Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

Nos elárulom mire készülök.  

Régóta kérdés hogyan lehetne pontos öntőformákat hobbi szinten elkészíteni. Volt itt 3D nyomtatott műanyag homokba ágyazása, hungarocell kivágás, homok formázás, stb. Viszont nekem egy másik ötletem támadt. Láttam profi gépeket amik por alakban terítenek valami anyagot, majd arra a megfelelő helyen felvisznek valami folyékony anyagot, majd a vége egy 3D kerámia, fém, akármi anyagú forma. Mivel a fellelhető nyontató fejek a vízüveget nem tudják (szerintem) hasznosítani, gondolkodtam egy saját fejlesztésú fej megalkotásában. Persze ez csak álom, mert a szükséges gépi háttér az elérhetetlen. A technológia számomra magas.  

Nos ekkor gondoltam arra, hogy ötvözöm a két eljárást. A 3d nyomtatóknál a fejből aránylag folyamatosan jön az olvasztott műanyag. Olyan fejet lehet házilag is csinálni ami folyamatosan és aránylag egyenletesen adagolja a vízüveg-víz keveréket. Ahol PLA vagy ABS lenne, ott egy kötőréteg lenne felhordva a homokra. Azért kértem fájlokat, hogy megnézzem mennyire "beépíthető" egy homok terítő sor minden Z emelkedés előtt. Ezzel kvázi a homok 0,2-0,5mm vastag rétegeire "rálocsolnám" a kötőanyagot, majd kötés után a száraz homok "kiönthető a fölösleges részekből. Később ide önteném az olvadt fémet. A szokásos CNC vezérlő szoftverekbe lehet írni kitérő algoritmusokat is, sőt az UCCNC elég jól programozható a felhasználó által. Nem ismerem a 3D nyomtató szoftvereket. Nem tudom "sima" G kódot elő tud-e állítani, és egy mezei CNC-n lefuttatható-e az egész, vagy építeni kell egy spéci gépet, hozzá venni egy spéci vezérlőt.  

Kérdések vannak, sőt most csak az van még csak.

Tudom most sokan meghőkölnek, mekkora idióta vagyok, mennyire nem figyeltem oda már az óvodában sem(mérnöki alap képzés része), és vannak akik nem értik miért osztok meg pénz kereseti lehetőséget rejtő ötleteket, de engem a megvalósítás érdekel nem más.

Ha van valakinek ötlete, vagy lát benne fantáziát, szóljon nyugodtan. Ha nem ide valónak érzitek a felvetésem, van saját topikom folytathatjuk ott is. Talán jobb is lenne átvinni oda.

keri

Megnéztem. 255 végül is kb elégnek kell lennie.  
265-el indítok, és 250-el folytatom. Mondjuk nekem kevesebbet mutat, de 260-al már mennie kéne.
Mérd meg egy hiteles hőmérővel a fej hőmérsékletet.
Az asztalt viszont 110-re szoktam fűteni.

keri

Nyugi. A 3D nyomtatók eleve szakmaiatlan játékszerek :)

ötleted nem hülyeség, de azért pénzkereseti lehetőségnek túlzás :) a poros nyomtatók tintasugarashoz hasonló fejet használnak, és raszteres nyomtatással dolgoznak, nagyon jó felbontásban és jóval gyorsabban.

A te ötleted vissza lépés lenne az aktuális technológiához képest.
Viszont ahogy mondtad, hobbistának könnyebb kivitelezni.

Viszont a vezérlést nem kell annyira elbonyolítani. Kidolgozott megoldások vannak.

Vannak a szeletelő programok amik előállítják a gkódot. Tudnak Mach3 kompatibilis kódot is csinálni, de nem célszerű PC-t használni a vezérlésre. Van olcsó vezérlő direkt 3D nyomtatóhoz való programmal. Sokkal stabilabb mint egy PC. PC-n csak a szeletelést végzed, lemented a kódot SD kártyára bedugod a 3D nyomtatóba és magára is hagyhatod akár egy hétre is.

keri

Egyébként nem olyan lehetetlen tintasugaras fejet csinálni akármilyen folyadékra, mint gondolnád.
KBalázs csinált már ilyet.

frkdv6dyr

A nyomtatási részetiszta. De tudsz direkt vezérlő esetén "homok terítés" parancsot valamilyen úton-módon kikadni? Ennak hatására ugye egyik végétől a másikig csak "elbandukol a mechanika mondjuk Y irányba. majd a következő szelettel folytatja.  

Szerintem az sem visszalépés amikor "drónokat" építenek hobbisták kategóriákat hisszalépve a nagyokhoz képest.

keri

Ezért szoktam én feltolni a hőmérsékletet ami belefér alapon. Amikor látom hogy füstöl, akkor visszaveszem kicsit :)
Én általában nagy sebességgel nyomtatok, oda meg kell. Herz szálaknál se PLA se ABS esetén nem volt még gondom az összeolvadással.

Persze a flow értéket úgy állítom hogy jól egymásba nyomódjanak a rétegek, ha túl kicsi akkor szétválik, ha túl nagy akkor meg gusztustalan a felület meg taknyol mindent.
Gyakorlatilag minden szálra más beállítás kell, hiába ugyan az minden.

keri

Visszalépést úgy értem, hogy egy multi cég sem fogja ellopni az ötletedet :)

A vezérlő ugyan úgy gkódot hajt végre mint a mach3 meg tudsz neki adni ilyesmit igen. Elég rugalmasan alakítható.

3vv2btrhv

Hol lehet erről olvasni , esetleg képet látni ?

0bn8uxmw

Szia,

Hogy választ is kapj :)
IGEN! Lehet megadni "homok terítés" parancsot, a szeletelőprogramok jó része képes rá, hogy rétegváltásnál amikor a Z-t mozgatja bármilyen gkódot lefuttasson.
Töltsd le a Slic3r nevű progit:  
http://slic3r.org/download" TARGET=_fnew>Slic3r
és ismerkedj vele ez képes mach3/linuxcnc számára is használható kódot generálni ha maradni szeretnél a PC-s vezérlésnél. Ha igényét érzed akkor keress meg és tartok egy gyorstalpalót neked a beállításokhoz.

Ugyebár kétféle megoldást használnak manapság erre a poros nyomtatásra ami te is szeretnél kb.
van a porod((fog)orvosi gipsz mondjuk) erre valami fényre vagy hőre kötő műgyantát nyomtatnak majd vagy lézerrel vagy hővel "levilágítják" majd jöhet az új réteg.

A legnagyobb kihívás szerintem a megfelelő fuvóka(ák) előállítása a kötőanyag bepermetezésére,  ami próbálkozásokat láttam ott egy régi (300 dpi-s) tintasugaras HP patronokkal próbálkoztak mert azok még meghekkelhetők.

keri

Igen. HP DJ600-asnak a feje működik sima vízzel.

Gipszre amúgy elég vizet permetezni, hogy megkössön.

KBalázs

Ejha, nem is rémlik hogy azokat mutattam. Vagy ipari kém lettél? :)
Ja, többféle tintasugaras megoldással kísérleteztem, de nem 3d nyomtatás volt a cél. Termelékenység szempontjából a CIJ lenne ide a  legjobb, őrült sebességgel lehetne "nyomtatni", ha maga a tinta víz, vagy hasonlóan kommersz anyag. És ha több fúvókában gondolkodunk, akkor  nem csapágyasodna ki a gép pár nyomaton belül.

frkdv6dyr

Részletesebben leírnád a tapasztalataidat? Ha nem is itt, az én topikomban szívesen látnám. Valamennyi időt a kísérletezésekre szánni kell, de ha már vannak konkrét működő dolgok az sokat segítene.

KBalázs

Hogyan kapcsolódik a festékkijuttatás a gépépítôs topikodhoz? Mondjuk nem tudom hova lenne besorolható, (amúgy nem olyan nagy sztori ez). Leírom majd mire jutottam ez ügyben persze. Amire én akartam nem vált be, ami meg bevált, az nem jó 3d nyomtatásra.

keri

Hopsz, lebuktam :D
Amikor az extrudert nyomtattad nekem, akkor mutattad, meg adtál egy marék optikai kaput is.

keri

Elektron, hiába nem nyomtattam, én sem úsztam meg.
Álló helyzetben a tápom ment tönkre. Elindul, de terhelésre behall, és csak kattog.
Utálok hibát keresni kínai tápokban.