Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez volt az igazi női meló !
Mert csinálja a jó édes k anyukája :)  
Nem volt elég csak keresztbe átfűzni, mert volt egy szál ami az összesen átlósan még pluszba bele kellet játszani.  

PSoft

Kicsit utána olvastam ezeknek a ferritgyűrűknek.:)

Ferritgyűrű •  
Az első számítógépek memóriája is mágneses elven működött, mivel a félvezetők még csak tervezési fázisban voltak. Az akkori elektroncsöves rendszerekkel még nem lehetett volna megfelelő biztonsággal működő memóriát kialakítani (a fogyasztást nem is említve).
Apró kemény mágneses karikákat (ferritgyűrűket) használtak úgy, hogy egy gyűrűn két vezeték haladt át, amelyekkel négyzethálós rácsba foglaltak egy-egy blokkot. Így sorokra és oszlopokra bontották a rácsot. A sor és oszlop keresztezési pontjában egy bitet tárolt egy gyűrű.  
Mivel a mágnes átmágnesezéséhez pontosan meghatározott energia kell, így annak 60%-át vezetve egy-egy vezetéken, csak a metszéspontban keletkezik akkora energia (120%), amennyi az átmágnesezéshez elegendő. Ezért lehetséges, hogy sok ferritgyűrűt is fel kell fűzni egy-egy vezetékre.  
A statikus állapotú gyűrűk kiolvasása viszont csak úgy lehetséges, hogy ismételten ráírunk. Amennyiben van változás a kiolvasó vezetéken, akkor át lett írva a gyűrű, ha nem volt változás, akkor az írt adattal egyezett a gyűrű állapota. Viszont olvasás után vissza is kellett írni a most már ismert adatot a gyűrűbe.  
A rendszer nehézkes, nagy helyigényű, így ahogy lehetett, az elektronikusan kialakított félvezető RAM-ok átvették a helyüket, megszűnt a mágneses memóriák használata.

---------------------------------------------

...Gyártása kezdetben igen drága, aprólékos kézi munka volt, (ruhaipari dolgozók végezték a gyűrűs tárak fűzését) automatizálása nem sikerült...

Jozs

Egy ismerősömnek kellett rendbetenni az ámítógépét, és a képen látható valamit találtam benne. Van ötletetek hogy mi lehet ?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Jozs/vegyes/bigyusz_1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Jozs/vegyes/bigyusz_2.jpg" border=0>

000000000

Túlfeszültség védő, anno ezt is kiveséztük.  

000000000

Ennyi az egész bele.  

http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=27335" border=0>

t5kzsyyvh

en meg meloztam olyan gepen, amik ilyen ferritgyurus memoriat tartalmaztak..

Jozs

000000000

Elég házi kókánynak néz ki ezzel a negatívos dobozba öntött bugyi kék műgyanta szerű dologgal :)

000000000

Ilyen butaságot is régen láttam. Tegyük fel, hogy valamilyen tranziens kapcsán (ami el is múlik pár mikrosec. alatt, és így eleve kárt se okozna néhány volt többlet) begyújt a tirisztor, és utána hiába lenne meg a normális tápfeszültség, a tirisztor tovább vezet már végig, azaz gyakorlatilag rövidre zárja utána a tápegységet. Nagyon durva megoldás ez, és veszélyes, hiszen fölöslegesen nagy károk keletkezhetnek. Úgyhogy nem hinném, hogy ez a primitív megoldás lapulna a kék hengerben belül.

ANTAL GÁBOR

Tibor ! én láttam hasonlót sőt építettem is . Amikor 4600 ft volt a havi fizetésem és egy Stalker CB pedig 26.000 ft. No akkor a hálózati táphoz csináltunk ( csináltak )hasonló védelmet . Ha valami okból jött a túlfesz akkor begyújtott a tirisztor és kiégett a biztosíték . A rajz azért hibás mert a biztosítékot nem ábrázolja  ( de az nem is a kék dobozban van )  

Rabb Ferenc

Szerintem a néhány us-os tranzienseket símán elnyeli az ATX táp többezer uF-os puffer kondija. De ha a táp száll el, akkor a tápfeszek veszélyes mértékben megemelkedhetnek. És akkor ez a valóban primitív áramkör az egyetlen esély a PC túlélésére

000000000

Most erre mit mondjak?:) Én a helyedben ezt a megoldást inkább nem írtam volna ide, hiszen már akkor is léteztek supresszor diódák vagy valami más korrekt áramkör tervezése se akkora gond, ami nem a biztosíték kiverésére játszik minden esetben. Hiszen pl. micsoda bosszúság az, ha menetközben egy ilyen dolog miatt a CNC gép megmunkálás közben "belefagy" az anyagba, vagy akár csak egy hosszabb leveled elvész a PC-ről.

000000000

Nem értlek... Te se tudsz olyan más, picit intelligensebb védelmi megoldást elképzelni, ami csak többlet fesz esetén teszi a dolgát, de azt kőkeményen?

ANTAL GÁBOR

Hát én nem emlékszem hogy lett volna ( Magyarországon ) szupresszor . 1982 t írtunk akkor . De minthogy Rabb Feri írta a kondi nem engedte hogy sűrűn kelljen biztit cserélni . Viszont egy CB rádiónál ( ami 5.5 havi fizetésem volt ) nem lett volna olyan trauma egy csere  ( egyébként ha előveszel egy akkori Rádiótechnika Évkönyvet abban biztosan találsz hasonló rajzot )

4ybj8h3c8

Egy félvezető mindig a saját élete árán védi meg a biztosítékot.
Mi a jobb? Elbukni pár ezer forint anyagárat, vagy elbukni egy 100 ezer körüli gépet? A legegyszerűbb megoldások a legjobbak, nagyon szép és elegáns megoldás a túlcsicsázott elektronika, de a problémát megszüntetni kell, nem áthidalni, és a melós tojik a gépre, ha neki egy gomb visszanyomása egyszerűbb. Ha a bizti kimegy, akkor minimum követelmény a felmérés, hogy miért történt, és nem az a fontos, hogy azonnal visszainduljon a gép, és később nagyobb probléma legyen pár perces lustaság miatt.