Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Ha normálisan nem lehet megfogni a tengelyt akkor nem is lehet a csavarral korrekt axiális erőt létrehozni ( amiből majd lenne súrlódóerő és nyomaték ) akkor vagy kontra ( félanyával ) vagy Loctite. Érdekes hogy a gyártók nem lapolták meg a tengelyt . A fotókat végignézve valószínüleg eredetileg is ragasztva volt

v2vhwz32z

Én is így gondolom és köszönöm! Hátha jól jönnek még valaki másnak, máshol is ezek az ötletek..

svejk

Nem hogy örülnél, hogy megtudtad hogy jön le a tokmány. :)
Nagy fordulat oszt' ereszd neki jó nagy fogással a fának, majd ráhúzódik az amennyire kell.

v2vhwz32z

Én is erre számítottam.. de terhelés közben mégis elkezdett kalimpálni a tokmány tegnap!
Lehet, hogy nem adtam neki eléggé az ívet? [#wink]
Inkább megkérdeztem a szakikat, minthogy elba*sszam a motor tengelyén a menetet..

v2vhwz32z

Egyébként ennél már jobban nem is örülhettem volna [#hehe][#nyes][#vigyor2]

ANTAL GÁBOR

Írod hogy tegnap kalimpált. Még egyszer végignéztem a fotókat mert rögtön az jutott az eszembe   hogy " a menet nem központosít "  Szépen lehet látni hogy a tengelyen a menet után van egy korrektül megmunkált átmérős rész , a tokmány menet vége pedig ki van könnyítve. ( természetesen a könnyítés átmérője megegyezik a tengely átmérőzött részével ( a megfelelő tűrés alkalmazásával )  Ez a központosító rész. Ha tegnap nem sikerült eléggé felcsavarnod akkor a két rész nem találkozott és csak a menet " központosított "   Ezért kalimpált a tokmány

ANTAL GÁBOR

Ebből  valószínűleg az is következik hogy a surlódőerőnek  a csapágy belső gyűrűjéhez  támaszkodva kellene kialakulni . Egy tolómérővel elég egyszerű lenne a dolgot tisztázni.

svejk

Ha az illesztő lenne akkor a tokmányban nem fekete lenne a felülete.

Annyira nem precíz szerkezetek ám ezek a felsőmarók... :(

ANTAL GÁBOR

Nosza elő azt a tolómérőt !!!

v2vhwz32z

Majd holnap előszedem. A maró fel van szerelve a gépre, a gép alatt íróasztal, annak a lapja ki van vágva itt a cnc alatt középen. Le kell feküdni az asztal alá onnan leskelődni felfelé.. vagy leszerelni (végre) a  marómotort a konzolról.

v2vhwz32z

Valószínűleg igazad van, amíg fel nem tekerem szinte teljesen a helyére addig marha nagy holtjátéka van a tokmánynak. Kicsit izgultam is, mikor bekapcsoltam a motort és ráhagytam pár menetet hogy küzdje fel magát a tokmány a helyére!

mxjj54gxi

NA DE ÁLLJ!
Hogyan húzod meg a tokmányanyát akkor, mikor a szerszámot cseréled?
A tengely szerintem meg van fúrva oldalról, és egy stiftet tolsz bele rugó ellenében, nem?
Mért nem azzal rögzíted a tengelyt,és húzod meg a tokmányt?
Az én összes felsőmaróm legalábbis ezzel a módszerrel dolgozik

ANTAL GÁBOR

Nézd meg a 18997 alatt linkelt 5288 as képet.

v2vhwz32z

A tengely nincs megfúrva, hanem van az az alakos lemez, amit egy rugó feszít, láthatod a motort mutató képen. Az alakos lemezt tolhatom rá (a rugó ellenében) a tokmány hatlapfejű részére.
Lent a tokmány másik felét (a két oldalon lapoltat) a szerszám felől meg egy villáskulccsal tudom megfogni.

mxjj54gxi

Hát, szvsz ez egy elég elbaszott egy tokmány és rögzítése.
A tengelyen gyakorlatilag alig van valami felület, ami a menet megszorításáért felelős lenne, az a pici váll elég karcsú.
Nem csoda, ha lelazult
Meg kell ragasztani oldható menetrögzítővel, jobb ötletem nincs.