Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szirtimorc

Az könnyen lehet, köszi!

xg2w6ib9x

A rókavadászat a rádió iránymérés ha jól tudom.
A készüléken van egy Tr meg egy Re nagyfrekvenciás BNC csatlakozó. Az Re-ről azt gondolnám, hogy Receiver (vevő antenna), akkor viszont a Tr Transceiver (adó antenna csatlakozó)lehet.
Amennyit a rókavadászatról hallottam az úgy szólt, hogy a versenyző irány érzékeny mobilis antennával, meg a vevővel felszerelkezve igyekszik minél gyorsabban felkutatni a rókákat, vagyis a terepen elrejtett és álcázott adó berendezéseket. Na de akkor minek a Transceiver, vagyis az adó ?
Az is ellene szól a rókavadász kütyünek, hogy semmilyen frekvencia választó kezelő szerv nincs az előlapon. Feltételezem, hogy a róka adók más-más frekvenciákon dolgoznak, különben elég nehéz lenne a vadászok dolga.
Az előlapon kivehető egy gyári szám. A rádió iránymérés elég szűk körű hobbi, nem gondolnám, hogy ilyen kütyük sorozatgyártásban készültek volna, sokkal inkább az egyedi (home made) építés jellemezte ezt az ágát az amatőrködésnek.
Csak hangosan gondolkodtam, ez is csak találgatás, ha hülyeségeket írtam, akkor elnézést.

Szirtimorc

hostya

Van egy(2) Bosch fúró-csavarozóhoz való haldokló akkum, amit szeretnék lecserélni.
Az eredeti akku NiMH 2.6Ah, és ezt szeretném kiváltani hasonló NiCd-re.
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Bosch%20aksi/DSCF5160small.jpg" border=0>

Az a kérdésem, hogy ha lecserélem az akkut NiCd-re, akkor használhatom-e "büntetlenül" az eredeti töltőjét, ami NiMH-hoz való.  

keri

Igen, ha a töltőáram nem haladja meg a NiCd akku által preferáltat.
Lehet még kapni NiCd akkut?

000000000

Ha szívni akarsz vele akkor hajrá!
A NiCd-nak hatalmas memória efektusa van.
Az NiMh sokkal stabilabb ilyen szempontból.
Inkább keress bele eredetit, jobban jársz.

keri

[#eljen]
Vannak cégek akik foglalkoznak felújítással, vagy utángyártott akku készítésével, ha a spórolás a cél. Vannak jó minőségű cellák jóval olcsóban mint az eredeti pakk, de akárhogy is, én is inkább a NiMH-ra szavaznék.

keri

Sőt ugye egy modern NiMH-nak az önkisülése is nagyon alacsony. Nekem már csak olyan celláim vannak amik 1 év alatt kevesebb mint felére merülnek. Nem megy tönkre az állásban mint a NiCd.

KBalázs

Ezeknek az akkuknak nem átlagos ampereket kell hirtelen kiköhögniük magukból, a "zöld" vagy tartós NiMH akkuk, meg eleve a bolti ceruzaakkuk nem egy kategória ezekkel. Modellboltokban (is) kapni nagy terhelésekre való cellákat. A NiCd akkukat pont az ilyen nagyobb terhelés elviselése végett teszik még ma is (sajnos) az akkus gépekbe. (nem hogy LiPo akkukat használnának. Én tuti ha elfáradnak az akkujaim (hasonló cuccban), LiPo akkukra cserélem, persze a töltôt is át kell építeni akkor)

hostya

A memória effektusra én mindig figyelek, függetlenül attól hogy NiCd vagy NiMh az adott akku...
A szóban forgó akkuk(2) sem a gyakori használattól mentek tönkre, hanem egyszerűen eljárt felettük az idő... (2007.-ben gyártották)
A telefonom 14 éves, és még most is azt használom,(Nokia 6310 I)és még most is elmegy heti 1 töltéssel, rendszeres használat mellett.  
Akkor töltöm fel teljesen, amikor lemerült.
Az átlag felhasználó meg amikor idő van rá, vagy éppen eszébe jut..

keri

Van belőlük nagy áramú is.
Meg mint mondtam van olyan cég aki szerszám akku felújítással foglalkozik. Nem Varta ceruza elemet raknak bele :)

keri

Talán azért mert a LiPo celláknak már mindegy is.

KBalázs

LiPo / LiIon akkuknak totál mindegy mikor mennyire tölti az ember, nincs memóriaeffektus. Cserébe mélykisütést azonnali halállal honorálják. Illetve a töltésük se a legegyszerűbb, (diszkrét alkatrészekkel) de erre már annyi cél-IC született, hogy gyerekjáték összehozni. És az árusított készülék mellé minden esetben beépítik/csomagolják a töltôt.

hostya

Nem vitatom a NiMH akkuk előnyét a NiCd-vel szemben, de ezt a fúró-csavarozót 2007-ben vettem 3x ezer forintért.
Eddig bírták az akkuk. -hobbi használat mellett..-
Ha most ki akarom cserélni az akkut, akkor,  
http://www.argep.hu/trend/2607/2607335685.html" TARGET=_fnew>ezek közül választhatok.
Nem véletlenül gondoltam a NiCd-re, hiszen jelentős árkülönbség van a kettő(k) között, még akkor is ha figyelembe veszem az akkuk kapacitását.

ra8nsmk6w

Kb 12 éve vettem egy Festool márkájú csavarbehajtót. Akkor az akkúja már egy fillért sem ért. Kb 5 percet birt 3mm fúróval aluba. Ezt viszont most is tudja. Amit viszont nem tud az a memória effektus. Szerintem elfelejtette.