Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

jani300

Munkahelyemen valóban szerintem digitális nyomástávadóval és frekiváltóval van megoldva a gőzkazán tápvíz ellátása . 15 bár és egy 12 tonna/órás gőzkazánt táplált . A fűtési rendszer nyomástartása is ilyen de van lefúvó mágnes szelep a tágulás miatt .

Szalai György

„Ennyire fussa egy felülvizsgálótól.” Hát, megvédted a mundért. Tisztelet érte. Azért a vonatkozó szabványokat régen olvastad már, pedig annak ott is kéne lennie minden felülvizsgálatkor. (Méghozzá eredeti, nyomtatott, nem másolt formában.)
„mekkora a hurok?” Jó, ezt már nem kell tudni a felülvizsgálónak. (De mérnie kell.)
Egy 160KVA-es 20/0,4kV-os Dyn5 trafó hurokellenállása a gyűjtősínen mérve 0,02Ohm.  Pontosabban nem tudom mérni.
A kommunális elosztó hálózat keresztmetszete legtöbbször 95mm2, anyaga alumínium. Ezekből már lehet számolni kifelé is közelítő hurok impedanciát.
Megmérve egy nagyon messze lévő hálózati végpontot, nem szokott egy Ohm felett lenni. Ha felette van, akkor valamelyik kötési pontnál van a nagy átmeneti ellenállás, ami (infra hőmérővel jól detektálható) jelentős helyi túlmelegedés is jelez, ezért nem nagyon ér rá a javítás.  A villanyóra előtti jellemző hurokellenállás mifelénk 0,5-0,7Ohm. De mérheted a lakás főelosztóban, mint felülvizsgáló.
Azt most még nem írtad, hogy érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló, vagy villámvédelmi felülvizsgáló, esetleg erősáramú berendezések felülvizsgálója, vagy valami más.

000000000

Mindhárom, de nem ez volt a fő kérdés!
A fő kérdés az volt, hogy el kell indítani egy kurva szivattyút!
Te meg már pakson jársz!
Minek?

vjanos

Így van :)  
A szilárdtest relét a 24V-os nyomáskapcsoló kapcsolja, ami ezután a mágneskapcsoló 24V-os vezérlő részére megy, ami pedig a motort indítja.  

vjanos

Uraim, köszönöm a hozzászólásokat a kurva szivattyúmmal kapcsolatban :)

Amennyire lehet felhasználnám a meglevő alkatrészeimet - úgymint szilárdtestrelé, mágneskapcsoló, külön főkapcsoló - persze csak ha ezzel nem teremtek akaratomon kívül életveszélyt.  

Mivel tartós és megbízható üzemet szeretnék, szívesen mellérakom ami még kell, de ugye egyrészt nem dobnám ki a meglevőket, másrészt még nem tisztult le előttem mi is hiányzik a képből.

Alu drótom nincs, a szivattyú a műhelyemtől kb 10 méterre lesz fedett helyen. A műhelyben előtte is van egy sor kismegszakító, de azok fázisonként külön oldanak le.  

Fi relém sajnos nincs, ilyent a motorhoz lenne érdemesebb tenni, vagy a villanyóra mellé?

vjanos

Nekem is eszembe jutott egyébként a frekiváltó :)
Viszont az öntözőrendszer a meglevő szivattyú jelleggörbéjéhez van méretezve azaz a szórófejekkel nincs gond, de van benne csepegtető kör is.  
A szivattyú doksija szerint annyira nem lehet kis fordulaton/hozamon járatni, hogy még mindig ne legyen sok a csepegtetőnek.  

7vpav5d32

Ha Gyuri és svejk azt mondják, hogy megfelel az a fi relé amik nekem vannak, ezért a csörtéért küldök egyet címért cserébe postával. :)

jani300

A Fi relét azt nem tudom . A hőkioldó viszont kell azt tegyél ha jól van beállítva megvédi a motort túlterheléstől ,kis szerencsével fáziskimaradástól is .

svejk

No ennek tükrében már más a leányzó fekvése. :)

Mondjuk valószínű nem fog működni a szilárdtest reléd 24 V váltó körben :(

De ha úgy is van 24V-os táp akkor használj 24V DC tekercsű mágneskapcsolót és az érzékelő kimenetét fejeld meg egy tranzisztorral.

vjanos

Váltó? Úgy rémlik 24V DC mindegyik :S

vjanos

Szia Csiki, köszönöm a felajánlást, élnék vele :)

7vpav5d32

jani300

Hát a szilárdtestrelé nekem is gyanús volt  24 volton de ilyet még nem használtam . Egyenáramon azért szerintem sem megy .

jani300

A mágneskapcsoló tekercse viszont nyugodtan lehetne 230 váltó , ha jól tudom a szilártestrelé vezérlőköre galvanikusan leválasztott . Az előző Svejk üzenetére akart válasz lenni.

s2k5ycubj

Viszont a FI relé és a frekiváltó néha utálják egymást,csak halkan jegyzem meg. Létezik nagyobb áramú(300mA) FI relé is, az esztergámhoz (optimum) ha lenne gyárilag frekiváltó ilyet ajánl a gyári dokumentum.