Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

90 fokos gyémánt Dremel karcolóm van.
Van keményfém is, csak a gyémánt jobban tetszik.

Viszont nem szeretném tönkretenni.

keri

Kormányszervót szervóval lehet megcsinálni.

Fogsz egy szervómotort a meghajtójával, és a kormánnyal adod be neki a hibajelet, a motor meg hűségesen követni fogja a kormányt.

000000000

Arról a dremmelről van valahol kép, leírás?

Szerintem, a gyémánt könnyebben kipattan a gránitba, mint a vídia. És, valószínűleg drágább is.  
Persze, te tudod. Ez, csak az én véleményem.  
A karcoláshoz, nem használnék nagy előtolást.  

bznc93pf5

figyeltem!!!!
azért írtam hogy nagy fordulattal mert különben ha csak áll akkor 100% hogy eltörik!!!!
már csináltam!! tudom!!
letörik a hegye, lehet hogy nem azonnal de le fog törni, nem egyenletes az anyagkeménység, mivel kőzet, szerintem egy kicsit berezonál és törik de ez csak tapasztalat, nem muszáj rám hallgatni

bznc93pf5

folyamatosan adjál neki vizet, alacsony előtolás és ne legyen túl erős a rugó akkor kicsit tovább bírja

ygzhw8kag

valami ilyesmire gondolok  
http://www.youtube.com/watch?v=gwFIW9PmScw&list=UU0F6K1-TFXeeLK0DJVR0SZg
Az ideális az lenne ha a vevőből kijövő ppm jel alapján csinálná a dolgát. De már ez is nagy segítségség lenne, legfeljebb egy simia kis szervóval forgatnám a kereket .

ANTAL GÁBOR

Veszel egy enkódert és a kétfázisú jeléből egy Quadratúra dekoderrel csinálsz Step Dir jelet. Ez lesz a kormány ( mester)  Aztán veszel egy szervómotort ( szerintem ide egy Dc motor bőven elegendő ( természetesen van a tengelyén enkóder ) és egy szervóvezérlőt. A vezérlőre ráküldöd a step dir jelet. Ha van a vezérlőn elektronikus gear akkor még azt is be tudod állítani hogy a kormány adott szögelfordulásához mekkora szögelfordulás tartozzon a motornál.   Ha léptetőt alkalmazol akkor az is működik de az autó visszahathat a léptetőre ha kicsi a tartó nyomaték  A szervó ha valami külső erő kitéríti akkor vissza fog állni

ANTAL GÁBOR

A(modell)  repülőgépek kormányszervóit ismerve van egy olcsóbb megoldás is . Ott a korlátozott szögelfordulású  dc motoron van egy potméter aminek a jele van összehasonlítva a mester potméter jelével . Ha nincs közöttük különbség akkor áll a motor ha van akkor irányhelyesen kitér. Ilyet  lehetne nagyobbat is csinálni ( bár szerintem kapható is )

kfhhyweby

Sziasztok!
Hálásan köszönöm a segítséget,és tanácsokat mindenkinek.Egyet már csináltam a gyerekeknek,összerakhatatlan volt szerintem,ők összerakták(legnagyobb lányomban már van erő)[#smile].Nem tökéletes,de tudom,hogy mi a hiba benne,és orvosolható.Keresek még hozzá nyersi alternatívát,remélem,előbb utóbb rátalálok.Hogy venni üzletben puzzle-t?Na,igen.Édesebb a méz a gyerekeknek,ha látják,én készítettem[#nevetes1]
Mégegyszer hálás köszönetem mindenkinek!

keri

Elsőre nekem is ez a megoldás ugrott be. Szórakoztam eleget ilyenekkel, de abban nincs PID, csak P. Pontosabban a csillapítást az olcsó mechanika adja. Rá lehet tenni nagyobb DC motort minden további nélkül (megfelelő meghajtással), de akkor már gondot okozhat a szabályzás hiánya. (elkezd lengeni)

Ezért tartom jobbnak a rendes szervós megoldást amit te is írtál, vagy a hidraulika szervót.

De amúgy tuti lehet kapni megoldást nagyobb méretben is.

A másik, hogy nem tudjuk hogy a járművön belülről akar kormányozni, vagy távirányítással, bár mindkét esetben DC szervót alkalmaznék, csak a rápakolt vezérlés változik

ygzhw8kag

Köszönöm a segítséget.
Sajnos ezek a fogalmak nekem mitsem mondanak .Az enkóder még oké a quadraturánál elakadtam.
A második verzió ,én rangeteget keresgéltem nagyobb elektronika után.  kb fél év után feladtam. Egy electroman nevü cég gyárt hasonló visszacsatolt mozgásvezérlőt.
De ezek nem igazán modellezésre vannak kihegyezve. És az áruk is tetemes kb 150 eur. És ez csak a z elektronika.  

ygzhw8kag

ANTAL GÁBOR

Barátom a google " Quadratura decoder"
az egy olyan eszköz ami a kétfázisú jelből step dir  ( pulse dir) jelet csinál. Meg lehet csinálni 2-3 Ic ből , van cél IC ( USA) és csináltak már Pic ből is  A ( DC)  szervóvezérő is kapható ( pl Klavió Kft )de más is árul  

ygzhw8kag

Ezeken a kisautókon van mechanikus szervóvédelema szervókaron. Egy beállított értéknél elengedi a nyomatékot.
Tehát ha a kerék kap egy pofont akkor egyszerüen elfordul.
Meg aztán egy csigahajtással még az sem kell.

ANTAL GÁBOR

quadrature? lehet hogy  angolul így helyes....