Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

vjanos

KBalázs

Szóval tintasugaras nyomtatás házilag.
Én NYÁK nyomtatására akartam építeni/használni házilag tintasugaras megoldást. A peremfeltételek az olcsóság (csak hobbi), a jelenlegi tudásommal/felkészültségemmel elkészíthetőség, és többszörös megismételhetőség (több fúvókás rendszer) volt.
Ipari környezetben találkoztam folyamatos tintasugaras nyomtatóval (CIJ) amit legtöbbször jelölésre használnak (nyomát leggyakrabban élelmiszerflakonok oldalán lejárati dátumként látjuk), igaz csak karbantartás szintjén néhányszor, a felépítése/működése nem tűnt túl egyszerűnek, de a működési elve, fizikája érthető.
Annyi a működés lényege, hogy egy nyomás alatt (~2 bar) lévő festékes tartályból a folyékony festéket egy apró lyukú(~0.05mm) fúvókán át nyomtam ki, amit alapesetben pár cm "spriccelési-út" után egy kis cső (szívószál) fogott fel, ami egy gyüjtôtartályba vezette a felesleges festéket.
Most jön a lényeg. Amikor nyomot akarunk hagyni (nyomtatni) a hordozón, akkor elektrosztatikusan el kell téríteni a kispriccelt tintasugarat. Ehhez először is fel kell darabolnunk a kispriccelt sugarat kis cseppekre. Na ezt úgy tudtam megtenni, hogy jól megrezegtettem a fúvókát, több Khz frekvenciával. Minél nagyobb a frekvencia, annál apróbbak a cseppek. Én egy kis piezo-hangszóró lapkára ragasztottam fel a fúvókát tartó réz csövet (tollbetét szára) és a piezo önrezgési frekvenciája közelére rezgettem fel (~1.5KHz). Az így kispriccelt, és cseppekre feldarabolt tintacseppeket (nálam izopropil alkohol + pár % víz, kell hogy az áramot vezesse) feltöltöttem a kispriccelés utáni pár mm után elektrosztatikusan (a folyadékba nagyfeszültséget (1kV) vezettem a fúvóka elôtt, a kispriccelés után az ellenpólus levegôben egy alátéten át vezetve, ott ahol cseppekre bomlik a tinta) és néhány cm elteltével két pólussal nagyfeszültséggel eltérítettem (mint egy oszcilloszkóp a sugarat) az egyenesen spriccelő tintát ,így nem a gyüjtôcsôbe jutott (ahová célozva volt), hanem mellé, ahol nyomot hagy a céltárgyon.
Az egész folyamatot jól lehet kontrollálni gyorsan villanó vaku fényében, fényképen. Ilyen tipikusan egy kompakt fényképezôgép, amikor makrózáskor közelre villan egy aprót.
A fúvóka félvezető gyárból származó apró kerámia kapilláris, amivel aranyhuzalt kötnek ultrahangos hegesztéssel chipmorzsákhoz. De előállítható melegen húzott kapillárís üvegcsôbôl is. Olyan tintasugár vékony sugár kell, amit már fél méterrôl szabad szemmel nem is lehet látni!
Nagyfeszültséget hálózati többlépcsős feszültségsokszorozóval állítottam elő, viszont a szűrésre figyelni kell, mivel a legkisebb brumm jelenléte is hibát okoz. Kapcsolgatása nagyfeszültségű tranzisztorral, optoizolációval.
Amire én akartam nem alkalmas, mivel számomra túl nagy cseppeket tudtam csak előállítani. De poros 3d nyomtatónál ez nem lenne gond.
Dióhéjban ennyi.

3vv2btrhv

[#taps][#ijedt][#vigyor2][#vigyor2]

robokacsa

[#eljen][#heureka]

000000000

müanyag...tinta ....csokoládé...tészta...cukor...tejszinhab...stb mindegyi kell lehet alkotni sikba vagy térben egy kordináta rendszerbe mozgó mechanikán ami egyik neve csak 3d printer![#smile]

s7manbs8

Én most építettem egy tápot magamnak, most indult be is,még párat majd csinálok, lesz mire használni. Fogjál egy trafót meg diódát pár kondi és kész is ... :)

s7manbs8

Szedd szét nézzünk rá, hátha meglátszik, mi pukkant ki ...

000000000

Meg éri?

Kapcsi tápra ha fejlesztek mindig ugy 50% vagy több nagyobb méretet szoktam rakni az nálam bevált életartalomra is de nem igazán jo még folyamatos üzemeltetésre (honapok.... éveken  üzembe ha ilyen célra kell) oda csak trafó!

keri

Kösz srácok, mindenkinek. Ezt a társaságot szeretem, amikor felböffentek egy problémát és kérés nélkül 5-en akarnak segíteni [#worship]

Viszont egy kapcsolóüzemű táp nekem sem kihívás.
Csak azért utálom javítani, mert a kínaiak úgy csinálják hogy mechanikailag ne tolerálja a javítást a könnyen elváló nyák vezetékek miatt.

Amúgy meg van másik ugyan olyan tápom, ezzel meg foglalkozok ha nagyon unatkozok.

vjanos

Nade pontosan milyen táp? :)
PC? Vagy ilyen kiskocka "ipari"?

Nekem rack szerver táp van, 5000-ért vesztegetik, bízom benne, hogy tartós lesz...

keri

Kínai "ipari" 36V@10A

KBalázs

Volt folytatás is.
Két másikféle tintasugaras próbálkozásom, szintén tintacsepp méreten bukott el.
Ez az előbb leírtnál valamivel egyszerűbb kivitelezni. A tinta itt csak akkor jön ki a fúvókából, amikor szükség van hogy a céltárgyon nyomot hagyjon (DOD).
Szóval itt két kísérleti felépítést követtem el, az elsőben szintén piezo lapkát használtam, ezt egy kifúrt plexi lemezre ragasztottam fel, aminek az élén tinta-bevezetést, a közepénél pedig a fúvókát képeztem ki. A fúvóka itt nem a tegnap leírt kerámiakapilláris volt, hanem jóval egyszerűbb: 0.25mm átm. vaslemezre fa alátéten ráütöttem pontozóval akkorát hogy ne lyukadjon át, majd az így keletkezett puplit finom smirglivel addig csiszoltam, ameddig át nem lyukadt. Nagyon finom lyukak hozhatóak így létre, persze türelemmel (+ órás nagyító, erős lámpa, jó szem). A piezo meghajtása: 4 tranzisztoros hídkapcsolással, 30V -ról, változó impulzusokkal. Az eredmény: semmi. Sajnos hiába láttam hasonló felépítéssel neten barkácsolt inkjet fúvókákat, a kattogáson túl nem történt más.
De, nem szokásom feladni a cél előtt, így az egészet újraépítettem, de nem piezo meghajtással, hanem dinamikusan (gyakorlatilag építettem egy hangszórót), fúvóka megoldás ugyanaz, de a membrán itt (nem nevetni!) kávétejszines kis pitli legalájból, kb 2-3mm darabkából állt, mert ezt találtam elég rugalmasnak. A mágnes: membrán mögött konzolon elhelyezett D=9mm, m=5mm Nd mágnes "tabletta". A tekercs, 0.07mm huzalból úgy 80 menet (már nem emlékszem pontosan), 12mm átm., felragasztva egy rövid műanyag csőre. Meghajtás az előbbi híddal, de alacsonyabb feszültségről. Ez már működött, ha nyomás alá helyeztem az egész rendszert (itt csak minimális nyomás kellett, a folyadék viszkozitásából adódó kapilláris-hatás leküzdéséhez). Sajnos viszont a kipattanó tintacseppek számomra nagyok voltak, sokkal nagyobbak mint a CIJ fejes kísérletben, illetve a cseppek sem egy helyre estek. Tehát még sokat kellene ezen gyúrni, avagy a céltárgynak kell sokkal közelebb kerülnie a fúvókához.
Mindhárom esetben egy PIC mikrokontroller adta a szükséges, pontos vezérlő impulzusokat. A fejek vízszintesen lőtték a cseppeket (már amelyik). A "festéktartály" fél literes üdítős-palack, beragasztott szilikoncsővel (D=3mm d=1mm). Itt olyan kevés kiáramló anyag van (még a CIJ esetén is), hogy fél óra "spriccelés" alatt sem változik a folyadékszint (mármint szemre), így a nyomás sem.

keri

Na azért hogy ne legyek boldog, tápcsere után meg elszállt a fejhűtő venti elektronikája, ettől meg besült a fej. Tönkrement a tefloncső a fejben szóval megint nem tudok nyomtatni :(

Honnan tudok D3/d2 tefloncsövet szerezni, vagy mi az a másik? PEEK?

keri

Egyébként rájöttem a hiba okára. Mindig akkor sül be a fej, amikor asszonynak kell valamit nyomtatnom :D
Most pl. sütemény szaggató formákat kellet volna nyomtatni, pedig azok  nem is komplikáltak.