Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen lehet extrém esetben , ha összetörtek benne a golyók , vagy teleszórták homokkal [#hehe]
De alapban nem önzáró !

000000000

Erre találták ki a fékes motorokat.  
AC szervó hajtásoknál, már amelyik fékes, ha valami oknál fogva kiáll hibával, esetleg áramkimaradás történik a fék máris aktiválódik és nem zuhan vissza a tömeg.  
Egy sima orsónál nincs ilyen probléma , csak a súrlódása is egy nagyságrenddel több mint a golyós verziónál.
Viszont ezt a nagy tömeg mozgatós verziót egyszer kiveséztük!
Szimplán balanszírozni kell, és erre van több tucat megoldás, pneumatikus, hidraulikus, stb, stb.
Az egyszerű tömeggel történő megoldást itt nem igazán ésszerű lenne alkalmazni.
Nem értem minek mindent erőből megoldani.
Azért van az emberen az a nagy dudor felül hogy gondolkozzon is vele néha !  

t62d6ha2b

Szia!
Ha nem kandi kamera jellegű a kérdés (600 kg felemelése 10 mm-es szíjjal), akkor én mindenképpen az önzáró csigahajtóműves motort ajánlanám. Tibor45 bizonyára ki tudja számolni, én viszont nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy 250 W-os motor alkalmas lenne 600 kg felemelésére (12 zsák cement...). Ha nem szükséges a súly menet közbeni helyzetének pozícionálása, akkor én a golyósorsót sem gyilkolnám le a helyedben (trapézmenet, lánc, drótkötél stb.). A trapézmenetes orsó lehet önzáró - ha nem a csigahajtóművet választod. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a csigahajtómű tudja egy menetben a kellő fordulatszámot biztosítani.  

000000000

A szamitas menete:
600kg kb 6000N nak felel meg. Ebbol meghatarozod hogy mekkora forgatonyomatekkal kell az orsot megforgatni M=(F*2pi)/menetemelkedes (meterben!)
A motorod tengelyen levo nyomatekot meg a motor teljesitmenyebol es fordulatszamabol kapod, a teljesitmeny ugyanis a szogsebesseg (rad/s) es a forgatonyomatek (Nm) szorzata.
A ketto hanyadosa az attetel, Itt azonban figyelembe kell venni a hatasfokot. De szamolhatsz ugy is, hogy a motorod teljesitmenyet szorzod be a hatsafokkal.

000000000

Volt valami vén egyorrú aki ezt mondta: "Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot."
Még ettől jóval kisebb motor is elég lenne megfelelő áttétellel, csak győzd kivárni mire észere veszed hogy megmozdult.  
És nem a szíjjal hanem az orsóval szeretné megemelni.
Gondolom a szíj az orsót hajtaná.
És a cementes zsákok amióta eu tagállam lettünk 25 kilógaramosak.  [#awink]
De még mindig nem érem minek birkózni ekkora barom tömeggel mikor ésszel is lehet csinálni?

000000000

"én viszont nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy 250 W-os motor alkalmas lenne 600 kg felemelésére (12 zsák cement...)."

Pedig nyugodtan elképzelheted, sőt mondok én még megdöbbentőbbet Neked: 10 W-os, vagy akár egy 1 W-os motor is elég ide. Az a fő kérdés ugyanis, mekkora az emelés sebessége. Mondtam már sokszor: 1W-ot is kellő műszaki alázattal kell tisztelni!:) Tudod amikor a CNC géped is dolgozik, pár tized W a hasznos előtoló hajtás teljesítménye.

t62d6ha2b

Tibor45-nek és Pálnak
Kicsit elhamarkodottan reagáltam Decaza bejegyzésére - elnézést kérek érte.
Elismerem, amit írtok, de én egy ,,normális" emelési sebességre gondoltam...
A balanszírozás nem jutott eszembe - ezért az ,,elhamarkodott" jelző.
Az 50 kilós zsákokkal nagyon jó volt birkózni - már ezt az élvezetet is elvette az EU...

000000000

Ebben igazad van, csak ha az 50kilós zsákok cipelésétől lerokkansz, az többe kerül, mintha dupla csomagolóanyag kell és fele súlyt cipeltetnek.
Nem véletlen ez a 25kg.

A szakadj meg kiskomám ciklusnak vége.

b4nm7gjvr

"Az 50 kilós zsákokkal nagyon jó volt birkózni - már ezt az élvezetet is elvette az EU..."
Az a 25 keló is elég nekem már! Anno 2db cementes-zsákot én is elvittem 25évesen 1-1 vállamon ha feltette valaki a kocsiról...igaz akkor előtte rendszeresen sportoltam, ma már a sakk is megerőltető sport...[#nyes]

t62d6ha2b

Őszintén szólva én sem sírtam, mikor olvastam Páltól a 25 kilós hírt.
Amikor építkeztem, még nem lehetett ,,csak úgy" cementet (sem) venni, megvolt a sora. Leadtam a fuvarosnak a megrendelést, mondta, kb. 2 hét. Egyik éjszaka (alig értem haza délutános műszakból) csengettek, jött a fuvaros, mondta, őrült mázlim van, valaki visszamondta a rendelést, itt az IFA-n a kért cement. Mire kiértünk a telekre, elkezdett esni az eső. Várni nem volt idő, mert a srácnak lassan fordulnia kellett vissza a gyárhoz - elkezdtük pakolni. Akkor derült ki, hogy a cement még szinte forró. ,,Nem baj, legalább hamarabb megszárad!" Már nem tudom, mennyi zsák volt, de egy alápincézett családi ház alapjába sok kellett belőle. Igaz, akkor nem rokkantam bele, de ma már a cipőfűzőm bekötése extrém sportnak számít...  

pvmyc6p5

Érdeklődnék ,van-e a fórumtag(ok),vagy ismeretségi köreikben olyan személy ,aki infóval tudna szolgálni zártszelvény hajlítása ügyében.A jelenlegi feladat egy 80x80x4-es ztsz. 30 fokban történő hajlítása lenne .Van hozzá hidraulikus gépem,csak nem akar szépre sikeredni a hajlítás.A kritérium ,hogy a hajlításnál a szelvény oldala szép sík maradjon ,a belső és külső fele ívesen "behúzódva"is jó,csak esztétikus legyen.Ha valaki csinált már hasonlót,és naggyából el tudná mondani,hogy hogy is kéne kinéznie egy hajlító pofának ,pár napi kisérletezéstől szabadítana meg.

etc77f5nr

Szia. Lakatosként majdnem mindennap hajtok csövet szögvasat és profilt. Kérdés az, hogy szögbe legyen hajtva vagy íves legyen. Ha íves akkor http://s1.olcso.hu/public/images/product/7/8/4/4/600x600_784481223.jpg" TARGET=_fnew>forgó hidraulikás hajlítóban érdemes, viszont ha hegyesre szeretnéd hajtani, akkor csak úgy oldható meg, hogy kivágsz belőle egy darabot összehajlítod majd meghegeszted. Ha az első megoldás kell és mindig meggyűri az anyagot (bár 30°nem olyan nagy) akkor ki kell tölteni  homokkal, de forgóhidraulikásban nem feltétlen szükséges, attól függ mekkora sugarat szeretnél rá.

etc77f5nr

Másik megoldás ami még működhet, hogy lánggal megmelegíted a hajlítandó részt, majd egy 150-200m átmérőjű csőre kézzel ráhúzod. A csövet lehefteled egy vas asztalhoz, felrajzolod a 30°-ot majd jöhet a melegítés :)

Bicska

Ha valaki így akarja élvezni az életet, szívesen beszervezem: a maláta még mindig 50 kilós zsákban van, az 50 literes söröhordó pedig még mindig 65 kilós :D :S

595852ar

Be fog horpadni, a kölső íve pedig ellaposodik.