Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

Kössz!  
Gondoltam, a nagy tudásúak, biztos nem ezt az elvet használják, amit én:))
Biztos írjátok az üzemórát, megtapogassátok, illatvizsgálat, beleköpés, esetleg nap, éj egyenlőség figyelése stb.  
Csalódtam:))  

Vetesi75

Allergia emulziótól az lehet. Már nem nagyon dereng, de úgy rémlik, mintha az ACD-fluid-dal lett volna hasonló problémám...
Hobby fúró-maró gépen ezt használom: http://www.lubadmin.com/upload/produit/FichePDF/lang_16/320.pdf   Azért ezt, mert ilyet kaptam ajándékba fél litert. Nem korrodál, nyugodtan fenn lehet hagyni a gépasztalon a forgáccsal együtt egy hétig. Az előző adag kb. egy évig bírta, míg kivált belőle az olaj. Mindez úgy, hogy nem minden hónapban volt megforgatva.  
Még valami: Különálló vagy legalább is mobilizálható hűtőaggregát azért előnyös, mert csere alkalmával könnyen, gyorsan lehet forró mosószeres vízzel kisubickolni a tartályt és nem oltod be azonnal az új emulziót a régi bacijával.

Vetesi75

A típusa a löttynek Lactuca LT3000 - hogy ne legyen muszáj megnézni a terméklapot.

nvnshmpmn

Kösz az infót!
Gondoltam már rá, hogy ki kellene venni a tartályt a szivattyúval együtt, aztán egyszerűen letenni a gép mellé. Nem túl szórakoztató mindig kiszerelni, amikor ki akarom mosni. El lehet vele szuttyogni 2-3 órát, mire megint üzemképes lesz.

svejk

Fát kellene hasogatni a szűk családi körben.

Gondoltuk veszünk a legkisebb 60-as kúpból Kolától, és összeházasítjuk egy 3,5 kW-os Tecumseh négyütemű benyás motorral.
A motor nem mai darab, de jó fajta.
Kérdeződés után kúp a fordulatszámát 500-700-ban határoztuk meg.

Kérdéseim:
- Mekkora átmérőjű szíjkerekek kellenek, hogy ezt a 3,5 kW-ot 1 db 13-as szíjjal át tudjuk vinni a kúp tengelyére?
- A szíjtárcsák egyben lendkerék szerepét is betöltenék.
A motoron ugye rajta van egy egyszerű, de hatásos fordulatszám szabályzó.
Az tiszta sor, hogy a nagyobb fordulatszámon hatásosabb a lendkerék, de itt a hirtelen változó 0 és max. nyomatékigény, a szíjhajtás és az egyszerű fordulatszám szabályzás miatt lehet hogy a kúp tengelyén is jó szolgálatot tenne egy lendítő tömeg.

Véleményeket várok az ügyről,
főleg olyan emberek hozzászólását, akik már építettek hasonló herkentyűt.

(a benzines motor, egyéb, itt nem taglalt körülmények miatt kell, nem lényeg a gazdaságosság)

svejk

A válaszhoz bizonyára kell az áttétel aránya is ami 1:3 lesz, ugyanis a motornak az 1500-2000 körüli fordulatszám a kellemes, még ha nem is adja itt még le a max. teljesítményét.
(olyan öreg a motor hogy ilyen irányú adatok nem lelhetők fel róla)

Vetesi75

Igen. Ez jó kérdés E2N-nél , E3N-nél, hogy miért kell leszerelni a tartályról a szivattyút. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha tartály szivattyústól kiférne a szekrény nyílásán...  Pikk-pakk meg lenne a korrekt takarítás, max. fél méterrel hosszabb slag plusz kábel kellene hozzá. :)

279nwbpsa

Nem tudom,hogy mennyire számít,de valahonnét úgy rémlik nekem,hogy 1kw átviteléhez 17mm-es szíj szükséges.Gondolom megcsúszás miatt.Tehát,lehet,hogy dupla szíjtárcsa szükséges ilyen(13-as)szíjjal,vagy szélesebb szíj.
Ezen kívül,szintén a megcsúszás lehetősége miatt,szerintem 80mm körüli hajtó kerék minimum jó lenne.
Szóval a 80/240 dupla soros 13-as szíjtárcsa pár
minimum kelleni fog.

Vetesi75

Ékszíjhajtás méretezést találsz a Sárközi-féle "Műszaki táblázatok és képletek" c. könyvben.
A nomogramm szerint "A" szelvényhez, 180fok átfogási szöggel, 3,5KW-hoz, 1600-as fordulaton 150mm átmérő adódik. Átvihető teljesítményt módosító szorzók: i=3 ---> x1,14 és "béta"=kb.115fok ---> x0,8 és Lp=1360 ---> x0,95 (a terhelés jellegéből adódót lehet x1-nek venni - ha kis lenditett tömeg és  túlterhelt üzem nem számottevő.)

Vetesi75

Az példának hozott átfogási szög és szíjhossz esetében csak hasamra ütöttem, hogy látszódjanak a mi mennyire befolyásolja a dolgokat.

Vetesi75

17-es szíjat nem illik 80mm-es tárcsán járatni.

279nwbpsa

Ezért írtam ezt:
"Szóval a 80/240 dupla soros 13-as szíjtárcsa pár
minimum kelleni fog."

svejk

Hacsak nem a "beirdalt" - mi is a pontos neve? -  típus.

hostya

Mi csináltunk a szomszéddal egy hasonló hasogatót. (szintén KoLa-tól való 60-as kúppal)

A szomszéd volt az elkövető, én csak segítettem. :)
Tehát a motor: 3,5HP(nem KW!) Briggs.  
A motortengelyen átm. 74mm kettős 11-es (10,5) ékszíjtárcsa aluból.
A hasítókúp tengelyén: átm.273mm öntvény (küllős) ékszíjtárcsa. (ilyet találtunk a MÉH telepen, és ehhez készült a motorra való tárcsa...)

Működik a dolog, de ha tartós használatra szánod, akkor a hajtó ékszíjtárcsát ne a motortengelyére tedd, hanem egy külön csapágyazott tengelyre. (tengelykapcsoló)

Az a tapasztalat hogy ezeknek a motoroknak a főtengelycsapágya siklócsapágy, és a mi esetünkben, a motoroskapában 5 évig szolgált motor eddig nem engedte az olajat a főtengely nél. -szimering ide vagy oda-

Ha göcsöt kap a hasítókúp, akkor igencsak igénybe van véve a motor főtengelycsapágya.

A nyáron a szomszéd felhasogatott vele 10m3 tölgyfát, és megjelent az olajfolyás a főtengelynél.

Az ősszel azt a feladatot kaptam hogy valahogy perselyezzem meg a blokkot, mert ugye ezeknél a motoroknál maga az aluöntvény blokk  a főtengelycsapágy is.!
Vagyis nem szeretik a tartós dinamikus radiális igénybevételt.

svejk

Úgy néz ki ez 1 db kis szíjjal nem lesz megvalósítható emberi méretekben.
Valószínű bedobom a pár héttel ezelőtt kimúlt mikrobordás generátor szíjtárcsámat, ehhez van kb. 1:3-1:4 áttételt megvalósítható klíma szíjtárcsám is.
Az autón a klíma kompresszor kb. 2 KW a generátor meg kb 1 kW, tehát közel jónak kell lennie. Bár igaz ott nagyobb a fordulatszám, azaz nagyobb a szíjsebesség is.
No majd lellenőrzömm a CAP6-tal.