Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Ahogy egyik ismerősom és én is szoktam mondani 100 MHz alatt csak lüktető egyenáram van [#hehe]
Ezért is ez a kis frekvenciás generátor.
Egy helytelenül megválasztott csatlakozó ekkora frekvencián akár a teljesítmény 50-80% is simán megeszi.  
Sőt azt is szoktam mondani hogy ez már egy külön állatfaj és amit a fizikáról tanult az ember azt is elfelejtheti.

Rabb Ferenc

Lüktető egyenáram? 50 évvel ezelőtt kezdett elterjedni az URH rádiózás amatőr körökben. Erre az RH-sok az mondták, az már nem is rezgés, hanem csak gerjedés :)

mxjj54gxi

Tekerd fel lazán a tokmányt, de ne tövig, hagyj egy üres menetet a végén.
Aztán indítsd be a motort.
A hirtelen felpörgő tengelyre úgy ráfeszül majd, hogy alig lehet levenni!

v2vhwz32z

Megpróbálom! Ez viszont egy lágyindítású motor. De eddig mindig úgy próbáltam hogy tövig feltekertem. Hátha összejön így ahogy javaslod!
Köszi a tippet! [#worship]

000000000

Lehet hogy 50 éve terjedt el a URH amatőrök körében , de már nem a 1.8MHz-es sávnál tartunk.
RH rádiózásnál nem a tudás a lényeg hanem inkább a hely, mivel egy félhullámú antenna is 80 méter.
És akkor a másik véglethez mit szólsz, a 1.2mm hullámhosszhoz (241GHz) ?
A 3cm sávban is annyi amatőr van hogy egy kezem is sok hozzá hogy megszámoljam.
Ez kb olyan mint a vicc, mert már hallottam olyan embert aki beszélt olyannal aki látott ilyen amatőrt az országban.  [#hehe]
Arról nem beszélve hogy nem olcsó hobby a SHF sávban rádiózni, mivel egy ilyen készülék egy vagy két autó ára.
A csatlakozókról és a kábelekről már ne is beszéljünk mert ide már nem elég a RG213-as kábel.  
Végül is vissza is fejlődhetünk mert ott van még a 2200-as sáv is (135kHz)
Vagy hazánkban még nem engedélyezett 4000 méteres is (74kHz)
Igaz ezeket a frekvenciákat egy picit jobb PC hangkártya is lenyomja.  
Ha már a PC szóba került akkor néz utána az SDR-nek (Software Defined Radio)
Egy pár dolláros DVB-T vevő, mérete mint egy nagyobbacska pendrive és 24-1800MHz-ig fogható vele minden.  
A frekvencia átfogása tuner chip függő van ami 55-2200MHz-ig ketyeg.  

v2vhwz32z

Megpróbáltam így is, meg úgyis, hogy nem egy menetet hagytam rá, hanem többet. Indításkor felcsattant a helyére, de ha fent lefogtam a tengelyt, kézzel ezután is letudtam csavarni a tokmányt.
Ott a gond, hogy túl kicsi a felület a tokmány és a tengely között. A tokmányon van egy kis (tengelyre) merőleges felület az fekszik csak. A tokmányban a tengely vége szabadon kiáll, ott se ütközik, lehet, hogy nem is lenne jó..
Lehet, hogy volt ott gyárilag is egy kis ragasztó, csak én voltam túl erős  [#idiota]

ANTAL GÁBOR

A súrlódó erő nagysága : a felültre merőleges erő szorozva a súrlódási tényezővel . Az erő nagysága független a felület nagyságától ( bármennyire meghökkentő )  . Ha kicsi a felület és nagy az összeszorító erő akkor legföljebb károsodik az anyag ( méretezés palástnyomásra )  Persze ha a felület nagyobb átmérőn helyezkedik el akkor a súrlódóerő nyomatéka nagyobb lesz . Vagyis törekedni kell hogy minél nagyobb átmérőn legyen a váll. Ragasztót  a tokmányrögzítésnél nem nagyon használnak. De " A tokmányban a tengely vége szabadon kiáll, ott se ütközik"  mondatból én arra következtetek hogy nem is alakul ki az említett súrlódóerő ( és a nyomaték ) .  A menet homlokánál ütközik most ?

v2vhwz32z

A tokmány felső részéről egy fotó:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Cncvikto/hitachi/DSCF5284kicsi.jpg" border=0>

A marómotor tengelyéről:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Cncvikto/hitachi/DSCF5299kicsi.jpg" border=0>

Ugye a csapágyat látjuk, egy zárt csapágyat?
Na ahhoz én nem ragaszthatok tokmányt [#nyes]
A tengelyen látni egy kis vállat, hogy az fogja-e a tokmányt (azaz teljesen tövig fel tudom tekerni a meneten a tokmányt), vagy hamarabb felülközik a csapágy belső gyűrűjén? Jó kérdés.  
Egyértelmű válasz vajon a loctite? Egy kicsikét a menetre? Ha kiveszem a tokmányból a hasított anyát onnan még egész normálisan tudnám majd melegíteni közvetlenül a tengelyt is.
Egyelőre még nem vettem rá magam, hogy leszereljem a kis hegesztett konzolról a motort, bíznék benne, hogy megúszom..
A mappámba tettem fel még néhány képet az esetről:  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Cncvikto/hitachi/" TARGET=_fnew>hitachi MV12

000000000

Ha, nem akarod ragasztani, tekerj rá finom szálú kendert, amit a vízvezetékesek használnak.  
Vagy pamutcérnát. Arra tekerd fel az anyát.  

v2vhwz32z

Az ötlet nem lenne rossz, ha letudnám fogni a tengelyt és úgy meghúzni a tokmányt. De ez az alapvető probléma, hogy nincs olyan része a motor tengelyének ahol ellen tudnék tartani, miközben jól ráhúznám a tokmányt. A menet az jó, legalábbis bízom benne..

VighLajos

Nem is értelek benneteket!
A ྂ-es években már készítettem 500 THz-es (igen teraherz!) vivőfrekvenciával működő amplitudómodulált adó és vevőt.
Úgy "hítták", hogy fénytelefon!

[#mf1]

000000000

... ha elfer a menetes tengelyen egy felanya, ossze lehetne kontrazni a tokmannyal...

Rabb Ferenc

Ezek szerint Te voltál aki küld fény post!

http://aula.lapunk.hu/tarhely/aula/kepek/mezga_csalad_kobuki.jpg" border=0>

000000000

A megoldás a légkulcs.
Nem szakszerű, de használható megoldás.
(légkulccsal inkább szétszedni szoktak)

v2vhwz32z

Már csak annyi a gond, hogy a körkeresztmetszetű tokmány "két oldala" le van lapolva, ehhez kell kitalálni valami jóféle levegős kulcsot. Ez az ötlet is zseniális, köszönöm szépen!