Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Igazán tehettél volna bele egy részletes kicsomagolási útmutatót [#vigyor2]

Szalai György

Igen! Bele, hogy megtalálja, ha már széjjeltépte. [#vigyor2]

5z7aew5x

Tényleg szép összefoglaló, egy picike bakival...
"Az ipar 3 típusú mágnest használ . A feltalálás időrendjében : az AlNniCo, a stoncium és ( bárium ) ferritet, a szamárium kobalt, és a neodymium vas bór mágnest." [#love11]
Minden tisztelem Gábor barátunké, de ez mégis csak 4 volt..., bár 24.-én délelőtt nálunk is nagy volt a forgatag...[#taps]

PSoft

Most,nagy "titkot" árulok el Neked!
Hogy is mondják mostanság:
(csak most,csak Neked).:))

Nézd csak!...van nekem egy http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Jobb%20k%e9z_mutat%f3%20ujj%e1nak%20els%f5%20perc%e9re%20passzol%f3%20csap%e1gy/IMG_9120.JPG" TARGET=_fnew>ilyen csapágyam.
Hosszú hónapok óta,a melós göncöm nadrágjának jobb zsebébe tanyázik.
Ott,ahol a kávé meg,...miegymásra való,csörgő,10-20,meg ötvenforintosok vannak.

Amikor az asszony mos,(előtte) mindig kirakja a mosógép melletti polcra,amit a zsebemben talál.
Becsületére legyen mondva,még soha nem kellett keresnem a csapágyamat!(meg,az "aprót" sem):))

Tiszta ruha,régi pénzek,régi csapágy.:)))

Hogy minek van a zsebemben???
[#nemtudom]
Én csak úgy hívom,hogy a...http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Jobb%20k%e9z_mutat%f3%20ujj%e1nak%20els%f5%20perc%e9re%20passzol%f3%20csap%e1gy/IMG_9121.JPG" TARGET=_fnew>"jobb kéz mutató ujjának első percére passzoló csapágy".:))
A képen látható módon,a hüvelykujj határozott lendítő mozdulatával faszán meg lehet pörgetni ezt a kis csapágyat!
És,mindezt a zsebben,kíváncsi szemek elől rejtve,bárhol,bármikor!!!:)

Hogy ennek mi értelme?...
Az ég világon SEMMI!!!!:))))))))

Nem is tudom....ezekkel a Sanyo Denki 103-4901-0142-50006-001 típusú motorokból "kitermelt" csapágyakkal mi lesz?  
[#nemtudom]
Oly kicsik,hogy...egyik ujjamra se passzolnak.:)))

Komolyra fordítva...
Még korai,de majd ha oda jut... "referálni" fogok A Sanyo Denki-k új életéről.
 [#wave]

ANTAL GÁBOR

Szia  Amikor írtam akkor gondolkodtam
de aztán felelősségem tudatában a 3 írtam. Tettem mindezt azért mert a bárium és stroncium ferrit mágnesek azonos struktúrával készülnek ( A szoc ban alkalmam volt személyesen megtekinteni a   KÖVAC  ban )  A bárium és a stoncium  nagyon hasonló tulajdonságú alkáli földfém a periódus rendszerben )  A ritka földfém ( modern )  mágnesek ( szamárium ill neodymium  )  szintén egy szisztémával  készülnek és hasonlítanak is a tulajdonságok . Tehát   AlNiCo , ( 1 ) stoncium és bárium ferrit ( 2 ) és szamárium és neodymim ( 3 )  

Hidd el megfontoltam írtam, amit írtam és azt hiszem  szereztem már egy kis gyakorlatot permanens mágnesből.....

Szalai György

Gondolom, a legtöbb nej ugyanígy tesz.  Csak a papírpénzt tartja meg. [#vigyor2]

Tanonc nebuló koromban a szárazra mosott és préslevegővel megpergetett csapágyat engedtük szabadon a darupálya alatti betonon.
Sivított, mint a sziréna és meg sem állt a túlsó végéig. De szép mulatság volt. Míg meg nem tudta a mesterünk.

PSoft

Tanonc nebuló koromban...

A brigéciolban tisztára mosott,és préslevegővel megpergetett/ szárazra fújt csapágyat...ha a mester úgy látta,újrazsíroztuk,oszt mehetett vissza a helyére!

Akkortájt,még nem volt "divat" eldobálni az alig futott,de a T.M.K.-s ütemterv szerint sorra kerülő pld.villanymotor csapágyait.
Sokszor ki se vettük a forgórészt a testből,"tengelyen" mostuk ki a csapágyakat,bele az új zsír,pajzsok vissza,próbaforgatás,és mehetett a motor "termelni".

Persze,...meg volt a sivítva tovaszáguldó,a műhely betonján szikrákat szóró csapágy nekem is.:))
De csak,a műhely falain belül!
Nitrocellulose,majd később...lőpor üzem közepén állt a műhely,ott nem engedhettem szanaszét a több ezerre/tízezerre fölpörgetett csapágyamat.:((

5z7aew5x

Kedves Gábor!

Bocsánatot kérek, teljesen helytálló a csoportosításod! Fiatal koromban volt szerencsém 1-2 tonna közötti Ferrites mágnest felhasználni, 10-15 tonna AlNiCo mágnest felhasználni. 50-80 Kg-nyi NdFeB mágnest elhasználni. Azonban SmCo mágnest még nem használtam.
Mivel én ötvözet szerint csoportosítottam őket, nálam a NdFeB és a SmCo két teljesen különböző típusnak számít, mivel teljen más anyagok vannak az ötvözetben ami nem jelenti azt, hogy az én osztályozásom a helyén való.[#worship] Érdekes módon a BaFe és SrFe mágnesek esetében sosem tettem ilyen megkülönböztetést, valószínűleg azért, legalább az egyik összetevőjük nem változott.[#wink]
Megint tanultam valamit...

z3ac46j2r

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hogy működik a Z tengely null pontjának az érzékelése a következő kisfilmben? Azt kiveszem belőle, hogy egy darab NYÁK lemezt rak alá, amire van forrasztva egy szál vezeték. Gondolom , ha hozzáér a gravírtű/fúró ezt érzi. De mit csinál ennek hatására? És ezt, hogy kell?
http://www.youtube.com/watch?v=eWlIk9i2j7o

robroy007

egy bemeneti porton a szerszám hegyével a nyákot össze zárod elektromosan, testeled vagy hasonló  

mintha végállásra vagy referenciára futnál kell használni

probe IO bemenet machban G31 utasítással ha jól tudom

000000000

Ez nem csak a kisfilmben van így.
Nekem is így működik.
ÉS MŰKÖDIK!

2f428kduf

Én a kis karcoldámmal, többnyire PCB-ket(nyákot, de nálam ez mást jelent)csinálok, a nulla pontot én is így veszem fel. Az Y tengely jobb oldali végállás kapcsolóját kivezettem egy olyan nyomógombon keresztül, ami nyomásra megszakít, egy 3.5-ös mono dugaszra. A passzoló dugaszal 2 krokodilcsipesszel ellátott vezetéket forrasztottam.
A használata:  a PCB-re forrasztok egy kivezetést, erre az egyik krokodilt, a másikat a szerszámra (fúró, maró stb), ha rögtön resetel a Mach3, cserélni a krokodilokat. Z-nek gombokkal lefele, amint eléri a PCB rezét, zár az áramkör, megáll: ez a NULLA pont.Most nullázni. A gépem nem valami gyors, azonnal megáll, gyorsabb gépeken talán nem. A fent emlitett gombbal nyitható az áramkör, nyomott gomb mellet törölhető e reset és a Z kicsit feljebb mozgatható. Gomb elenget, mehet a tovább. A használt G-kód készítő úgy kezdi, menj 0,0-RA Z5-re. Arra ügyelni kell, különösen a PCB marása után, hogy a forrasztott pont és az nullázásra szánt terület között sértetlen legyen a vezető felület. Én már több fúrót törtem, mivel a nulla pontra felvételére szánt területet már körbemarta, nem volt érintkezés. Ez bizony a tanuló-pénz, segít az,hogy a nulla pontra szánt területet: X1, Y1 területen veszem fel, ez teljesen kívül esik az aktuális munkaterületen.

ANTAL GÁBOR

Szia . Amikor az összefoglalót írtam akkor azt írtam hogy 3 típus létezik az ipar számára. Ez több szempontból is igaz ( igaz hogy önkényes is egy kicsit ) . Ha másképp fogalmaznék akkor is 3  at írnék: Van az AlNiCo ami egy  zárt vaskörben igen nagy indukciójú olcsó (régi mágnes )  amiben nincs is vas . Vannak az alkáli földfém (+vas ) mágnesek amelyek relatíve könnyen gyárthatók és az anizotróp változat elég erős sok ipari alkalmazásra . És vannak a nemrég fölfedezett igen erős, drága ritkaföldfém   mágnesek ( amelyek korrózióra hajlamosak és relative alacsony hőfokon lehet csak felhasználni őket )    Megint csak 3 jött ki .....

s7manbs8

Encoder szétszedése, ezt lehet felrakom az Y tengelyem másik végére, 90 réses 360 lépésre bont fel, csak valami 9.5mm tengelyvégnek kéne belemenni, meg a másik végét a tengelyre felméretezni hogy is megy rá, aztán kiesztergálni.

http://kepfeltoltes.hu/140106/encoder_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

guliver83

Sziasztok!

Ma szétszedtem egy kis mechanikai egységet amiben szép kis orsót találtam és anyát is rajta.
Az orsó átmérője 9,50mm menetemelkedése 0,50mm
Lehetne ilyen menetes szárat kapni valahol, vagy ez egyedi méret?
Ennek a pici orsónak van egy szép kis csapágyháza is amiben 2db ferde hatásvonalú   csapágy is helyett kapott.

http://gulivercnc.ucoz.com/_si/0/s27743332.jpg" border=0>

http://gulivercnc.ucoz.com/_si/0/s52616622.jpg" border=0>

http://gulivercnc.ucoz.com/_si/0/52616622.jpg" TARGET=_fnew>Kép

http://gulivercnc.ucoz.com/_si/0/27743332.jpg" TARGET=_fnew>Kép