Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Mikor, kb.3év után, ྒ táján, újra ott jártam egy 10napos jutalom meghívóval....

Akkor selejtezték a HH-06-10-es öreg csőröst.
(már bent a laktanyában, félre volt állítva az RH melletti placcon)
Néztem a papírjait....800Km volt az össz futása, a...hány év alatt is?

Még ྎ-ben, aktív koromban, egyszer takarítottam a hátuljában, az adónál.
Belül,az ajtó felett volt a vöröskeresztes ládikája.
Kinyitottam azt is.
1954-es bélyegzésű, magyar kötszercsomagokkal volt tele.:))

VighLajos

A sorrendet be kell tartani...
[#nevetes1]
Előbb a belcsíny, aztán a külcsíny.
Bevallom, ezek az adások vétele izgat.
Ha megfejteni nincs is esélyem, de a tudat...
[#eljen]

Motoros

Lehet, hogy a Sokolt is le tudod hangolni a 0.15 MHz-ról. Magasabb frekvenciára simán át lehet.
A ferriten lévő tekercs menetszámát meg az oszcillátor menetszámát növeled arányosan. A párhuzamos kondenzátort is növelni kell.
Közben egy generátorral ami tulajdonképpen egy hanggenerátor--ellenörzöd, hogy hol tartasz.
Legelőbb azt kellene megnézni, hogy az oszcillátor hajlandó e  kb 450 kHz-en rezegni.

Motoros

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200432376970489&set=p.10200432376970489&type=1&theater" TARGET=_fnew>ITTen   irja hogyan lehet rövidhullámra alakítani.
A Hh ugyanez csak fordítva :))))

VighLajos

[#rinya]
...immár 40 éve nincs meg a Sokol...
Nem is tudom, hogy hová lett.
[#rinya]

PSoft

Kerítsek egyet S.O.S.?
[#nevetes1]

g89ketty

Én biztos találok itthon, akár barna vagy drapp bőrtokban. Gyári komplett ferrit, hangszóró,fülhallgató, talán még skálaüveg is lapul valahol.[#awink]

Motoros

Azt sejtettem is, hogy az én tudásom e téren talán max arra lenne elég, hogy egy múzeumban lehetnék teremőr :((((

Motoros

Nem vagyok hadtörténész, de lehet, hogy ez a repüléstechnika már a II világháború végére kialakult.
Volt egy hallatlan nagy előnye a maihoz képest.
Középfokú szakirányú  képzettséggel a szervizük javarészt megoldható volt.

Csak egy példa (nem neked szól) :
A folyamatos morse kódot egy kis DC motor által forgatott henger biztosította aminek a palástján a tetszőleges programot kis bütykök pozicionálásával lehetett elérni.
A biztonság kedvéért azért ott volt a billentyű is.
Ehhez meghibásodás esetén elég volt a józan paraszti ész is.

A PAR 8  HH adó háború esetén AM helyi közszolgálati adóként is tudott üzemelni, amit bárki foghatott akár egy Sokol rádióval is.

A másik háborús alkalmazása volt....elvi szinten.... hogy becserkészve az ellenséges frontvonalat annak közelébe települni. A bombázó a marker felé érve kiszámolhatta mikor kell oldani a bombákat.
Szerencsére sem háború nem volt, se bombázóink nem voltak.:)))

keri

Bár azok a berendezések amiket te ismertél már múzeumi darabok, de a fizika nem változott, a lényeges tudásod nem avult el. Áramkör szinten meg régóta nem nyúlunk bele, mert a gyártó ezt nem teszi lehetővé.

A mai berendezéseket meg amúgy sem ismeri senki, amíg el nem végzi a hozzá tartozó képzést. Szóval miért ne lennél alkalmas?

PSoft

Igazad lehet!

Szerintem is ez lehetett a "győztes" technika.:))

Csak egy példa, az általad is említett DC motoros, kódtárcsás markerre.
Történt, hogy "magasabb szintű" fejlesztés eredményeként, hoztak egy "fekete dobozt" ennek a mechanikus, motoros markernek a kiváltására.
Kis lapos, téglányi doboz, az elején, közel húsz db.-os izostat kapcsolósorral.
(bekapcsolva, legalább ennyi LED is villogott az előlapján)
Akkor ott, többünknek a...
Hudefaxa karácsonyfa villogó ugrott be elsőre.:)

Több oldalas, gépelt leírás a dobozhoz,...
Elsőre, de még másodikra is érthetetlen, logikátlan táblázatok sora a leíráshoz mellékelve.

Az első éles próbáján, a repülés, kb. huszadik percében hibásodott meg először.
Hát, volt kapkodás, mire előkerült a billentyű, no meg a hozzá értő, arra a kb.tíz percre, míg visszadrótoztam a jó öreg kódtárcsás DC motoros markert.:)

Mikor lenyugodtak a dolgok, kibontottam a "csuda fekete dobozt".
Pár orosz TTL IC, ellenállások, kondik, keszekusza légszereléssel drótozva az izostat kapcsolósoron.
Egy Texas IC volt még benne, egy 74154-es, ugyanúgy "légszerelve" a többi orosz kacat között.

Ha jól emlékszem, még vagy három kísérlet volt ezzel a "csuda" fekete dobozzal.
Negyedjére mikor elvitték, a műszerész véglegesre visszadrótozta a DC motoros markert.
Utána már, nem került vissza a "csudadoboz".:))

svejk

Nagy rádiós fórumtársainknak pedig kötelező ismerni ezt a helyet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/img001.JPG" border=0>

hostya

Csak nem a lakihegyi adótorony talppontja...

Soha nem értettem ezeket a Pest környéki "hegyeket"... Ferihegy, Lakihegy... :))

svejk

Számomra a csoda kategória, hogy a majd 300 tonna ezen a két porcelán félgömbön nyugszik.

Hegyekről...
No akkor kapaszkodj meg, még Kecskeméten is van Szolnoki-hegy, Mária-hegy, de még Budai-hegy is. :)

svejk

Hmmm... a képet nézve gyanús volt amit eddig úgy látszik rosszul tudtam, nem is a félgömbök vannak porcelánból, hanem a fekete kúpos részek.