálbiztos vagy?

Kristály Árpád

Szabolcs és Noo!

KÖSZÖNÖM!

Árpád

8tb3g52n

371 step volt a legpontosabb beállitás, de a fogak száma 40 és 16. Ez a 40/17 honnét jön?

8tb3g52n

Én is erre gondoltam, de a barátommal vitázunk ezen. szerinte ez a fogak miatt lehetetlen...

8tb3g52n

megszkópoztuk a step jeleket, teljesen tiszta egészséges TTL impulzusunk van, 5us széles a meghajtó fokozat bemenetén.

mex

Igaza van a barátodnak,ekkora eltérést nem hozhat be a gyatra fogaskerék/fogasszíj sem. Ha a kerék fogai keskenyebbek mint a szíj két egymás mellett levő fogának köztes része, akkor lehet irányváltáskor némi eltérés, de az is csak "megcsúszás" esetén. Ez a 170°/10 fordulat eltérés másból adódik.

8tb3g52n

ráadásul többet megy, mert ha átugrana egy rossz laza szij, akkor kevesebbet menne a hajtott kerék.

mex

Van mégegy (de nem hiszem, hogy életszerű) lehetőség: ha a motoron levőkerék fogaira "felmászik" a szíj,ekkor valóban lehet eltérés, a golyósorsón jelentkezik a többlet fordulat. A szíjfeszítést lehet ebben a valószínűtlen esetben a megoldás.

8tb3g52n

Ebben az esetben is késne, de ez már nekem is eszembe jutott, a szijon tartottam az ujjamat és sima futást tapasztaltam, nem ugorhatott át észrevétlenül.