Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

MoparMan

ránézésre valami orosz katonai cucc.
repülőgép alkatrészre tippelek.

000000000

Szerintem ez egy műhorizont giroszkópos külső egysége, vagy pörgettyűs navigációs berendezés.  
Amihez szükséged lesz egy áramátalakítóra is ha be szeretnéd indítani.
Az ilyen régi kütyük 3x36 volt 400Hz-ről szeretnek menni.
A mellékelt képen látható ez a berendezés

http://www.repulomuzeum.hu/Leltar/Leltarfotok/Tu-134/LBF_p145.jpg" border=0>

Ezek PT-1500 forgó áramátalakítók.  
Ezekben 24 voltos egyenáramú villanymotorral meghajtott generátorok 3x36 V 400 Hz váltófeszültséget  
állítottak elő a különféle műszerberendezések számára.
Pl ezen a képen látható középen a GA-1M pörgettyűs navigációs berendezéshez is.  

http://www.repulomuzeum.hu/Leltar/Leltarfotok/Tu-134/LBF_p146.jpg" border=0>

Egyelőre ennyi, lusta vagyok pontosabban utána nézni.  
Mellesleg valahol a műhelyben van is ilyen áramátalakítóm.

Szalai György

Igen. Én kérek elnézést.

Szalai György

Az Ui=Blv összefüggés jutott az eszembe. Legközelebb előbb nézek utána, azután írok.

mxjj54gxi

Szerintem a rengeteg kivezetések jó nagy része a szenzoráláshoz van.
Vagyishogy az egy dolog, hgy megpörgetik, de ahogy a repcsi bukfenceket vet, ez ugye a házához képest összevissza forog, miközben a giro éppen tartja a tengelyhelyzetét az univerzumban, és ezt a forgási helyzetet a házhoz képest le kell adni a műszerfalon levő műhorizontnak. Esetleg még valami robotpilótának is.
A kiemelt képen az a nagy fogaskerékhez kapcsolódó kiskerekes áttétel sztem a szenzorhoz vezet, ott számolhatja, vagy kapacitíve esetleg potméteresen érzékelheti a pillanatnyi helyzetét annak a tengelynek.
Ha esetleg több tengely van, mindről lennie kell ilyen szenzorálásnak.

mxjj54gxi

Csinálni kéne belőle egy girós csillagászati távcsövet, mindenféle óraszerkezet nélkül csillagon tartaná a fotómasinával szerelt távcsövet,és lehetne jó hosszú expókat csinálni vele.

000000000

Ugyan már!
Csak az irigység szólt belőlem.
Mindig olyan alapos és körültekintő szoktál lenni és "jó volt látni", hogy végre félreértettél valamit.
Tényleg nem sértésnek szántam.
Bocsi!

(szimpla káröröm volt a részemről)

svejk

3 mm vastag eloxált, kemény alu lemezt kellett kontúrmarni CNC-vel.  
A szerszám 3 mm-es kétélű új Datron keményfémmaró.  
Fordulat 11 ezer, előtolás 100 mm/perc, egy fogásban a teljes vastagságot.
Egyes helyeken csak tényleg kontúr igazítás volt, máshol "telibe" ment az anyagban.
Mindkét esetben ellenirányban borzasztó, szőrös felületet hagyott maga után, míg azonos irányban tökéletes lett a felület.
Ez így papírforma szerint is rendben van.

A kérdésem az, hogy mivel az azonos irányú marást a régi gépeken nem lehetett végezni, mert a kottyanás miatt magára húzta az anyagot, akkor mégis hogy oldották ezt meg anno?
Vagy a végén mégiscsak használtak egy nagyon pici azonos irányú simító fogást?

Sz.József

Én úgy gondolom az utolsó mondatodban (kérdésedben) benne is van a válasz is,  
csak a "nagyon pici" az relatív, (gép válogatja)...
A "nagyon pici", az ugyebár függ a gép tömegétől és és még ezen lehet "fékezni" a lécek szorosabbra állításával.
Ugyebár hagyományos "régi" gépről beszélünk. DE, szerintem ezt Te is így gondoltad...
Anno volt olyan széria munkám (hagyományos marógép), hogy szinte erőkifejtés nélkül kellett tekerni.(egyen irányba)
A forg. paraméterek : Alu, 16-os kétélű, 16mm mélyen, fél átmérő...
Azért oda kellett figyelni, nehogy "automatában" menjen végig, de így volt haladós...[#vigyor0]
A felület is szép volt, leszámítva a bekezdésnél és a kifutásnál jelentkező kis hupnit, de az belefért...
A lényeg az, hogy régi gépeken is működött az egyen irányú marás..., módjával...

hostya

Az utolsó mondatban az egyik jó válasz.

A másik jó válasz az az  hogy az  ellenirányú marás az (jobban)igényli az előtolást.
A Te esetedben a fogankénti előtolás olyan csekély, hogy  a szerszám csak "majszolja" az anyagot, ellenirányú marásnál, mivel a forgácskeresztmetszet a 0-ról indul, és folyamatosan növekszik.
Természetesen ellenirányú marással is lehet sorja mentesen dolgozni, de más technológiai paraméterekkel, mint az egyenirányú marás esetében.
A homlokmarásnál meg ugye jelen van mindkettő...

svejk

Köszönöm!
A BF20-al szoktam egyenirányban, kézi rásegítéssel :))

svejk

Tehát esetemben nagyobb előtolás kellett volna -esetleg más paraméter kárára- és akkor kevésbé lett volna csúnya a felület ellenirányban is?

hostya

jani300

Régen is martak azonos irányba erre a célra készült teljesítmény marógépeken . Láttam 1954 ben nyugat Berlinben készült gépet , két orsó volt a hosszasztalban és prizmás vezetésű volt nem fecskefarkú . A főhajtóműnek is alig van hangja a mai napig . Nem Rákosi művek technika .

Sz.József

Az alkalmazott fordulatból, előtolásból kiderül mekkora fogás jutott egy élre...
Egészen biztosan több van megengedve (javasolva) ennek a marónak...
És ahogyan Hostya is írta, kenődés lett a vége... (főleg ha nem volt vadi új a maró)