Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Egy kis magyarázat: U ind= 4.44*f*B*A*n ( 4.44 = a szinuszosan váltakozó feszültség formatényezője )Helyettesítés : SI mértékegységben .Ha f= 50 Hz és B = 0.9 Tesla  akkor kijön a voltonkénti menetszámra  az 50/ vaskeresztmetszet ( cm2 ben ) képlet . ( ha négyszög a táplálás akkor a formatényező :4 ) És jól megfigyelhető hogy hogyan csökken a freki növelésével a menetszám

jani300

Köszönöm . Ez a képlet már ismerős . De itt mindenki előtt "fejből" már nem ment . De ha valaki nagyon alap dolgot kérdez akkor szerintem nem biztos hogy a legprecízebb tudományos válasz segít a legtöbbet . Viszont az is igaz ha az ember leír valamit az legyen pontos .

ANTAL GÁBOR

Ne mentegetőzz. Én is mindig az ötven / vaskeresztmetszettel számolok  Csak újabban azzal szórakozom hogy megnézem hogy milyen alapokon alkották az öregek az ökölszabály képleteket. ( merthogy sok élettapasztalat van azokban összegyűjtve )

Arany János

Mindenkinek köszönöm!!!
A V/m értéknek különösen örülök, mert így könnyeb lesz a vásárlás!
A primer oldalra is van ilyen módszer?
A Trafóméretező csak az átmérőt változtatja, a menetszám mindig 415.

jani300

Ezt most komolyan kérdezed ? Trafónál az a primer ahol betáplálod a feszültséget . A szekunder ahonnét használod .  A kettő megfordítható .Feszültségre és áramra kell méretezni a teljesítmény alapján . Hálózati trafónál a frekvencia adott .Annyi különbség lehet , hogy a szekunder oldalon figyelembe veszed a trafó hatásfokát . Most már kíváncsi vagyok a trafó méretező programodra . Bár nem fogok ilyet használni .

000000000

Bocs, de rengeteg műszaki lazaság, és téves dolog van irományodban, így én ezt nem nevezném méretezésnek.:)

Arany János

Szia Jani!
Valószínűleg félreérthető voltam!
A hangsúly a "V/m", "vásárlás", "primeroldal" kifejezéseken van.
Duva példa:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Arany/19.78mm2-1A.bmp" border=0>

Másik:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Arany/19.78mm2-20A.bmp" border=0>

A képen a program is látszik.

Arany János

Szia Tibor!
Elmondanád ,hogyan is kell?
Zoliét azthiszem értem.

besirkyjh

Szia Tibibá

Jogos :)
Eredetileg idézőjel közé akartam tenni de valamiért kimaradt .
Semmit nem akartam számolni egyszerüen csak annyit szerettem volna megértetni ( nem Jánossal ) hogy a léptetöre irt áramfelvételek nem a tápegységre vonatkoznak hanem a léptetöre ,annak feszültségével együtt.

B.Tibor

Elnézést, hogy "belepofázok" ebbe a dologba.
János, érdemes megnézned a Léptetőmotor topic #3324 és #3328-as hozzászólását, ahol egy primitív nyomatékmérővel mértem meg egy 1.8Nm-es motornak az áramfelvételét, teljesítményfelvételét, és nyomatékát.

Álló motornál, amit Zoli ír, ez a teljesítményfelvétel az biztos így van, de pl. 400-600-as RPM-es (a motor másodpercenként 7-10-et fordul) ahol leadja a maximális teljesítményét, lépéstévesztés nélkül, ott bizony a 40 V-ról 2-2,2 Ampert felvett, és a primer oldalon 130 W teljesítményfelvételt mértem egy 3000 Ft-os digitális teljesítménymérővel. Persze ebben benne van a trafó vesztesége, a műszer pontatlansága, de, ami a lényeg, hogy egy ilyen motor elég nagy teljesítményfelvételre képes, abban az esetben, ha meg van terhelve rendesen.

Ha a te esetedben kisebb teljesítményű a motor, és nagy valószínűséggel nem lesz megterhelve mind a három maximálisan szinte soha, és az ember mindig tartalékokat szokott hagyni, akkor is nagyon jó ha van az a 160 W-os trafó, és tudja azért azt a 6 A-t leadni biztonságosan, hogy a meglepetéseket elkerüld. Arra gondolok, hogy nem esik a feszültség nagyot a terhelésre.
(Sajnos a TB vezérlővel nem sikerült ezt a teljesítményt kiszedni ebből a motorból, csak azzal az MSD-hez hasonló kínai vezérlővel (2M542-N))

Arany János

Szia Tibor!
Éppen ezért teszem fel itt a kérdéseimet!
Akadnak elektronikával foglalkozó ismerősök, de nem ez az irány érdekli őket.
Ha nem tudom velük megértetni, hogy mit is kérdeznék akkor elég érdekes tanácsokat kapok néha.
Visszatérve a trafóra: vékony drót feltekerve a tekercsen kivül. 2fm, mert mazohista vagyok.:))
Mért fesz.:2,96V.
Vagyis a 21V-os kivánt feszültséghez kb. 15fm. vezetéket kell vennem.
Huzal keresztmetszet: amennyit a hely enged.
A cséve külső oldalát 80x80mm-esnek mértem.
Helytálló lehet ez így?

Vetesi75

Szia! Fognám a mutatott T160-as trafót és tekernék rá annyi menetet a még elférő vastagságú huzalból, mint amennyit az előző próba méréshez tettél, azaz legyen egy kb. 3V-os független szekunder tekercse. Ezt a tekercset kellene sorba kapcsolni a 24V-os résszel. Ez a sorba kötés a menet irányokat nézve két módon tehető: növeli vagy csökkenti a 24V feszültséget 3V-tal - utobbi esetben lőn 21V a kimenetén.
Azt hiszem Svejk fórumtárs csinált hasonlót és ki is lett vesézve itt a fórumon. Egyetlen hátránya a megoldásnak, hogy feszültség csökkentő formában kicsit megnöveli a trafó belső ellenállását.

jani300

Ne haragudj de én ezt feladom .  Az ok hogy megmérted hány méter az a durván 3 volt de én azért a menetszámot is  megszámoltam volna .  Köszönöm hogy megmutattad a trafó méretező programot , ha nem tévedek az általa megadott menet számokkal sem stimmel a volt per méter , 230/21 voltra , 415/42 menet . Sok sikert kívánok a tekercseléshez .

Vetesi75

A 160W-ot nem kell készpénznek venni. Gyanítom a 42V-os szekunderre adják meg és a huzal átmérő konstans lévén ez 24V-ra arányosan kevesebb.

jani300

[#eljen] De ha a 6-24 voltos kivezetéseket használod és ehhez adod hozzá az általad javasolt külön tekercset lehet jó is lesz .