Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

svager

Köszönöm!

Hát ezért nem találtam!  [#integet2]

PSoft

Egy kicsivel nagyobb példányát, régebben itt mutattam a boncolósban.:)

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1240156960&order=reverse&index=22&azonosito=hobbycnc#1017" TARGET=_fnew>BROWN-BOVERI

svager

Ezek szerint csak egy ugyanilyen motorral? lehet meghajtani, vagy esetleg frekiváltoval?

Csak az a baj, nincs meg az adatlapja se :(

svejk

Egyik fiatal kolléga energiaitalos dobozokat gyűjt, a másik csokipapírokat.
Bánom is én...nekem még az ilyenekhez sem volt kellő kitartásom.

svejk

Működését tekintve 3 fázisú szinkronmotorként is beüzemelheted.
Sok mindenre nem fogod tudni használni, de egy napot el el lehet fecsérelni a vele való játékkal. :)
A három állórész kivezetést 3 fázisú, a frekvenciának és a motornak megfelelő feszültségre  (lehetne frekiváltó is, de csak óvatosan!! ) kell kötni, a forgórészt pedig a két csúszógyűrűn keresztül egyenárammal gerjeszteni.

000000000

A Mi-24 helikopter lőtornyát is ez vitte, azzal a különbséggel, hogy volt egy durva és egy finom felbontású pár minden tengelyen, és egy fedélzeti számítógép még belekorrigált a szögbe.
Így került be az adat a cél valós és a helikopterhez képest számított sebességéről, valamint a lövedék ballisztikus röppályájáról.
De önmagában a tornyot szelszinek mozgatták, igen vehemensen.

Motoros

A mai fiatalság mit fog gyüjteni, rendszerezni...?
Nagy valószinűséggel semmit. De erre több oka is van.
1. Egyéb elfoglaltság miatt nincsen ideje, ...nem részletezném, mindenki tudja mire gondolok.

2. Ha van köztük még is pár akit érdekelne valamiféle manualitás, javítgatás, gyüjtögetés, rendszerezés annak az első pár próbálkozás után elmegy a kedve az egésztől hiszen az ez irányú tevékenysége semmiféle sikerélményt nem okoz neki, hiszen ezek a manapság készült tömegcikkek javarészt javíthatatlanok---vedd meg--használd---dobd el- tipusú termékek.

3. A bonyolultságuk miatt a készülékek amúgy is kiismerhetetlenek, áttekinthetetlenek, ha akarná sem tudná megreparálni, de nem is ez a lényeges, hanem személyesen semmiféle kapcsolatba nem kerül az adott készülékkel.
Csak egy tárgy amit ideig óráig használ aztán jöhet a következő, mert vagy elromlott, vagy elavult.

Ha valaki még is csak összehozna egy gyüjteményt a mai kor hiradástechnikai, számítástechnikai termékeiből akkor akkor abban a múzeumban szinte kivétel nélkül hibás, használhatatlan kipróbálhatatlan kacatok lennének, a nagy nemzetközi ipar termékei,...semmi hazai.
És talán itt a lényeg: ezek az öreg gyűjtők a magyar ipar készülékeit szeretnék bemutatni, már csak azért is mert a legtöbb esetben az adott készülékhez van valamilyen személyes kötődésük is, ha más nem akkor a nemzeti büszkeség.
Manapság mit is gyártunk mi magyarok?

Lehet kicsit zavarosak a fentiek, de csak ami eszembejutott leírtam.

A múltkor voltam egy nagy Puskás összejövetelen.
Sehol egy fiatal, szinte mindenki 50 +.
Volt olyan aki rádió hátlapokat után gyártott, és volt olyan aki skálaüveget restauált.
Lent az udvaron meg rengeteg régi készülék megfizethető áron, kereslet alig.

svager

Na erre nem fogok egy napot elfecsérelni,elteszem a "majd jó lesz valamire" holmik közé. [#nevetes1]

s7manbs8

A WIndows-féleségekt fogják, meg az IPhonokat ...

sanyi84

Anno az egri faházba is ez vitte az antennaforgatót, pontosabban ez volt a visszajelzés. Talán még ma is működik, 10-15 éve "restauráltuk" az akkor már 30 éves technikának a vezérlőjét, amit anno hadseregtől selejtezhettek le (radar forgatója lehetett) . A fiatalság majd 2 napja ráment míg a működésétől kezdve a forgató vezérléséig mindent megértettünk/kábeleket ellenőriztük. Már mindent szétszedtünk mire rájöttünk mi a ludas. Egy új relékészletet és pár kondenzátort kapott szikraoltónak.... A mechanika szét és összeállítása pedig már csak szép emlék, akkor azért a sarokcsiszolóval megjelent "öreg" riadalmat keltett, nem volt szívbajos "belevágott a közepébe", persze orosz technika révén ezt a barbárkodást is túlélte.  

VighLajos

Motoros

Lehet, hogy csak én bonyolítom, és menni fog.

De nekem az nem megy, hogy hogyan tud megoldani szinte szoftveres módon egy olyan gondot ami spéci hangolt  antennát és utána spéci sávszűrőt igényelne a bejövő zajok miatt.
 Solti nagyadó közelsége sem kecsegtet sok jóval.
Egyébként meg a videókon illusztrált fónia mód arra utal hogy ezek magasabb vivővel hordozott jelek, azaz nem a 10 Khz környéke és semmiképpen nem nulla Hz-től megy ez nyilván elírás.
10 Khz körüli vivőfrekvenciánál nem tudok mást elképzelni csak morse módot. Itt nincsen semmi sávszélesség még a modulációra.

Na de nem vagyok ennek a területnek a szakértője ... várjuk meg mire jutsz.

000000000

Taliándörögdön, az Interkozmosz program keretén belül épült földi műhöldkövető berendezés méretes parabolaantennáját is ilyen rendszer tartotta az elliptikus pályájú műholdakon.
Meg is voltunk döbbenve, mert a pályaadatokat egy konyhaasztal méretű kezelőfelületen adták be.
Ez úgy történt, mintha egy hatalmas lyukkártya lett volna: a furatokba kellett fémpálcikákat dugni, az üres lyuk/pálcika képviselte a 1/0 jelet.

VighLajos

Én is kiváncsi vagyok rá.
Egyébként ezeken az alacsony frekiken tényleg csak távírózás van. Modulálatlan vivőfrekit sugároznak.
Zaj lesz bőven...
[#rinya]

keri

Vagy csak galvanikus leválasztás.
Apám jóval kisebb rövidhullámú antennája, is gyönyörűen gyűjti a statikus töltéseket vihar idején. Alap esetben az antennát ő is szikraközre dugja rá (földelt vas csőbe belelógatja) és csattog is rendesen villám nélkül is.