Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

PSoft

Úgy 15éve készült ez a kis gép.

Akkortájt volt egy csomó munkám,amihez kellett.
Az akkori OBI-s,meg másegyéb árakat nézegetve,a gagyit nem akartam megvenni ebben a méretkategóriában.

Nagy,(600-as)gyári lett volna viszonylag kedvező áron,de,.....annyi helyem nem volt,hogy egy akkora gépet bevigyek a műhelybe.:((

Akkor született a döntés,hogy nosza-neki,....aztán ez lett belőle.:)

Köszönöm.
Saját tervezés,kivitelezés.
Érdekes,de mostani fejjel átgondolva,nincs olyan része a gépnek,amit másképp csinálnék rajta.:)

w987wzmm

Sziasztok!

Ismeritek aMAKROMIL 200-as emulziót?
Milyen arányban lehet higítani? Ötszörösére? 4 literhez 20 liter víz?  
Ásványolaj alapú, tejszerű emulziót adó termék, amely rendkívül könnyen elegyedik vízzel. Foltosodás veszélye nélkül alkalmazható öntöttvasak, acélok, színes- és könnyűfémek forgácsolásos megmunkálásához 4-20 tf%-os koncentrációban. A termék alacsony habzással és biológiai ellenállóképességgel rendelkezik.  

4um5b65d

3dl olaj / 10L víz-nél már nem korrodál a géped.
Én sokáig ezzel az aránnyal kevertem, de mások mondják, hogy többet tettek bele.  
Amúgy nagyon jó olaj, de ha egyszer elkezd bomlani akkor nem tudod megállítani a folyamatot.
Le kell cserélni az egész bekevert anyagot. Esetleg vegyszerrel gátolhatod a bomlást.
Naponta kell vele dolgoznod, hogy átszellőzzön. Ha csak néha néha használod akkor inkább biostabil anyagot válassz.

4um5b65d

Ja , ami fontos, hogy a vízhez keverd hozzá apránként az olajat, ne fordítva, mert emulgálódási problémákat okoz.

w987wzmm

Biostabil anyag? Melyiket ajánlanád?
Lebomlik? Lehet gátolni a lebomlást, esetleg lassítani? Tartósítószer kell bele?  

000000000

Sziasztok.
Ma úgy történt, hogy hegesztenem kellett és hát úgy megy ez nekem mint a sokaknak a szög falba verése, többet ütök az ujjamra és háromból kettő elhajlik. Na a lényeg, hogy a műhelyben találtam mindenféle pálcát, persze nekem fogalmam nincs mi a jó és volt ott valami vékony megmértem 1mm mondom jó lesz ez legalább nem ragad, de ragadt nem égett, úgy odaragadt hogy kipirosodott az egész (gondolom most sokan fogják a fejüket mekkora barbár vagyok), aztán sorba vettem minden fajtát és találtam is olyat amivel nem profi szinten de jó parasztosan összeragasztottam a vasat.
A lényeg hogy egyikről sem tudom hogy mire való és gondoltam máskor nem kínlódok, veszek én valamit na de mit? Mit kell nézni, milyen pálcát vásároljak? Most nem tudom milyen trafóm van, valami gyári olcsó einhel, elfelejtettem megnézni, de holnap megteszem.
Szóval a kérdés az hogy mit kell nézni mi az amivel egy magamfajta egyszerű ember is megtudja pontozni a garázskapu sarkát egy fröccs mellett, miért van az hogy ugyanolyan vastagságú egyik szépen ég, másik meg úgy ragad mint a patex (gondolom a bevonat de itt megáll a tudományom).

w987wzmm

Esetleg nátrium benzoát?

Révész Richárd

Ha csak "mezei vasat" akarsz hegeszteni akkor sima trafóhoz tökéletes az OK4616-os általános elektróda.
A ragadásnak több oka van.
PL.:egyenáram kell a pálcához vagy fordított polaritás vagy szárítani kell vagy nem megfelelő
az árambeállítás stb stb.

000000000

Az eladónak megmondod hogy mit akarsz hegeszteni és mekkora teljesítményű a trafód, gondolom max 140 amper. 2mm vagy 2,5 mm-es elektródát kérj ,adnak kimérve is nem fontos megvenni 5 kilós dobozzal legalábbis mifelénk igy van. Rutilos pálcát kérj mert annak a bevonata stabilizálja az ívet ha váltóáramú a trafó.Egyenárammal hegeszthetsz bármilyen bevonatost.Annak a vékony 1 mm-es pálcának sok volt az amper akkor izzik végig meg lehet hogy nem vashoz való volt ezért ragadt oda meg nedves lehetett.Száraz helyen kell tartani mert a bevonat erősen nedvszivó ezért nem árt előtte meleg helyen kiszáritani mondjuk a kályha tetején.

nvnshmpmn

Már kérdeztem egyszer itt a fórumon, hogy ismeri-e valaki a Habitol F 17-es emulziót?  Én vettem ilyet. Most tesztelem, de egyelőre nagyon jónak tűnik.  
Biostabil, növényi alapú, környezetbarát. Ki lehet önteni a lefolyóba, lebomlik.
Ezelőtt, amit használtam, az valami ásványi alapú volt, talán Emolin, de nem biztos. Itt vettem az Adok-veszekben,. Egy flakonban kaptam, nem volt leírás hozzá. Jó az anyag, de nagyon úgy tűnik, hogy én allergiás vagyok valami összetevőre. A pincémben kicsi a légtér, nagy a koncentráció, ahogy párolog. Ez a Habitol viszont nem irritál, legalábbis eddig úgy tűnik. Nem büdös, valami enyhe illata van neki, de inkább kellemes, mint irritáló.

4um5b65d

Én MOL emolin 120-at használok. Ez b@szik bomlani. Semmi plusz anyag nem kell hozzá.

4um5b65d

Nem lehet biostabil és környezet barát is egyben.
A biostabil-ban pont az a lényeg, hogy nem bomlik le.

nvnshmpmn

Azt írja az adatlapján, biológiailag leépíthető, állásidőben nem bomlik, nem büdösödik meg. Tízszeres hígításban csatornába önthető, ami egyben a keverési aránya is.  
Kb. 1600 forintra jön ki tíz liter bekevert emulzió, ha ötliteres kiszerelésben veszem meg.  
Az Emolin olcsóbbra jön ki? Bár gondolom, Te nagyobb kiszerelésben vásárolod.

000000000

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

4um5b65d

Ha én 3decit keverek 10 liter vízhez akkor jön ki kb 400 Ft-ra a bekevert 10 liter anyag.