Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

zozo

A két gyűrű, meg a gömbök a villámok közlekedési útja?

svejk

A gömbök biztosan, de a gyűrűket inkább feszváltónak nézem.

Csuhás

A két gyűrű az egy légmagos trafó ami a világítási energiát viszi fel a toronyba. A mellettük levő két kis gömb pár a villám szikraköze.

svejk

Zseniális! Mármint a felmenő trafó. Jó hogy szóba jött, tanultam.

sastas

És az a két golyó, ami nem a trafónál, hanem a fémtestről jön le? Az arra való, hogyha eltéved a villám?

Csuhás

Két golyópárt írtam, a pirosra festett szűkebb szikraköz lehet az elsődleges védelem, míg a trafónál levő az nagyobb szikraközt inkább a skin hatás miatti kóbor kisülésektől védi a trafót.

PSoft

Nem lehet hogy, egyforma az a két szikraköz?

Csak a piros pálcás, a fotósnak köszönhetően...szűkebbnek látszik?
[#nemtudom]

VighLajos

[#szeret]
De szép is volna...

g89ketty

Szerintem a trafó primérje toroidnak van tekerve vasmaggal, a szekunder sima tekercs.

Csuhás

Igazad lehet, így logikus.

Motoros

Utánanéztem. Nem a Sokol a jó megoldás. Majd írok emailt.

Lpeti11

Gigantikus orosz rádioantenna a http://users.atw.hu/kibra/site/page.php?46" TARGET=_fnew>harkály

VighLajos

Szia Motoros!
Nem akarok én Sokolt átalakítani!
Középiskolás koromban megpróbáltam a HH átalakítását RH-ra, attól kezdve a KH sem szólt.
http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-direct-sampling-mode/" TARGET=_fnew>USV TV vevő átalakítása
Ezt próbálom meg.

PSoft

Motoros

Azt nem tudom ez alkalmas lesz e  a 10 Khz  körüli jelek vételére. A normál HH vevő lehangolás szóba sem jöhet mert a sávszélessége a KF nek túl nagy, az oszcillátora sem fogja tudni a vélhetőleg SSB jel vételét.
Szerintem itt inkább csak keskeny sávban morse jelek sugárzása megy.
Ha sikerrel jársz akkor beszámolhatnál, hogy mit sikerült fogni?