Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Ha igazán lassú forgatót szeretnél, javaslom a régi  automata mosógépek mechanikus programkapcsolóját. Akár másfél óra/fordulat szögsebességgel is száguldanak. [#nyes]

PSoft

Jó lesz ez!

Akinek meg sok, vagy netán kevés...segít magán szoftveresen.[#nyes]

Az "Óragyár"-i...
Pld. a Tőled származó hőfokszabályozóban van, az ha jól emlékszem, 30 sec/fordulatos.
Azt kerestem egy ideig.
Csak az most...nem van meg![#falbav]

PSoft

Ugye, a kíváncsiság...

No de...mi van a szép, sárgára eloxált alu serleg alatt?:)
Érdekes egy szerkezetű szinkronmotor, az biztos.[#wow1]

A motortengely, a forgórésszel,és a küllős tárcsával alaphelyzetben szabadonfutó.
Feszültséget adva a motor tekercsére, a küllős tárcsa peremét vonzani kezdik a pólusok.
Ezzel egyidőben megindul a forgórész,és  tengely irányba, rugó ellenében elmozdul.
Így a már forgásban levő forgórész, kapcsolódik a hajtáshoz.
A feszültséget elvéve a motortól, megszűnik a pólusok vonzása, elengedik a küllős tárcsa peremét, a rugó pedig szétkapcsolja a hajtást.
A forgórész, szabad kifutással áll meg.

Még nem találkoztam ilyen kicsi méretben, ezzel a típusú hajtással.

pagabee

Sziasztok,

kifordított aszinkron motorral még most találkoztam először...
A kifordított alatt azt értem, hogy a tekercset veszi körbe a kalickás rész, azaz a motor tengelye áll, a palástja pedig forog.
A képeken egy ezeréves ventilátor látható. A tekercselése 4 kivezetéssel rendelkezik, amiből kettőt a hálózatra, kettőpedig kondira kell kötni.
Sajnos nem működik, le van égve.

PSoft

Jééé...

Egy...magyar helikopter, a '60-as évekből!:)[#eljen]

fn47xk7ei

Boncolom a jegenyefát és mit találok a közepében :rozsdamentes drót darabot . Hasonlóval kb. 25 éve találkoztam mikor egy 50-55 cm-es topolyafát fűrészeltem hosszában és a közepén lévő vas szöget vágtam el hosszában .[#csodalk][#csodalk][#nemtudom]

PSoft

A '70-es években pl. Balatonfűzfőn, a Nitrokémiánál "divat" volt a telefon pucér rézdrótjait a meglevő élő fákon vezetni, ha a nyomvonalba esett a fa.
Persze szabályosan, facsavaros végű, vaskampós porcelán szigetelőkön.:)

Több olyan korombeli, máig élő cser vagy tölgyfát is tudok a területen, ami az elmúlt negyven évben, egyszerűen "megette" a vaskampót,(kampókat) porcelánostul mindenestül.

Azóta is ott lapulnak, mélyen a fa törzsében, várva a láncfűrészes emberre.:)

fn47xk7ei

Nekem is "műszaki történelem" és valamennyire emlék is . Ez a valaha volt ÉVM ( Észak-magyarországi Vegyi Művek ) területén lévő jegenyefák voltak ahol valaha gépszerelő szakmunkás tanulóként gyakorlatra jártam és ezek a fák már akkor is ott voltak az akkori irodaház előtt . Emlékszem is rájuk . Az átmérőjük ahol a vas drótot megtaláltam kb. 45-50 cm volt a tőben pedig kb. 70-75 cm-es voltak vágáskor de nem tudom már meghatározni milyen magasságban lehetett a vas a kivágás pillanatában .Amúgy csak egy darabka benőtt drót folytatás nélkül .

fn47xk7ei

Itt jobban érzékelhető a méret .

zozo

Én a 470 MHz-es antennám H100-as koaxát vezettem át a szilvafa Y elágazása felett, vagy 10 évvel ezelőtt. Csak egyszerűen rátettem a koaxot, hogy ne lengesse a szél.

Nemrég le kellett vágnom néhány ágat a fáról, akkor láttam, hogy a koax körbe van nőve fával :) Még nem szabadítottam ki, de majd lefényképezem.

RJancsi

A kert végében a kerítés mellé nőtt egy diófa, kb. 3-4 m magas volt. Megbeszéltük a szomszéddal, hogy kivágjuk, mert nem terem rajta semmi, de beárnyékolja a gyümölcsfákat. Amikor nekiálltam derült ki, hogy nemcsak a drótkerítés, de a kerítés tartó 2 zoll-os vascső is teljesen bele van nőve. Jó sokat küzdöttem vele. Először lecsipkedtem mellette a drótkerítést, majd kézifűrésszel álltam neki kivágni, mert a láncfűrészt nem küldtem a drótkerítés meg a vascső közelébe. Vízszintesen elvagdostam 30 centinként majd acél ékekkel függőlegesen lehasítottam a kerítésoszlopról. Végül kötöződróttal "bemakraméztam" a hiányzó kerítést.

s7manbs8

Na, ezek a LED izzók, kis kondi gyengeségét megjavítottam, meg adok neki valami jó nagy hűtőbordát, mert most úgy virít, mit állat, meg melegszik is a kis alu lapkája.

sasi

A napokban kibontottam egy évtizedek óta lezárt dobozt, melyben találtam néhány érdekes dolgot, mint pl. az alábbi fotókon látható lapozós órát.

Valamikor a Rákóczi téri Ezermester boltban vásároltam. Vajon mikor?

Szinkron motor működteti, ezért a pontossága a hálózati frekvenciától függ, ami régen 2-3 Hz-el is aláment az ötvennek, ezért naponta negyedórát is képes volt késni. Ez az ok, amiért nem került dobozba.

Manapság már ,,kristály" pontosságú a hálózati frekvencia, de ma már nem érzek ingerenciát a dobozolásra...

sasi

Előkerült két telefonnal kapcsolatos kütyü is:

rotaryfun

Valamikor a 70' es években volt ez szám, akkor voltak a kirakatok díszei és akkor nem nagyon számított 15 perc sem mert mindenre jutott idő :)