Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Ahogy látom, a százas késkör átmérőjű gyalu tengelyek ötezer, hétezer körül forognak percenként.
Tartós használatra C2 radiális hézagú, P5 (ABEC 5) pontosságú, bronzkosaras, mély hornyú csapágy volna jó.
Nem láttam még, hogy kétsoros önbeállót használtak volna, talán mert azok nagyobb hézagúak és zörögnek. A vastag gyalutengely kihajlása munka közben jelentéktelen, nem kíván önbeálló csapágyazást, de pontosat igen.

000000000

Ha nem önbeálló csapággyal szereled akkor ha rárakod a vázra rögzités nélkül,majd kézzel körbeforgatod a tengelyt és figyeled a csapágyház talpánál van-e elmozdulása,ha nincs egyik végén lévőnek sem akkor mehet nem önbeállóval is.Ha érezhető mozgása van akkor kell az önbeálló mert kinyírja hamar a csapágyat.Ami a legrosszabb kikezdi a tengelyt a csapágy belső gyűrűje.Ismerősöm járt így.

svejk

Radiális hézagok 30-40 mm tengelyátmérőnél:
mélyhornyú C2: 1-11 um, normál: 6-20 um, C3: 15-33 um
kétsoros önbeálló C2: 6-18 um, normál: 13-29 um, C3: 23-40 um

6000-es fordulatra már nem hiszem hogy ajánlott lenne a C2 mélyhornyú, főleg ilyen nagy távolságra egymástól.

Egyébként én sem tudtam, de:
"..az összes gördülőcsapágy közül a beálló golyóscsapágy súrlódása a legkisebb, ami lehetővé teszi üzemelését nagyobb fordulatszámon is jelentős melegedés nélkül"
(SKF Főkatalógus)

Varga László

Sziasztok !
Az az őszinte igazság hogy két mély hornyú csapágy volt a tengelyen ,és ez az első próbánál tönkrement .Kiderült hogy nem volt benne zsír.Egy ismerőstől kaptam két önbeállós csapágyat (ő ajánlotta ),nagyon frankók csak oldal irányban csak a kosárra van bízva hogy ne mozduljon el.Annak még nem néztem utána hogy milyen számú de a mérete 35×72mm-es ,esetleg valakinek ?
Köszönöm az eddigi segítséget!
Varga László

svejk

A kétsoros önbeálló csapágyak maximális axiális terhelhetősége:
F(kN)=0,003*B(mm)*d(mm)

Esetedben a 1207-es csapágynál:  
0,003*17*35=1,785 kN, azaz 178,5 kg

Varga László

Ez esetben csak bele kell tennem .
Köszönöm!
Varga László

Szalai György

Nekem csak egy kicsike NTN csapágy katalógusom van kéznél, és az is régi már.
Abban d=35, D=72, B=23mm méretű beálló golyóscsapágyra 7500 1/perc határfordulat van írva zsírkenéssel. A dinamikus alapterhelése 21500N
A d=35, D=72, B=17mm méretű mélyhornyúra a zsíros határfordulatszám 9800 1/perc. A dinamikus alapterhelése 25700N.
Ez szerint a mélyhornyú pörgethetőbb és terhelhetőbb is, mint a beálló. De lehet, hogy van kivétel.
(A d=35, D=72, B=17mm méretű, C2 radiális hézagú, P5 pontosságú, bronzkosaras, mély hornyú KOYO 6207 C2FYP5 is 25700N dinamikus alapterhelésű, de 13700 határfordulatú zsírkenéssel.)

A beálló csapágy egy kényszer megoldás, a futáshiba és a tengelykihajlás elviselésére, a hibákból keletkező plusz terhelőnyomaték elkerülésére. Készséggel elhiszem, hogy jól jön a Hobbyban, ahol a felületsíkok pontatlansága és a szerelés mostoha körülményei esetleg szükségessé teszik. De ha munka közben nincsen dinamikusan változó (rezgő) szögeltéréssel igénybe véve, akkor még az Y csapágyat is célszerűbbnek tartom a kétsoros önbeállónál.
Már ha van ugye, de Neki ne volna?
És hát a porvédelem.

svejk

Az SKF Főkatalógusban:

6207-es csapágy határfordulatszám: 13000 1/min
dinamikus/statikus terhelés 27/15,3 kN  

1207 esetén 13000 1/min terhelés 19/6 kN

Én is Y ajánlottam első körben, de jött a jogos érv, hogy annak a háza öntvény és elég gyenge, ha baj van elszáll az egész tákolmány.

andrasbsl

Üdvözlet! Több topicba be lehetne tenni a kérdést, de talán ez a legalkalmasabb.
 Kérdésem a következő: Van-e valami jó ötlet régi gép felújításakor a natúr fémfelületek – ágy, szánok, tokmány, késtartó stb – tisztára mitöbb újszerű fényesen csillogó fémszínűvé varázsolására. Az olajsár, a kosz és minden egyében felül a felületek sötétbarnák, feketék. Az internetet böngészve a fogkefe/körömkefe/dörzsi szivacs/fémgyapot – benzin/gázolaj/etanol/wd40/nitrohigító kollekció rajzolódott ki, de egyértelmű állásfoglalás egyik mellett sem történik. Kinek mi jön be jobban. Van esetleg valakinek valami bevált módszere?

z2a2u8wf

Udv
 Segitseg kellene. Van egy Toth Gabor epitette ATT tipusu 4tengelyes faipari marogep. A gondom hogy x iranyban meg azelott elindul mielott a z tengely leerne teljes melysegbe. azaz ivesen megy bele az anyagba. ugyanez tortenik y iranyban is.

Koszi

000000000

Az eredeti ATT programmal megy ?

z2a2u8wf

mach3 a progi  
x-y =3500mm/min 200-as gyorsulas
z= 2500mm/min 400-as gyorsulas
a= 400mm/min 25-os gyorsulas

000000000

Érdekes hiba, mivel Mach-nál még nem találkoztam ilyennel.
És a G kód szerint is először Z-nek kéne lemenni ?
Mivel generálod a G kódot ?

z2a2u8wf

igen elobb van a z vagy az y mozgas a kovetkezo sorban az x mozgas.  
mastercam5-el generalok kodot