Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Legegyszerűbb pl az http://www.radiomuseum.org/images/tubeenvdiag_klein/ne544_umgeb1.gif" TARGET=_fnew>NE 544 Ic alkalmazása. Az adó oldalon pedig egy 555-ös adja a vezérlő impolzusokat.  

Bár elég nehezen szerezhető már be mert inkább múzeumi darab, de az e-bayon még kapható. Egy combosabb végfokkal szerintem megoldható, mint ahogy © ANTAL GÁBOR is javasolta. Persze megvan a © keri által említett hibája :((

ANTAL GÁBOR

LS7084 az USA Ic de nehéz beszerezni

ggdr57dg

ygzhw8kag

wm94bppdn

Az olcsó modellek távitányításában PPM-et, pulse position modulation-t: impulzus helyzet modulációt használnak. (Amikor utoljára ezzel foglalkoztam, 10 éve. Lehet, hogy azóta más a világ.)  Az adó rövid, rendszeres időközönként egy impulzust ad ki, amelynek a felfutó éle mindig azonos időbeni távolságban van az előzőtől (2 ms), a lefutó viszont a vezérlőjeltől függ: 1 ms az egyik végállásnál, 1,5 ms a középértéknél, 2 ms a másik végállásnál. A vevő szervó karja egy potméterrel van mechanikus kapcsolatban, és ugyanezeket a jeleket állítja elő 180 fokos elfordulásra: 0 fok=1 ms, 90 fok=1,5 ms, 180 fok=2 ms. Az Antal Gábor által említett kvadratúra dekóder arra való, hogy két imulzussorozat helyzetét hasonlítsa össze, a kimenőjel 0, ha fedik egymást az impulzusok, pozitív, ha az egyik siet, negatív, ha a másik, ráadásul a sietéssel arányos a kimenőjel nagysága. Az egyik jel az adóból érkező vett jel, a másik a szervó karja által hajtott potméterrel előállított jel. A kimenet, erősítés után motort hajt, ami mechanikai kapcsolatban van a szervó karjával.
A távvezérlő adón középen áll a kormány -> az imulzusunk hossza 1,5 ms, ezt a rádióadó kisugározza, a vevő az autóban veszi. A kormányszerkezetünk középhelyzetben van, a keltett impulzusok 1,5 ms-osak, a kvadratúra dekóder kimenőjele 0, a kormányszervó motorja áll. Kitérítem a távvezérlőn a kormányt 45 fokra, a vezérlő impulzus megrövidül kb. 1,25 ms-ra. A kvadratúra dekóder (mondjuk) pozitív kimenőjelet ad, ami felerősítve megindítja a szervó motorját, abba az irányba, ami az adott kormánymozdulathoz szükséges. Amint a  szervó karja eléri a 45 fokot, a keltett impulzus megegyezik a bejövővel, a motor megáll.  
A modellezők biztosan eladnak kopott szervókat, abból az elektronikát ki lehet termelni, és nagyobb teljesítményűre alakítani.

000000000

Egészen véletlenül a Te problémádra is megoldás lehet a Robsy topikban most feltett THC video. Ez a rendszer maximális flexibilitásával lekezeli a PWM pozíció alapjeleket is.

Rabb Ferenc

ygzhw8kag

Én is modellező vagyok , van egy rakás szervóm.
A gond ott kezdődik hogy ezen a szinten én tök hülye vagyok az elektronikákoz.Talán egyszerübb lett volna azt a kérdést feltenni hogy ki segítene nekem egy ilyet megcsinálni?
Az előbb ajánlott icket ha be is szerzem , nem tudom mi kell még hozzá ,mivel mindíg kell valami.  
Néhány fogalommal tisztában vagyok ,mert hát tanultunk fizikát,de ez már egy szakma,amihez én nem értek.
Viszont marha jól hegesztek AWI val co2 vel elektródával stb.. :):)

ggdr57dg

Írtam emailt, hátha lesz megoldás a problémádra.

mxjj54gxi

mxjj54gxi

Itt vannak 40kgcm nyomatékú nagy szervók, már 8000-től elérhető.
Ezt nem hiszem, hogy kicsi lenne, és ennyiért nem érdemes nekiállni semminek
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Torque+Servo&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0&_nkw=40kg+Torque+Servo&_sacat=0" TARGET=_fnew>nagy szervók

etc77f5nr

Az NE555 ic-s megoldás csak arra jó, hogy forogjon a motor. Ami megoldást jelentene az a PIC vagy AVR, ha távirányitásról van szó és szervo/léptetőröl. PIC+FET+Áramkorlát+Léptető. De ez elég macera.

Rabb Ferenc

És mi más kell még??? Nem a paksi négyes blokkot kell szabályozni! Csak egy játékautó első kerekeit kell néha ide-oda mozgatni.  

Tudod, zongorával is lehet tüzelni...

ygzhw8kag

Kedves Ferenc .Ez a játékautó kb 70Kg.Most nem írok regényt mit tud csinálni ha 70-80 Kmh. val nekimegy valaminek. Biztosan el tudod képzelni.
Ezeket a hobbykinges szervókat már próbáltam. Leszakadt kar róla stb..Azért itt próbálok megoldást találni mert a cnc maró sokszor több tíz kilót rángat mint a sz......art.Én is éppen egy marógép építésében vagyok , innen jött az ötlet.