Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Arany János

Sziasztok!
Már megint lenne néhány kérdésem!
Szeretnék egy egyenáramú kefés motort megforgatni. Az eredeti moci 230V-4 dióda-PTC hajtással működött. Meghalt!
Találtam egy másikat, ami mindenben (fizikai méretek) megegyező, de egy akkus fúrógépé volt!
Lényegesen vastagabb huzallal tekerve, 14,4V-os feszültséggel. Össze lehet-e kombinálni a régi vezérlést az új motorral? És ha igen, mit kell tennem?

Arany János

És miért kellett ekkora helyet elfoglalnom?

Szalai György

A 230V-os motor helyére a 14,4V-os motort szerintem ne kösd be.
Ahhoz szükség lesz egy 230/12V-os transzformátorra, az eredetitől sokkal nagyobb áramú diódákra.
A PTC termisztor szerepét nem értem.

A helyfoglalás esetleg az Enter gomb nyomkodása miatt lehet.

Szalai György

A motorral sorba kötött Polymer PTC talán hő kapcsolatban van a motorral, áramkorlátozó szerepet és túlmelegedés védelmet láthat el.
Abból is az új motor értékeinek megfelelő, nagyobb áramúra lesz szükség. Ha szükséges egyáltalán, mert forogni nélküle is fog a motor, csak túlterheléskor nem védi, ami nincsen.

Arany János

Köszönöm Gyuri!
"az új motor értékeinek megfelelő"
Hogyan lehet kiszámolni?

Szalai György

Kéne tudni, (vagy legalább saccolni) a motor névleges teljesítményét és abból névleges áramot számolni. (Wattos teljesítmény osztva a 14,4 Volt névleges feszültséggel adja a névleges áramot Amperben.) Erre a névleges áramra, vagy ez alá, kell keresni Polymer PTC biztosítékot. Azt a motorral elektromosan sorba kötni, és a motor mellé hajtani úgy, hogy hő kapcsolatban is legyenek.
Ha a motor a hő biztosíték kioldási határáig melegszik, vagy a tengelyterhelés miatt megnő a motor által felvett áram, akkor a biztosíték átmenetileg kikapcsolja a motort. Amikor az áram lecsökkent, a motor visszahűl, minden újra üzemkész.

Segédlet:
http://www.elektro-net.hu/konstruktor/4247-tularamvedelem-te-circuit-protection-polyswitch-eszkozokkel" TARGET=_fnew>http://www.elektro-net.hu/konstruktor/4247-tularamvedelem-te-circuit-protection-polyswitch-eszkozokkel

svejk

Nem csak egy "egyszerű" öngyógyuló biztosítékról van szó, ami ugye végül is PTC.

Ebben az esetben nem kell, nem is szabad a motorral termikus kapcsolatban lennie, mert a motor mintegy lehűtené, nem engedné az áramhatárolási funkcióját betölteni.  

Jobb lenne 1-2 kép Arany komám :), mert azért ismerünk mi már Téged :))  
Természetesen jó értelemben..

Szalai György

A méretei és kinézete alapján egy átlagos akkumulátoros fúrógép motort kb. 200Watt teljesítmény, tartós leadására gondolok megfelelőnek. De rövid ideig ennek a többszörösét is tudhatják. (Némely DeWALT talán 200Amper felett is zabálhat néha.)
A 200W/14,4V=14A Választanék hozzá egy 7A tartóáramú és 14A kioldási áramú PPTC-t.
A farnell-nél azt úgy hívják, hogy BOURNS MF-R700.

http://www.farnell.com/datasheets/90504.pdf" TARGET=_fnew>http://www.farnell.com/datasheets/90504.pdf

Arany János

Le a kalappal az udvariasságod előőt!!!:)))))))))))
Már összeraktam, ezért kép nem lesz, de megpróbálom leírni, bár itt szokott a gubanc kezdődni! :)))
Adatom csak az akksin feltüntetett matricáról van, az oldalán levő cimke alapján nem találtam érdemleges infót. 14,4V, 1300mA., Ni-Cd.
Oldala: DD-HT 32/14,4
Eredetileg P-Soft féle utánzat lett volna, de mikor szétszedtem bevillant egy cigarettatöltö, amit motorhalál miatt nem lehetett használni. Most megkapta a motort, hozzá az eredeti négydiódaegypanelon egyenirányítást és ezért szeretném védeni a motort. Sajnálnám, ha egy cigitöltés miatt füstölne el. Jó lehet az még másra is.:)
Fokozás: a tápegység egy 12V váltós halogénlámpa tápja lett.  

Arany János

Köszönöm Gyuri!
Olvasgatom mindkettőt!

Arany János

Enter helyett egy plussz ő!
Mindegy, csak nyomhassam a billentyűt.:)))

bznc93pf5

eltűnt a gépemről a DVD meghajtó, tudatosan nem töröltem, hogyan tudok kreálni megint, új Windowst rakjak a gépre?

000000000

Ha az eszközkezelőben sikerült is törölnöd az első újraindításnál fel kéne dobni hogy új hardvert talált.

zozo

BIOS-ban látod?  -ha ott sem, akkor lehet, csak lecsúszott a madzagja.
Új win semmiképp nem kell.

bznc93pf5

tudtommal nem töröltem és azt sem tudom mikor törlődött csak most vettem észre mert lemezt akartam írni és nem nyílik a tár, ekkor vettem észre hogy nincs meghajtó, és eddig még semmit nem ajánlott fel