Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

rotaryfun

Ez valami közép hullámú mérő rádió vevő vagy (hang) generátor lehetett. A fél KGST az alkatrészek közt fellelhető. Kicsit már szét van túrva. Elvileg valami kimenő trafónak is kellett benne lenni de már csak a helye van meg mert az az üres szögletes lyuk az valami trafónak a helye.
- Régi csöves készülékeken sok esetben hálózati trafó nincs is, közvetlen egyenirányították a hálózati 220 at és a csövek fűtése is közvetlen 220 ról ment úgy hogy sorba kötözgették a csövek fűtőszálait és a skála izzókat ( 6,3 volt 0,3A)és az egészet egy komolyabb teljesítmény ellenálláson keresztül táplálták amivel beállították a megfelelő értéket.  Többek közt ezért is meggondolandó hogy öreg csöves cuccban matasson az aki nem ért hozzá mert akár egy kiégett skálaizzó cseréje közben is lehet halálos áramütést kapni.

PSoft

Na látod...nem tudom!:)

A kép, a lentebb Csuhás által linkelt oldalról van.
Én, ott semmi értékelhető infót nem találtam a "valami" mibenlétéről.
De, lehet, csak én vagyok béna!

Szalai György

Ha a vasmag felek összefekvő felületeit letisztítod és finoman sík-tisztára csiszold, akkor még csendesebb lehet.
Csattanni akkor is fog bekapcsoláskor, nem csendes fajta.

Szalai György

Írva vagyon, hogy méréspont átkapcsoló.
Gondolom, a fehér csövön érkező nyomás értékével összefüggésben az egymás fölé épített érintkezők sorban kapcsolnak.
Mivel kerámia kondenzátorokat kapcsol, az áramkör valami fix nyomás értékekhez rendelt fix frekvenciákat állíthatott elő.
Fontos lehetett, mert a környezet is nagyon igényesen van kivitelezve.

Csuhás

Valahol olvastam hogy, régen a meteorológiai léggömbök vittek egy ravasz rádiót ahol a vivőfrekvenciát befolyásolta egy méréspont váltóval beváltogatott érzékelő sorozat. Minden érzékelő kapacitív volt és egy óraszerkezet kapcsolta őket ciklikusan az adó oszcillátorára. A freki változásokat regisztrálták és az adta nyomás, hőmérséklet stb értékeit. A képen látszó szerkezet akár ilyesmi is lehet.

PSoft

Gondolom, mindenki szedett már szét csapágyat.
-Mert éppen...kellett pár egyforma golyó valamihez.
Én is így tettem, most is.
Eggyel több volt a golyó mint amennyi kellett, a fölösleges darabot zsebre vágtam...

Pár nap múlva a zsebembe markolva,(mert ott az aprópénz is kávéra, miegymásra)előkerült a csapágygolyó is, ott lapult az aprópénz között.

A pénz nem foghatta vörösréz színűre, hisz nincs ilyen az apró forintok között.
No de akkor, hogy lett vörösréz színű a zsebre vágott csapágygolyóm?
Akár...találós kérdés is lehetne.[#nevetes1]

sufnituning

Ez úgy lehet, hogy a kezeid között minden arannyá változik, a zsebedben csak rézzé.[#nemtudom]

TROMF22

Biztosan nagy ökörség lesz amit írok, de talán megengedhető...
Antal Gábor emlegetett többször olyan "csapágygolyókat", amelyek keleti újítás szerint nem golyóscsapágy acélból készültek, hanem valami silányabb dologból.

Hátha ezek is affélék voltak. Nem volt bennük elég ötvöző, és hogy meg ne rozsdásodjanak, galvanikus úton kaptak a felületükre egy kis krómot.
A pénzérmék a krómot lekoptatták és alatta ott maradt az alapozó réz. [#nevetes1]
(Hogy a réz miért maradt meg rajta, azt ne kérdezzétek.)

sufnituning

Ja de hát, ha már az rézzé változott, akkor azt már hiába fogdosod.

VViktor

Vagy az asszonykád kimosta az apróval együtt,és galvanizálta :D De lehet a kezed izzadsága galvanizált. :)

PSoft

Igen![#eljen]

Gábor jutott rögtön eszembe nekem is, mikor megláttam a forintok között a rezes golyót a markomban.:)

Visszament a golyó a zsebembe, a forintok közé.
Kíváncsi vagyok a réz, milyen gyorsan tűnik el róla.[#nevetes1]

zozo

"...A pénzérmék a krómot lekoptatták és alatta ott maradt az alapozó réz..."

Hmmm... mi történne vele csapágyként használva, ha pénz is lekoptatja a kemény réteget[#guluszem1]

Ott valami más barbatrükk lesz sztem.

PSoft

Részemről, semmi "trükk" nincs a golyó körül.
Nedvesség, izzadtság, galvánhatás kizárva.
A "kemény" forintokon kívül, mással nem volt kapcsolatban a golyó.

Csuhás

Akkor jön majd a meglepetés ha a réz is lekopik és kibukkan a műanyag :- )

zozo

A többi golyó is valami forgó-morgó cuccba került? Jól vannak?

Mágnes fogja ezt a réz golyót?[#nevetes1]