Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Sz.József

Ez a barát mit is mond?[#fejvakaras]

Sz.József

Ezen a linken a kérdésemre nem találom a megoldást...(?)
Hol keressem?

Sz.József

Köszi, de hátha akad aki konkrétan tudja...

Sz.József

A nagyfrekis gyújtásos ok...
A LIFT-es gyújtásos ok...
A koppintós is ok, igaz nem "szereti" az elektróda...
De az utóbbi esetben vagy alkalmaznak kapcsolót vagy nem...(?)

Rabb Ferenc

Lehet, hogy én értek félre valamit, de ezt olvastam ki belőle:

MMA - mezei bevonatos elektródás hegesztés (többféle elektródával is)
TIG - AWI hegesztés

ncw4w5nca

A koppintóson nincs kapcsoló, a nagyfesz ívgyújtásún van. A TIG üzemmódban csak az AVI pisztoly gombjának benyomásakor kap áramot a volfrám, ekkor nyit ki a védőgáz szelepje, és ekkor lép működésbe a nagyfesz gyújtás. A koppintós, módnál az elektróda fogó helyére teszed az AVI pisztolyt ilyenkor a volfrám áram alatt van, a pisztolyon nincs nyomógomb csak egy kis szelep, amivel indítod a gáz folyását. Ha hegeszteni akarsz, kinyitod a gázt, ceruzázó mozdulattal begyújtod az ívet. Befejezéskor meg csak gyors mozdulattal  elemeled a volfrámot hogy megszakadjon az ív.    

ncw4w5nca

A kapcsoló  szerepe: MMA módban kiadja az áramot a munkakábelra, TIG módban pedig csak akkor ad áramot ha az AVI pisztolytól jelet kap

Sz.József

Köszi a részletes leírást, de az első mondatod kivételével a többi az eddig is világos volt...
http://www.asgker.hu/esab-buddy" TARGET=_fnew>Pl ez sem ad ki nagyfrekit, még is kapcsolós...
A pisztolya pedig sima szelepes...
De van több ilyen típus is...

Sz.József

http://www.hisltd.co.uk/SWP-ARC-160-Inverter-Dual-Voltage-DC.html" TARGET=_fnew>Ez is kapcsolós és koppintós ...
és nincsen pisztolyon lévő kapcsoló csatlakozási lehetőség..., szerintem.
Nekem detto ilyen van csak nincsen rajta a kapcsoló.
Ezért is kezdtem el nyomozni, mi is a kapcsoló feladata...(?)
Esetleg az enyémbe is belehetne utólag építeni? Ha egyáltalán létfontosságú az AWI-hoz...(?)

Sz.József

A koppintósnál is kint van az áram az elektródán, pont ezért nem szereti az elektróda ezt üzemet...
Sűrűbben kell köszörülni...

ncw4w5nca

valószínű az áram karakterisztikáját változtatja, valószínű TIG módban kis amperrel gyújt, és ívgyújtás után fut fel a beállított értékre.

Sz.József

Igen, erre van a legnagyobb esély... (kisebb "kokit" kap az elektroda)
Szerinted az enyémbe utólag beépíthető?
De valószínűleg nem csak egy kapcsoló kérdése... :(

ANTAL GÁBOR

Amit Józsi ír azt kiegészítem :  A legtöbb bevont elektróda leolvasztására alkalmas DC gép jó AWI üzemre. Tudom meghökkentő de a dinamó is. Fontos hogy eső legyen a karakterisztika . Tehát az inverteres gépek is . A legprimitívebb gyújtás a koppintós de rombolja a wolframot . Ha van nagyfesz gyújtás akkor  ez a hiba is kiküszöbölődik . De akkor tényleg jobb ha a TŰZ gomb indítja a folyamatot . Persze ilyenkor  az is megoldható  hogy  egy késleltetéssel indul a dolog ( elöbb a gáz és utána az áram ) . Még lehetőség amit be lehet tenni az inverteres gépbe : az áram a parancs kiadása után  rámpával növekedjen   ( kikapcsoláskor pont fordítva : krátertöltés csökkenő árammal gáz alatt )   Régen volt az ESAB nak egy Tigad nevű doboza amit hozzá lehetett kapcsolni pl a dinamóhoz ( vagy egy komolyabb feszültség vezérlésű inverterhez.) Volt benne egy 400 amperes kontraktor, egy Teslás nagyfesz  az áramszabályzáshoz a rámpás vezérlőjel és a gáz késleltetés . A Dc gépekkel acélt , KOR acélt hegesztenek.Az alu hegesztéséhez AC gépek kellenek de a jó gépek szintén Dc ből csinálják az Ac t (szabályozni kell tudni a +/ - jel amplitúdóját hogy egyenletes hőterhelése legyen a wolframnak  

A huzalos ( köznapilag CO nak nevezett gépek) karakterisztikája nagyon eltér a fent említettől  
Ideális vizszintes karakterisztikájú  feszültséggenerátor a cél.  A kombinált inverters gépekben  a szabályzó elektronika képes mindkét funkcióra ( eső ill vizszintes )  

Sz.József

Köszi a kiegészítést... Így duplán még nyomatékosabb  :))
De arról a "pici" kapcsolóról írhatnál bővebben, mert az piszkálja a csőrömet...
De azt hiszem B. József fején találta a szöget #23234-ben.