Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

zozo

A zseb-szalagosmagnó besz@rás, nem is tudtam, hogy volt ilyen, pedig nagy magnós voltam akkoriban. (MK21, Tesla B41, B42 stb.)

A telefon kábelt meg nem értem, miért volt jó az ólom köpeny. Akkoriban még nem volt műa kábel?
Igaz, voltak valami érdekes pamutszigetelésű vezetékek a lakásokban is, talán még páncélszigeteléssel is... Rémlik valami hótt kátrányos fémpáncélos kábelféle, amiben "rongyban" volt az alu ér...

No és Békés Karácsonyt!

hostya

"A telefon kábelt meg nem értem, miért volt jó az ólom köpeny. Akkoriban még nem volt műa kábel? "
=========
Pedig illene értened  a korod alapján.. :)

Ezek a telefon kábelek nem a lakásokban voltak, hanem a ház előtt az utcán a járda alatt 1-1,5m-el...[#wave]

PSoft

Ejnye...!:)

A..."korod alapján"...

De bizony, a lakásokban is ólomkábeleken "beszélgettek".
Csak azok már egy érpárral készültek.
Lapos, falra simuló ólomköpenyben futott az érpár, ami ugyanígy papír/pamut szigetelésű volt, ragadós,és nagyon jó illatú fenyőgyantával/olajjal átitatva.
[#wave]

hostya

"De bizony, a lakásokban is ólomkábeleken "beszélgettek".
Csak azok már egy érpárral készültek. "
===========

Értem én hogy benzin .... :)))

De a képeiden 42x0,25mm2-es telefonkábelt mutattál... [#integet2]

PSoft

Pedig volt, látod!:))

Volt egy példányom, ami már kazettás volt, de nem COMPACT rendszerű.
Végtelenített szalag futott benne.
Hogy hogyan, azt ne kérdezd.:)

A "hótt kátrányos fémpáncélos kábelféle"...

No, az volt a "jutakábel"
Borzalmas egy kábelfajta, volt hozzá szerencsém, többször is.
Az alu éren, ott is többrétegű, itatott papír szigetelés volt.
A "rongy"/juta, a legkülső, földdel érintkező rétege volt, az volt kátránnyal itatva.

zozo

Én az ólmot nem értettem. Miért pont ólom?
A műanyag köpeny alatt lehet pl. alu vagy acél páncélzat ami sokkal olcsóbb. Azért kérdeztem, hogy abban az időben nem volt még ilyen műa. bevonatú földkábel?

Szalai György

„fenyőgyantával/olajjal átitatva”
Az volt a guttapercha, a vulkanizált gumiszigetelés elődje.

PSoft

Lehet,hogy rosszul emlékszem?

Abban a "lapos" egyérpáros ólomköpenyesben, nem is pamutszigetelés volt az éren.
Csak, többrétegű, itatott papír.
A nagyon jó, fenyőgyanta illat, az...biztos!:)

PSoft

"Miért pont ólom?"

És ha, jött volna az...atomvillanás???
 [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

A műanyag szigetelésű kábelek, később jöttek.

hostya

Létezett már akkoriban is a műanyag(pvc) köpeny, csak nem volt elterjedve...

Ha belegondolsz, hogy egy sokeres telefon földkábelen hány helyen kellett "leágazásokat" készíteni, és ezeket a leágazásokat megfelelően szigetelni a beázás(víz) ellen, akkoriban az ólomköpeny volt a kézenfekvő megoldás.
Az elágazásokhoz/toldásokhoz használt "malacokat" forrasztással (ón) szigetelték a köpenyen. (több kevesebb sikerrel..)
Ezért fordult elő annak idején elég gyakran egy-egy nagyobb zivatar után, hogy a rádió bemondta:
 A főváros, meg egyes vidéki városok bizonyos kerületeiben a telefon szolgáltatás beázás miatt szünetel.. (60-as 70-es évek)

zozo

[#eljen]   Köszi, így valóban logikus.
 Mifelénk akkoriban csak a tanácselnöknek, meg a párttitkárnak volt telefonja :)  Az 2 leágazás :)

hostya

Mifelénk is, de azok a leágazások is a telefon oszlopról voltak kivitelezve...  [#wave]

PSoft

Nem vagyok(nem is voltam)telefonos "szaki" így a tévedés jogát is fenntartom,de...:))

Én, úgy gondolnám,hogy...

Ezeken a gyűjtőkábeleken, nem nagyon szoktak föld alatti, előfizetői "leágazásokat" kialakítani.
(nem szoktak "örökre" kötni egy előfizetőt, föld alatti leágazással)
E célra inkább a föld feletti http://m.cdn.blog.hu/pa/panasonictelefonkozpont/image/rendezo_atalakitas1.jpg" TARGET=_fnew>rendezőket alkalmazták.
Ide álltak be/mentek tovább a gyűjtőkábelek végei, innen már, érpárok mentek az előfizetőkhöz.

Inkább csak a telepítéskor épp "elfogyott",vagy a későbbiekben sérült gyűjtőkábel toldását "malacozását" csinálták föld alatt, az általad leírt módon, több kevesebb sikerrel.

A beázási hírek, ettől függetlenül igazak voltak.:)))
 [#wave]

hostya

Igazad van.  

Ezek az általam említett "malacok" többnyire nem a föld alatt betemetve, hanem a városokban a járda alatt a kb.1m2 fedlap alatt levő aknákban voltak fellelhetők..
Én sem vagyok telefonos, de egy közeli rokonom ezeket csinálta anno...  
Tőle vagyok ilyen "okos"... :)) [#integet2]

PSoft

Jahhh!

Úgy...könnyű!:))
[#vigyor2]