Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szia Szobrász!
Örülök, hogy megint itt vagy.
Nálunk a következő képpen van:

Lakásonként 1fázis 32A vagy 3fázis 3X10A mindenkinek hálózatfejlesztési hozzájárulás mentesen adható, ha a következő műszaki feltételek adottak.

Még terhelhető szolgáltatói közműhálózat.
Egyes régi építésű elosztóhálózatok keresztmetszete a fogyasztói igényekhez képest kicsi, hosszuk nagy, ezért a rajtuk keletkező feszültségesés nem teszi lehetővé a szabványos feszültségtűrésen belüli szolgáltatást. Ha valahol még tovább terhelnék a vezetéket, akkor a végén lakónak nem maradna elég feszültség. A vezeték cserélése nagyobb keresztmetszetűre, esetleg teljes hálózat rekonstrukció, vagy a hálózati topológia átrendezése (táppont sűrítés) a megoldás, de míg ezt a szolgáltató nem oldja meg, nem tudja kielégíteni az új vagy meg növekedett igényeket.

Megfelelő keresztmetszetű csatlakozó vezeték.
A közüzemi elosztóhálózat (utcai vezeték) és a fogyasztásmérő közötti csatlakozó vezetéken, összesen egy százalék lehet a feszültségesés. Ez elég kicsi érték és csak pár éve előírás. Régen létesült csatlakozóknál ez nem volt szempont, de a mai igények kiszolgálásakor már figyelembe kell venni, ezért új igény esetén indokolt lehet a csatlakozó vezeték cseréje vastagabbra, ami sok esetben csak a falba épített védőcső megfelelő átmérőre cserélése után kivitelezhető. (falbontás) A csőcserét a fogyasztónak kell megfelelő szakemberrel saját költségén elvégeztetnie, a vezetéket az áramszolgáltató cseréli. A vezetékcsere költségét a fogyasztóval megtérítteti.

Megfelelő csatlakozási pont (tetőtartócső, falihorog esetleg kerti faoszlop) ami a nagyobb keresztmetszetű csatlakozó vezeték nagyobb húzóerejét elbírja. Új igény esetén a megfelelő kialakíttatás a fogyasztó dolga és költsége.

Szabványos mérőhely.
Ugyancsak pár éves előírás, hogy a fogyasztásmérőn és tartozékain kétszintű műanyagzárazást (plombálást) kell megvalósítani, a jogosulatlan hozzáférés megakadályozására. A hagyományos deszka mérőszekrények ezt a követelményt csak kiegészítő műanyag burkolatok (buborékok) alkalmazásával teszik lehetővé.
A szabványos műanyag mérőszekrények már ilyenre készülnek. Új igény esetén a megfelelő kialakíttatás szintén a fogyasztó dolga és költsége. A szolgáltató csak átszereli a mérőt és műanyagzáraz (plombál) a fogyasztó költségére.

Megfelelő érintésvédelem.
A meglévő érintésvédelem felülvizsgáltatása és szükség szerinti módosíttatása az új túláramvédelem (mérő előtti kisautomata) értékének figyelembe vételével, szintén a fogyasztó dolga és költsége, megfelelőségéről a szolgáltató kivitelezői nyilatkozatot kér.

Háztartási fogyasztó esetén, lakásonként 1fázis 32A vagy 3fázis 3X10A fölött hálózatfejlesztési hozzájárulást is kell fizetni, a 32A feletti részre. Úgy tudom Amperenként 3750Ft plusz Áfa. Ehhez képest a kiszállási díj, csatlakozó vezeték le és felszerelés költsége, fogyasztásmérő szerelési költsége, kisautomata szerelési költsége ha szükséges, csak aprópénz. Az alapméréshez tartozó készülékek (nem áramváltós mérés) ára a szolgáltatót terheli.

Ipari fogyasztó esetén (profitorientált tevékenység) nincs kedvezmény az első 32A-ra sem.
Áramváltós (esetleg feszültségváltós) méréshez tartozó készülékek árát, úgy tudom, meg kell térítenie a fogyasztónak.

Szerintem kérd ki valamelyik helyi áramszolgáltatós szerelő véleményét.
Hibabejelentést követően házhoz mennek.
Nagyon tudják optimalizálni a megoldást.

Üdvözlet.

robroy007

Szia Szobrász!

nekem is bajom volt az amperekkel, de volt egy kis szerencsém amikor köttettem 1x 60 eFt-ot megúsztam a telepítésből és csak az amperenkénti hozzájárulást kellett perkálni másik 60 eFt  
így most 3x16 van

legjob ha keresel egy áramszolgáltatós szerelőt aki esetleg tud valami okosságot belevinni az óraszekrénybe anélkül, hogy teljes árat fizetnél  
(óvatosan, és ismerősökön keresztül keresgélj, mert úgse verik nagydobra a fusi amper bővítést!)

P=UxI képletben fázisonként kell számolni a teljesítményt!! 3 fázison nem fázis és fázis között számolandó hanem fázis nulla közötti feszültséggel kell továbbra is számolni

X kW teljesítényű 3 fázisú motor fázisonként összesen ugyan annyi ampert  vesz fel mint egy 1 fázisú motor az óriási különbbség az indulási felvételben van és az egyenletesebb hálózat terhelésen

Izlandon csak 1 fázis létezik! mégis van minden, nem állt meg az élet pl.: 1 fáisú 300 amperes hegesztő itthon csak 3 fázisúba képzelhető el sajnos

1 fázishoz képest 3 fázison a cosFi értéke sokkal kedvezőbb amit tudni kell, ipari létesítményeknél ezért kell fázisjavítő eszközöket használni, hogy 0,9 környékén tartsák
lakóháznál 0,6-0,8 között van a meddő teljesítmény értéke amiért akár büntethetne is a szolgáltató ha jobban odafigyelne!

000000000

Helóka Skacok!
Volna egy nagy kérdésem ahzokhoz akik vágják a pc-beálításokat!
A gondom az hogy a mühelyben lévő és a benti pc-t nem tudom hogy lehetne a routeren keresztül összekötni..Sajna a két gépet nem tudom beálítani hogy azok lássák egymást..
No meg a benti pc-n nem lehet semmit megosztani mert nem engedélyezi valami....
Aki tud kérem segitsen...
Üdv mindenkinek!

000000000

Szia Gyuri!

Már vártalak!

Köszönöm szépen! Rendkívül kimerítő volt a válaszod, ki is merültem. Lehet, hogy a buher az egyetlen lehetősége a magyarnak!? Tipp (esetleg magánban)?
Fránya plomba...
Azért van jó dolog is: nálam az ajtón belül van minden, azaz nélkülem nem fér hozzá az akinek akkor éppen nem kell. ("Pisszt, a mester alkot, jöjjön vissza kérem holnap") ;)
Igaz, könnyű tévedni, amikor a két fickó leszedte a régi nagyobb megszakítóimat, akkor sem tudtam előre, kik, és mit szeretnének, Az előszobából már nehezebb kitoloncolni valakit…  

Áron

000000000

Szia Robroy007!
Köszi!

Kicsit most megzavartál. 7.9 A (400V-on 3 fázisú motorral) az fázisonként 2,62 A? Induláskor? Aztán töredéke, amíg nem terhelem mechanikailag a motortengelyt (pl: forgácsolással)?
Áron

Buher?
Buher.
[#fejvakaras]
Van a falban az óra alatt egy szabad vezeték (kilóg) tele fesszel... Nem én voltam, nem tudom mit keres ott. Eddig féltem tőle, még szigetelőszalag sem volt rajta. Most valahogyan jobban szeretem mint eddig [#smile].

rrgf5ntza

Sziasztok!
Van egy nagy gondom amit kezdőként egyszerűen nem tudok megoldani. 0.8-as vörösréz lemezt kellene elvágnom. A forma elég speciális kézenfekvő lenne cnc-vel. Mechanikus gépem van, 500w -os motorral. Milyen szerszámot használjak? Amiket eddig kipróbáltam eddig csak maszatoltak amik átvágták a lemezt az is nem jó minőségben. Persze lehet, hogy nem a szerszámokkal van baj. De annyira kezdő vagyok nem tudom ezen a problémán átrágni magam.

000000000

drága a  hálozat fejlesztése, a legegyszerübb hogy a blombakat szétfeszegeted és  direktbe kötöd ugy hogy ne látszodjon , ezért ha észreveszik se büntetnek  
vagy fizetsz mint a katonatiszt

a 400voltos  mondokád arra utal hogy nem érted az eredö feszültség kifejezést
az iprai áram meg a háztartási ugyanaz, nincs nagyobb feszültség
380 volt a 3 fázis eredöje, 1 fázisé meg 230
mivel sinusban zizegneg

3vv2btrhv

szia VERS !!!
Rég láttunk , nem olvasod a digitalizálás topikot ??? Téged is érint !!!

msas

Szobrásznak 1851
BUHER ügyben keress meg a magánban.
msas52@gmail.com
Üdv : Sanyi

Szalai György

Olyan nyíltsággal írogattok a Buher témáról, mintha ide nem látna be a kuglikereső.

Azt ne feledjétek, hogy létezik egy csomó ember, akik a szabálytalan vételezés felderítéséből és pótszámlázásából élnek. Értik a szakmájukat és sok trükkel találkoztak már. A szolgáltatónak törvényadta lehetősége van rá, hogy a szabálytalan vételezők esetében emelt tarifával számolja el a villamos energiát, akár öt évre visszamenőleg. (A zárópecsét megsértése vagy a kismegszakító átkötése, szabálytalan vételezés, az általános közüzemi szerződés megsértésével) A feltételezett mennyiségű szabálytalanul vételezett villamos energia ellenértékét kiszámolják emelt tarifával és ebből levonják a villanyszámlán már befizetett összeget. A különbséget oda számlázzák a fogyasztónak, ha nem fizet, akkor peresítik a követelést. A többit mindenki elképzelheti.

Szóval csak óvatosan az okos tanácsokkal. Pláne a megvalósítással.
Javaslatom továbbra is a #1847 utolsó három mondata.

bmejdz9nu

Nekem milyen jó sztorim volt egy pár éve...
Megállt a villanyórám! Magától! Betelefonáltam, hogy megállt... állt egy évet! Hogy nem vette észre a villanyóra leolvasó?? Röhely...
Aztán kiszáltak... helyi szakértők, megyei szakértők... 2x lecserélték az órákat egy hónapon belül...
Aztán megállapították, hogy nem volt buhera (nem is volt)...
Aztán visszaküldtek 210.000 Ft-ot... Ó volt ám boldogság!!! :)) Seggére csaptam az összegnek...
Rá egy hőnapra küldek egy számlát 250.000Ft-ról... próbáltam reklamálni... hogy ugyanmár... de megsaccolták!
Az ügyvédemet megkérdeztem, hogy lehet e ezt csinálni... igen lehet! A megtámadott esetekben az ügyfelek 96%-ban elvesztik a dolgot azaz a pert!
Aztán vettítettem nekik, hogy amit visszaküldek már volt és nincs... és pénz... Ó... meg Á... azt is montam, hogy "kisebbségi" vagyok és csak a kocsmáros tudná visszaadni... de ez a duma sem jött be... :)
Így aztán beperkáltam a 250.000 Ft-ot... Na ennyit ha megáll magától az óra... :)

000000000

Szia Gyuri!
Maximálisan egyetértek Veled, nem érdemes buherálni, előbb-utóbb úgyis rájönnek, aztán lehet többszörösen perkálni.

000000000

Sziasztok!
Elindítottam a kinti Win 98-as gépemet "bootDOS" floppyról és akartam futtatni a TURBOCNC-t, ez az üzenet jött ki: "cub error(2003):can not find dpmi 16bi.ovl". Én floppyn csak a turbocnc.exe file-t vittem ki, több kellett volna? Aki tud segítsen!

vthgizrff

http://www.dakeng.com/turbo.html" TARGET=_fnew>Software only - no documentation (342 k)
Ezt töltsd le és írd ki egy floppyra, már kicsomagolva. Utána indítsd el az exefile-val.

000000000

Szia Zoltán!
Köszönöm.