Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Én a poros kínai vezérlőt 32V-rol járatom.

000000000

Nemrég feltettem én is ezt a kérdést és itt van rá Vomberg fórumtársunk válasza:
"azt figyeltem meg a saját elektronikai kísérletezéseim során,hogyha beteszek egy diódát akkor esik valamennyit a feszültség,  

Hűha...  

Na szóval kb. 0,7 V-ot esik, ennyi az úgynevezett nyitófeszültsége. Ezért is hívják aktív elemnek, mert onanntól kezdve az elfüstölési tartományon belül ez majdnem független az átfolyó áramtól.  

tehát ha nagyon magas lenne a feszültség akkor szabályos lenne-e egymás után bekötött diódákkal csökkenteni?  

Igen, szokták is. Arra figyelj, hogy teljesítmény fog eldisszipálni (meleget csinálni) a diódán, azaz ha például 2A megy át rajta akkor P=0,7*2=1,4 Watt lesz az eldurrantott teljesítmény, tehát egyrészt e fölé méretezett diódát használj, másrészt a dióda hűtése legyen megoldva, harmadrészt a képződött hő ne ragadjon bent a dobozban mert felfűt mindent. Természetesen köthetsz sorba 10 darabot is, akkor 7 Voltot fogsz ejteni.  

Ha disznó mód nagy feszelyt kell ejteni, akkor szoktak még Zener diódát is odatenni (mármint sorba kötve, a normál diódák helyett), értelemszerűen a bekötési irány és az eldurrantott teljesítmény figyelembevételével."

besirkyjh

Szia  

Ez mind igaz de csak szükség megoldás ( ideiglenes és nem igazán költség hatékony ) .

Arany János

Szia Zoli!
Természetesen magamat hibáztatom!!! (-nám!)
A Tőled kapott tervek alapján elkészített dolgok SZUPEREK!!! És garantáltan BOLONDBIZTOSAK!!!
Erre én vagyok az élő tanú!
Azthiszem minden hibát elkövettem rajtuk-velük ami csak elképzelhető, de mindent TÚLÉLTEK!!!
Tegnap is türelmetlen voltam és még a válaszok előtt -lesz ami lesz- rákötöttem a 35-öt.
Hát a sebesség és erő az döbbenet! Persze csak számomra!  
Mégegyszer EZER KÖSZÖNET értük!!!
Visszatérve a 40V-ra, miért van ez a különbség?
Az "ismétlések" számával nő-e a veszély, vagy ha egyszer túlélte akkor már "immunis"?

Arany János

Az elektromossághoz nagyon h... vagyok!!!
Villanykörtét tudok csak cserélni!:)))))
Nekem egyszerűbbnek tűnik a tekercselés, mint a disszipáció kiszámolása! (dis... jól irtam?)

besirkyjh

Örülök hogy segithettem ( de tényleg ) !

Ez a "bizalmatlanság " elsösorban a gyártás szorásaibol és a hálozati ingadozásokbol adodik .
Jobb a békesség .Ha tudod stabilizálni a 35Voltot ( feszben ás áramban ) akkor tudod hosszutávon használni de a stabilizátorok mindig visznek valami picike zajt a DC feszbe , ez vagy elhanyagolhato vagy nem .

Arany János

Köszönöm!
Beszerzek egy másik trafót.
Mennyi áramra lehet szükségem, ha maximálisan ki szeretném használni mind az öt IC-t?

pbalazs

Nem tudsz letekerni pár menetet?

Arany János

Tekerni? Az még megyeget!:)))))
De ez szép lapos huzal, precízen "fáslizva", sok amperral.
A primer is már barkácsolt.
Szerzek másikat amit elronthatok.:)))

besirkyjh

Ahogy Balázs irja , ha van lehetöség akkor tekerj le belöle ( toroidbol könnyü ) .

Olyat irok amit sokan nem biztos hogy tolerálnak de én 4csatárnás vezérlöhöz 160W-os trafot teszek ( toroid ) és 10 000uf pufferrel .
Ne felejtsük el hogy az áramfelvételek a léptetökre irt feszültségre vonatkoznak és nem a szekunder feszültségröl .
Ha folyamatos munkavégzés van 3 tengelyes melo kb 10ora munka után a trafo talán ha 30 fokra melegszik ( kényszer hütés nélkül ) .

Arany János

Szia Zoli!
Miért nehezen tolerálható a 160W-os-os trafó?
A 10000uf kondi miatt?
Egyébként ezzel találkoztam a szekrényemben. http://cnctar.hobbycnc.hu/Arany/K%e9p032.jpg" border=0>
160VA van ráírva.
A motorok 57BYG 059, 1,6A, 4V, 2,5ohm/fázis.
Egyenlőre!

Arany János

Esetleg megtudná valaki mondani, hogy a lenti trafónak miből készült a magja?
Kaposvári, T160, Biztonsági.

jani300

Szerintem trafólemezből .

jani300

Szilíciummal ötvözött vaslemez . Ez lemaradt .

Arany János

Vagyis a Trafóméretező-ben számolhatok a "sziliciumlemez"-zel?