Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Hogy mágneskapcsoló, vagy szilárdtest relé, az szerintem érintésvédelmi szempontból mindegy. Használatkor a hatásos érintésvédelem, buheráláskor pedig a feszültségmentes állapot meglétéről, önképzetteknek mindég gondoskodni kötelező. Annak is, aki nem tud róla!

000000000

Na akkor, hogy tisztábban láss!
A motor elé kell egy túláram védelem, ez a hőkioldó, meg kell egy zárlatvédelem annak az áramkörnek, ez a kismegszakító, ami KELL!

És nem elég az áramszolgáltatós. Az áramszolgáltatós kismegszakítók többnyire 10kA-esek. A leágazásokhoz ezután elég a 6kA-es változat is. De zárlatvédelem KELL.

Szalai György

Tisztábban látnék, ha elmondanád, hogy miért KELL. Mi írja ezt elő?
Hiszen egy kávédaráló elé sem KELL. Vagy DE?

000000000

Tulajdonképpen egy szivattyú elé nem kell más, csak egy darab kábel meg egy dugvilla. Minek túláram és zárlatvédelemről gondoskodni?
Bedugni, kihúzni és kész. Egy esztergapadban minek a motor áramkörökben a biztosítékok?
Ott a műhely főbiztije, az miért nem elég?

Akkor kezdjük előröl.
Sorrend: Hálózat, leválasztó főkapcsoló, zárlatvédelem (kismegszakító), túláram védelem(hőkioldó), mágneskapcsoló, motor. Ez a szabályos sorrend.  

Azt hiszem, te nem villamos szakember vagy, ha jól érzem.

e7c897sd8

+ mivel vizes dologgal babrálsz mindenek előtt egy 3 fázisú fi relét a dobozba, no meg megfeleló "jóságú" védőföldelés!

jani300

Nem igazán szólnék bele a vitába ,de. Egy komolyabb villamos rendszernél nagyban tudja segíteni a hibakeresést ha egy zárlatra nem megy ki mindenhol az áram . PL világítás megmarad . Viszont az is igaz lehet hogy sorba kimegy az összes bizti . De akkor is legalább szakaszonként vissza lehet kapcsolni .

s2k5ycubj

[#eljen][#eljen][#eljen] Igaz a Fi relé a legfontosabb,és a motorvédő,meg a leválasztó kapcsoló! Ezeket "illetlenség" kihagyni!

keri

...és így lett a kerti locsolóból ipari szabványú öntöző rendszer :D

Azért majd egyszer nézzetek meg egy Gardenera vezérlőt, az nincs ennyire elkomplikálva valamiért.

s2k5ycubj

Ha magadnak csinálod a család megbízható védelme szerintem megér ennyit! A háztartásban főleg,ha gyerek is van érdemes rendesen megcsinálni! De egyébként lehet,hogy igazad van,mert amíg nincs baj minden megoldás működhet évtizedeken keresztül...

Szalai György

Szerintem jól érzed, csak rég óta. Mert az a régi sorrend.
Telt, múlt az idő, fejlődött a technika és számos funkciót építenek egyetlen készülékbe. Az általam #14727-ben linkelt, MOELER PKZM0 típusú készülék ellátja a főkapcsoló funkció mellett a helyi túláram és a zárlatvédelmet is.  
Nem kell külön főkapcsoló, mert ebbe benne van, nem kell külön zárlatvédelem, mert ebbe benne van, és nem kell külön túláramvédelem sem mert ebben az is benne van.  
A mágneskapcsoló sem kell, mert nem illeszkedik a nyomáskapcsolóhoz „amit csak 15mA-el lehet terhelni...
Egy teljesítmény relé, az jó volna, ha volna olyan, ami egyező működtető feszültségű a „digitális nyomáskapcsoló”-val (24Vdc?) az áramigénye jóval kevesebb, mint 15mA, és még nem is nagyon induktív, hogy a nyomáskapcsoló kimenete is eltartson egy darabig.  Meg az érintkezői az 1,1kW-os szivattyú induktív indítási áramát is elviselik kissé hosszabb távon.  
Van ilyen relé is, úgy hívják, hogy nullátmenetes szilárdtest relé.
Így elég a kapcsoló, meg a szilárdtest relé, a doboz meg még majdnem nagy is, ha jól szellőzik, és elég a tápvezeték betáp oldali biztosítása is, helyi már nem kell.

Ha mégsem volna elég, akkor ott van még az MSZ 1600 engedménye.
„3.6.7.4. Túlterhelés ellen nem kötelező védeni a gépet és fogyasztókészüléket akkor, ha névleges áramerőssége a 6 A-t nem haladja meg, vagy a készülék olyan szerkezetű, hogy még gondatlan kezeléssel sem idézhető elő túlterhelés (pl. ellenállásos hő fejlesztőt, háztartási porszívó stb.)”

(Az 3fázisú 1,1kW-os motor 0,81cosfi, 74% hatásfok mellett kb. 2,6Amper névleges fázisáramú.)
Ennyi telik egy cipőfelsőrész készítőtől, túlragozás nélkül.

svejk

Ha van 3 fázisú szilárdtest reléje az embernek, vagy tud olcsón az jó.
Ha nem az szívás, mert ezek igen húzós árban vannak.
Én azért ha már ilyet csinálnék megbonyolítanám a dolgot egy frekiváltóval (használtan olcsó) és egy analóg kimenetű nyomástávadóval (rendszeresen van itt eladó a fórumon is bagóért).
Ma már ez trendi, nincs tartály és csak annyira pörgeti a szivattyút amennyire kell, mindig állandó a szórófejek nyomása, energiatakarékos.

Kismegszakító kérdés?  
Én ha szekrényt szerelek mindig azzal kezdem a sort és csak utána jön a főkapcsoló.
A kismegszakító az egyik legolcsóbb eszköz.
Esetünkben kerti locsolóról van szó, ez lehet hogy 30-40 m vezetéket is takar  jó ha nem a házba bejövő 25 vagy 32A-es kismegszakító véd mindent, mert bizony lehet le se old a szivattyúnál történő zárlat esetén ismerve néhány régi ház elektromos rendszerét, vezetékezését.  
Persze majd a hőkioldó megszólal pár másodperc után.

Szalai György

Jajjj….   Nem tudok így írni, ha közbe felnézek rád.
Háromfázisú szilárdtest relé olcsón = 3db olcsó egy fázisú szilád test relé. De nullátmenetes legyen mind, ha szivattyút kapcsol.  Menyiért kínálta itt © nyiszi legutóbb?
Hát a frekiváltó az szerintem is biztosan a legnyerőbb műszakilag, és itt kínáltad ocsúért, csak nem jutott eszembe.
Kismegszakító kérdés? Pedig nem mindég kell az, még a szabvány szerint sem.  Ha meg kapható egyetlen készülékben minden, akkor minek külön.  Szerinted 2x50 méter 1mm2 alumínium vezetékes körben mennyi a hurok ellenállás?  Összejön egy 16Amperes C görbés kismegszakító kioldási árama az előirt 0,2s-on belül?  
Te is tudod, hogy semmit se véd a házba bejövő kismegszakító, mert a fogyasztásmérő után is minden áramkört biztosítani kell, tűzvédelmi okból, túlterhelés és zárlat ellen.  
Érintés védelem: Ahol sok a víz, ott lehet jó földelést készíteni.
De ezt minden cipőfelsőrész készítő tudja. [#worship]

svejk

Ha jól megnézzük elég 2 db is az 1 fázisúból, hiszen galvanikus leválasztás úgy se nem lesz.
De ha jól rémlik akkor az 1 fázisúak nem passzolnak feszültségben a 3 fázishoz, de ez csak sejtés.

Egyszer már meséltem a kapunyitós históriámról amikor egy helyen fázis került a védőföldre egy hibás szerelés miatt, 20 évig úgy éltek vele.
nem oldott le a 16A-os csak pár perc múlva a túlterhelés védő része a kismegszakítónak, az óra meg ment addig mint a bolond. Azóta nem hiszek a régi házak kis hurokellenállásaiban.

Szintén régi házaknál, az óra után jó ha van egy árva DOL II biztosíték... :(

Oké, nem kell kismegszakító a szabvány szerint... de azért nem fognak lelőni ha rakok ugye? Ráadásul a főkapcsoló elé, mert találkoztam én már fáziszárlatos összeégett kamrájú kapcsolóval.

Annak a MOELER PKZM0-nak az ára is elég húzós, persze van a Vaterán is néha.

A eredeti feladatot vagy 10 féle képen meg lehetne oldani, amiből 5 még valószínű szabványos is lenne.  
Nehéz okosnak lenni...:(

000000000

De baszhatod a földelést, ha az egypotenciált kihagyod.  

A 16A kismegszakító hurokellenállása 3,5937 ohm. Az 50m 1mm2 alu dróttal, meg a trafóig kitudja mennyivel, meg mivel van szerelve, mekkora a hurok?
De ennek a motornak nem is kell 16A C kismegszakító!
Bőven elég neki 6A C is. Ott viszont 9,5833 ohm a határ. Annyi biztos összejön.  
Ennyire fussa egy felülvizsgálótól.

jani300

Én úgy értelmeztem a szilárdtestrelét akarja kis reléként használni és ez vezérli a mágneskapcsolót .