Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Meg az én gépemet is.[#vigyor2]

000000000

Gratulálok a gépedhez! Látszik, hogy hihetetlen sok meló van benne. Jólnézki.  

Hogy, mondjak egy kritikát is. Szerintem, nagyon távol került a hidtól a munkapontja, ami lehet, hogy problémás lessz. Nagy az erőkar.

bmejdz9nu

A képen nem látni... de, hogy összeraktam... magam is csodálkozok, magamon... :)
Most azon filózok... hogy a két - cserélhető -  főorsó motor kicsi lesz hozzá... (550W Teknomotor és 1Kw HF Precise)... (változtatni kellene a Z-tartót az 1,5Kw-os-hoz... nade mindegy... ez már így marad...:)

Ez valójában egy 320x320mm-es gravírózó gépnek készült léptető motoros rendszerhez, és csak később lett szervós...:)  
Elvileg ez egy élvezeti "cikk" lesz... minden hüleséggel... )pl automata szerszámcser, automata szerszám hossz mérés...)

A második géphez már minden a szekrényben van...  
Elvileg az(!) lenne az "erős gép" 1,5Kw-os ER32-es Teknomotorral... 30-as vezetők...
De ennek a gépnek kellene "legyártani" a második alkatrészeit... nagyon pontosan(!)...
Ez azért is ilyen, amilyen mert minden "különc" rajta... (z-tegely, asztal ugyebár fordítva, állítható mag. kereszthid, forgács védelem...)

2 emberes... mert már egyedül csak vonszolom az asztalon...

bmejdz9nu

Valóban... jól látod...
De ez az egész a forgácsvédelem miatt van...(+70mm!!! de a "kereszt" acélból van...) (a képen nem látszik, mert nics rajt a gumis védők...)
Valamit - valamiért... de! nem olyan rossz a helyzet, mert az alsó és felső állásban "egy kisegítő" tartó-merevítő viszi át az erőket... (ez sincs még kész... mert még filózok rajta... ez a sok "filózás" visz a sírba :) Ezért is van túl mértezve.... soha többet ilyet! :) :) :)

bmejdz9nu

Meg keresem... és közzé teszem... de most hirtelen nem találom a motor papírjait...

000000000

Én, Az eddigi tapasztalataim alapján mindenkinek azt ajánlanám, hogy építéskor a híd lineáris vezetője a lehető legközelebb kerüljon a munkaponthoz. Én az orsót is hátra tenném, több okból is.

bmejdz9nu

Ez a megoldás is szerepelt az "előválogatásnál"...  
Ez akkor jó ha a golyosorsó anya nagyobb mint a vezető kocsik...(+ még védettebb is az orsó - tehát jó a dolog)
Itt is elvileg kézenfekvő lett volna...
De! két dolog miatt "ugrott": 1. a kereszt tengely emelhetősege miatt. 2. az erő átvitele hátulról - előre sem egy álom... ott is van hiba lehetőség...
Hogy mindenk értse: Makra Zoltán gépe, Mechanika 25. ilyen.

Kristály Árpád

[#eljen][#eljen][#eljen]

Hallihó Péter!
GRATULA!!!!
Látom a sok filózás meghozta az eredményt....[#worship][#worship][#worship][#wave]

bmejdz9nu

Ó... még hol a vég...

000000000

Péter!
Gratulálok a gépedhez,szuper lett.Érdekes, hogy szinte egyszerre jutott eszünkbe az emelős Y-híd ötlete. Mekkora srvókkal hajtod?

ebalint

üdv mindenkinek!

Van egy AEG Microverter 2,8/230V -olt típusú frekiváltóm. / 1 fázisból 3 fázis 230 volt, 0-440 Hz/

Sajnos nem egészen jól működik :
A Trip LED világít /nem kéne neki.../
A fordulatszám nem stabil, kissé ingadozik.

A nagyobb gond, hogy nincs gépkönyv/kezelési úzmutató.
Tudna vki ebben segíteni?

Előre is köszönöm.
ebalint

000000000

Szia Péter!

Húú ne szívass! Létezik ER 32 (max 20 mm!) 1,5 Kw-s Teknomotor???
Én úgy néztem, a legkisebb ER 32-vel szerelt motorjuk 3,3 Kw! Ezért van most ilyenem... Pedig a teljesítményét sosem fogom kihasználni [#lama].

000000000

Azt hiszem Te ER 25-öst akartál írni, de ha nem, talán csalódni fogsz: a nagy patronhoz nagy motor. Ez van.

000000000

Hozzáértőktől kérdezem:
- egy 2 Nm-es léptecset milyen teljesítményű DC szervósra ill. AC szervósra illik átépíteni.
Nagyon kezdenek tetszeni a már nálunk is  kapható AC-s  szervók.
Lehet, hogy egy lépést kihagyok és léptecs után AC szervó...???...!!!

000000000

Szia RC!
Jó nagyot fogsz akkor ugrani, de ha már lúd,
legyen kövér.:)  
A kérdésedre csak a stepmotor nyomaték adatából
korrekten nem lehet válaszolni, tudni kellene
azt is, milyen menetemelékedésű a golyósorsó,
mekkora a J-je, és mekkora maximális sebességet
szeretnél elérni. Azaz a szervóknál egészen más
méretezési szempontok is vannak még.