Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A bekapcsolt tirisztor addig vezet, amíg az általa túlterhelt tápegység kimeneten a feszültség annyira lecsökken, hogy az áram a tartó érék alá esik, és eltelik a végleges záráshoz szükséges kiürülési idő. (70 microsec.)

000000000

Volt viszont teljesítmény tranzisztor, és komparátor, és nagy puffer elkó, stb. ... Nekem ez a rém primitív megoldás nem tetszik, különös tekintettel arra, hogy olyan esetek is életbe léphet, ami semmi gondot nem okozna néhány us-ig, és a visszafordíthatatlan "durván beakasztó" működési elv miatt mint írtam jelentős technológiai károk következhetnek be egy vezérelt CNC folyamat kapcsán.
Manapság én ilyen megoldást már tuti nem használnék egy PC-nél, de ha Te igen, ám használj ilyesmit.

000000000

Tibikém akkor a képen található linken lehet reklamálni és mond meg neki, hogy amit csinált az egy fekália !!!  

http://itcafe.hu/dl/upc/2013-04/381978_dsc_0003.thumb.jpg" border=0>
http://itcafe.hu/dl/upc/2013-04/381978_dsc_0005.thumb.jpg" border=0>

000000000

ÉS ???? Hát pont ez a baj vele!

000000000

Palikám, leírtam észérveket, műszaki indokat, alternatívákat.  
Tudom te gondolkodás nélkül elfogadsz minden marhaságot, ami ma 90 %-ban a neten található, vagy valahol valaki csinált már valamit. Hajrá, egyébként is szereted a durva dolgokat, lásd amikor egy hete 1 mm2-es forgács keresztmetszettel hoztál esztergálási példát ceruzahegyezőre is. És még megfejelted a tudatlanságodat azzal is, hogy 50 mm-es átmérőn ehhez el se tudtál képzelni 10 kW-os forgácsolási P-t.:)  

000000000

Gondlom arról lehet szó, hogy amikor a "túlfeszültség" fellép, akkor az olvadóbetét kiég, de addigra az elektronika is tönkre megy. Szerintem a kapcsolás arra ró, hogy a biztosíték kiolvadását meggyorsítsa.
Ha biztosíték gyorsan kiég, mielőtt még az elektronika károsodna és utána már a tirisztor sem kap áramot, mert már kiégett a biztosíték.
Ezáltal a rendszer nincsen feszültség alatt.

000000000

Tényleg nem állást foglalni akartam sem az áramkör mellett sem ellene. Csak, talán ilyesmi lehet az áramkör logikája.
Lehet persze hülyeség, mert ha a tirisztor lassabb, mint a többi félvezető, akkor semmi értelme nem volt az egész kacatnak.
Látni nem láttam ilyen áramkort, csak spekuláció a részemről.

000000000

A PC tápok alapból zárlat védettek, tehát nem hibás a rajz, inkább zárja rövidre mint mikor durran és ráküldi az a 60-100 voltos feszültséget.  

Mellesleg amit tibor mond az csak kötözködés és a személyem elleni támadás és lejárató hadjárat része.

Normális PC táp nem csinál akkora feszültség ingadozásokat, hogy ezt a primitív áramkört beindítsa.
Viszont ha baj van nagyon nagy segítséget nyújt.
Ha már csak a HDD-t megmenti azzal is akár sok milliós kiadástól mentheti meg a delikvenst.
Például egy rendszámolvasó program több mint 1,000,000 Forintba került, a hardver része a lőtéri kutyát se érdekelte mert töredéke volt.  

000000000

Már megint a qrva üldözési mánia.
Téged már nem kell lejáratni. Megtetted azt te magad. [#nyes]

ANTAL GÁBOR

Hát ezt jól kiveséztük : Kb úgy mint amikor két süket ember beszélget : én azt állítottam hogy 1982 ben hasonló áramkört használtam ( tunk ) a drága CB rádiók tápjánál .   Tibor meg attól óv hogy a PC nél nem célszerű használni főleg CNC zés közben. Igy valószínűleg mindkettőnknek igaza van .   Egyébként egy adalék : a PC m gyári tápja 2013 dec26 án durrant egyet és kilehelte a lelkét . Magával rántotta az egyik winchestert . ( amin nagyon sok dolg volt )  

000000000

Gábor miért ne lehetne használni CNC-t vezérő PC-n ?
Az a táp ami 1-2 voltot ingadozik azt simán iktatni kell a megfelelő helyre.  
Például személyesen láttam egy vargáné és társa tápegységet a dobozból kivéve és azon melegében beépítés után az első áram alá helyezésnél hang fény és füstjeleket eregetni.
A város másik felén lévő számítástechnika boltban lévő ismerősnél voltam aki akkor rakta össze ezt a 0km-es PC-t.
Az egész mehetett a kukába mert mindent szétégetett.
Esetleg ha te is használtál volna ilyen egyszerű túlfeszvédőt akkor az adataidnak megadod az esélyt a túlélésre.  

svejk

A szóban forgó rém egyszerű kapcsolást a rendkívül bizonytalan de egyben olcsó kapcsolóüzemű tápegységek használata teheti szükségessé.
Kondik kiszáradnak, egyes, vagy összes feszültség megemelkedik.  
Tehát fontos, hogy NEM a tranziensekkel van a gond.  
Sajnos nem csak a Vargéné és tsa., de a drágább tápok is csak idő kérdése, és katasztrófát okozhatnak.
Egy táp 5-15 ezer Ft míg egy alaplap, proci, RAM ennek többszöröse, de az igazi érték általában a HDD és tartalma.

Maga a tirisztorok által keltett rövidzár egyébként nem feltétlen okozza a végleges halálát a tápnak.

Supressor ide egyáltalán nem lenne jó, itt több száz, ezer uF-os kondik vannak és az 5 vagy 3,3V-nak már 10%-os emelkedése is okozhat károsodást a PC többi részében.

A tranyós shöntstabilizátorok óriási disszipációt okoznának.  
A thirisztor ide tökéletes, begyújt, a kapcsitáp primer túláramvédelme leold és nincs további disszipáció.

Egyébként minden ipari kapcsolóüzemű tápban megtalálható ez a puritán védelem a Siemens Sitop-októl kezdve az Omronokig át.
(No jó, ott még van 1-2 kondi, hogy icipici tranziensek ne indítsák be a védelmet)

000000000

"(No jó, ott még van 1-2 kondi, hogy icipici tranziensek ne indítsák be a védelmet)"
A zárójeles utolsó mondatod a lényeg, és ugyan már meséljél nekem arról, hogy egy 70-200 A-es Fet végfok miért nem elegánsabb, intelligensebb hiszen az megszünteti a rövidzárt, ha vissza tud állni a tápfeszültség (azaz észrevétlenül véd, nem okoz téves lefagyást, és ezzel nagy technológiai károkat), ha meg a táp valóban nagy feszt adna ki tartósan hibája miatt, ugyanúgy kivereti a biztit.  
De úgy látom, ma egy ilyen nap van megint, a logikus műszaki érvek lepattannak egyesekről, és csak az ősrégi brutál primitív elektronikai módszereket védelmezik, illetve Tibor45 fóbiájuk van.

svejk

4ybj8h3c8

Ugyan nem én vagyok a kérdezett de sejtésem volna:

"ugyan már meséljél nekem arról, hogy egy 70-200 A-es Fet végfok miért nem elegánsabb,"

Talán mert ez egy konyhapénzből is kisíbolt fejlesztési költségekkel finanszírozott társulat nem a NASA?